14 kolovoza, 2022 12:10 am

Samsung zaustavlja dobavu LCD zaslona

Piše: Darko Brlečić

Korejski Samsung obustavlja dobavu LCD zaslona zbog dosta niske potražnje za klasičnim LCD televizorima.  Ovakvom poslovnom odlukom su pogođeni proizvođači zaslona kao što su : Innolux, BOE, AUO, CSOT. Samsung je na zadnjem poslovno-strateškom sastanku smanjio svoj godišnji cilj isporuke televizora  s 45 milijuna jedinica na 40 milijuna jedinica.

Početkom godine očekivanja su bila daleko viša od trenutne procjene ,a ona je iznosila nabavku 53 do 54 milijuna jedinica. No, stvari su se malo izokrenule. Tijekom pandemijske godine (2020), tehnološki div je značajno povećao isporuke kako bi kompenzirao nedostatke zbog problema s logistikom. Ideja da se određene količine televizora pripreme za eventualne distribucijske probleme je došla na naplatu. No, kako stvari stoje, potražnja na tržištima Sjeverne Amerike i Europe je značajno opala.

Prema analitičkoj tvrtki Omdia, prosječna tvornička stopa rada kompanija za zaslonske ploče početkom lipnja bila je 77%, što je pad od 4,5% u odnosu na prethodni mjesec i najniža stopa u posljednjih pet godina. Očekuje se da će tvrtke za zaslonske ploče imati nisku profitabilnost zbog pada jedinične cijene.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AOC Q27G2S

Piše: Darko Brlečić Moderni gamerski monitor Q27G2S/EU ima 27” IPS-panel  s QHD 2K rezolucijom za …