19 svibnja, 2024 5:28 pm

Slovenija – natječaj za 700MHz

logotip-akos

Slovenija – natječaj za 700MHz

Nacionalni regulator Slovenije AKOS, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je 21. studenog ove godine objavila da počinje pripreme za dražbu (prodaju) frekvencijskog opsega 700MHz.  Osim tog opsega priprema se dražba i za frekvencijske opsege 1400 MHz, 1800 MHz, 2100MHz, 2300 MHz, 3500 MHz i 3700 MHz.

Kako je iz priopćenja vidljivo,  Agencija se na to odlučila zbog toga jer se potreba za mobilnim pristupom u Sloveniji značajno povećala. Dodjelom svih ovih frekvencijskih opsega želi se „mobilnim“ operatorima dati dovoljno vremena da se pripreme za tu investiciju(!). U isto vrijeme to je značajan doprinos korištenju bežičnih tehnologija čime se ispunjava i uvjet iz Digitalne Agende da do 2020. godine svako domaćinstvo, uključujući i domaćinstva u ruralnim krajevima moraju imati pristup internetu sa brzinama od najmanje 30Mbit/s.

Agencija je pokrenula postupak izbora savjetnika za provođenje same dražbe. O svim daljnjim koracima će pravovremeno izvijestiti javnost i zainteresirane.

Krajem svibnja ove godine ja AKOS završio prošlu dražbu, u kojoj se nudio i opseg 800MHz. Tada su dozvole izdane operatorima: Simobil, Tušmobil i Telekom Slovenije koji su za te 15 godišnje dozvole sveukupno platili 148,74 milijuna eura. Največi operator Telekom Slovenije je platio 64,2 milijuna eura, a drugi po veličini operator Simobil 63,87 milijuna eura dok je  Tušmobil potrošio 20,66 milijuna eura.

Linkovi:

 

http://www.akos-rs.si/akos-zacel-pripravljati-novo-drazbo-frekvenc-za-mobilne-storitve

http://www.akos-rs.si/uspesno-zakljucena-drazba-frekvenc-za-zagotavljanje-javnih-mobilnih-komunikacijskih-storitev

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kineske tv kompanije vodeće u Rusiji

Kineski brend Haier istisnuo je korejski Samsung sa vodećeg mesta na ruskom TV tržištu. Po …