20 svibnja, 2022 5:02 pm

Samsung QLED 8K TV – TEST

Samsung Q900R QLED 8K TV

Piše: Darko Brlečić

Na prošlogodišnjem sajmu IFA 2018 Berlin, Samsung je predstavio svoj prvi komercijalni model 8K QLED televizora. Mora se priznati da je to bio veoma hrabar iskorak, s obzirom da 4K tehnologija nije u potpunosti oživjela na tržištu, barem kad je u pitanju Europsko tržište, a kod nas je još uvijek velika potražnja za FHD televizorima. Toliko o hvatanju novih tehnoloških koraka.

Novi model Samsung  televizora sa oznakom Q900R je dostupan na EU tržištu u dimenzijama od 65 i  75 inča dok dimenzija od 85 inča dolazi po posebnim narudžbama. Ovo je između ostaloga pokazatelj da Samsung cilja prema klijenteli s većim stambenim prostorom. Mi smo na test dobili model od 65 inča.

Vizualni dizajn

Na prvi pogled model Q900R djeluje gotovo identično kao i njegov prethodnik 65 Q9F 4K TV,no pažljivijim pogledom iz profila može se razaznati razlika u debljini okvira i  tanke brazde na stražnjoj plastičnoj plohi. Zbog svoje mase i veličine televizor se montira na dvije metalne trokutaste nogice koje se mogu pozicionirati prema sredini televizora ili prema rubnim dijelovima, ovisno o željama korisnika. Testirani model podržava  VESA standard tako da je zidna montaža bezbrižna.

Tehničko/tehnološka opremljenost

Samsung 65 8K Q900R dolazi sa zaslonom razlučivosti 7680×4320 piksela.Kao i u svim svojim top modelima tako i u ovom proizvođač koristi LCD panel niske reflektivnosti. Površina zaslona je vidljivo tamna a  izraženost je usporediva s top modelima iz game Sonya i Panasonica. Proizvođač navodi da ovaj televizor ima direktno pozadinsko osvjetljenje s 480 podesivih nezavisnih zona, s time da maksimalna svjetlina može iznositi 4.000 nitsa. Navedeni podatak govori o izmjerenoj svjetlini u jednom trenutku, što u praksi znači da je kontinuirana vrijednost daleko niža. Za obradu slike i kvalitetno procesiranje brine se Quantum Procesor 8K s potporom AI čipseta. Između ostaloga taj čipset omogućuje upscaling bilo koje rezolucije na rezoluciju 8K uz znatno smanjenje šuma, poboljšanje prikaza detalja za što precizniju sliku visoke razine.

OneConect box je mozak i srce ovog televizora. Spajanje s televizorom je više nego jednostavno, poseban tanki kabel prenosi signal i napajanje iz boxa prema tv-u. One Conect box posjeduje 4 HDMI priključka, 3 USB priključka, Ethernet konekcij, zemaljsku tv vezu, satelitsku tv vezu, optički audio priključak. Implementirani HDMI priključci su revizija 2.0, no u najavi je softwerska nadogradnja na reviziju 2.1.

Q900R posjeduje drugu generaciju Ambijentalnog moda (Ambient 2.0) koji se koristi u trenucima kada tv ne služi za gledanje. Naime, korisnik može sa svog mobitela kopirati na tv slikovni uzorak koji će poslužit kao svojevrsna ukrasna slika na tv-u. Uglavnom dobar dizajnerski štos.

Tizen operativni sustav za Smart tv funkcije pokazao se u dosadašnjem radu kao vrlo stabilan, fluidan i nadasve jako zanimljiv a  podržava sve moderne aplikacije za gledanje video sadržaja kao što su: Netflix, Amazon Prime Video, Youtube, a tu su i nove varijante  BBC iPlayera, ITV Huba, te Google Play Movies&Tv.

Ključ uporabnog komfora dolazi u obliku univerzalnog daljinskog upravljača koji ima ugrađeni mikrofon za tzv. pametno upravljanje aplikacijama (govorne naredbe). Lako prianja u ruci, te je potreban samo kratki dodir na funkcijsku tipku da bi se odabrala željena funkcija.

Potrebna infrastruktura

Samsung Q900R posjeduje sve nove varijante digitalnih prijemnika: DVB-T2/C/S2. Svaki od navedenih zaslužuje kvalitetnu antensku infrastrukturu bez koje nema potrebnog(čitaj kvalitetnog) signala. Vrlo često sam bio svjedok rasprava unutar specijaliziranih trgovina o tome kakvu antensku instalaciju posjeduju naši građani. Letimičan pogled po krovovima govori nam o šumi raznih antena složenih onako po vlastitoj procjeni, a ne kako to struka zahtijeva. Instalacije satelitskih sustava polako ali sigurno poprimaju ispravne konture, a to uključuje pravilan odabir tanjura, njegovo pozicioniranje, ispravno podešeni konverteri(LNB), adekvatna kabelska instalacija kao i dodatna oprema. Za potrebe ovakvih testova sam koristio usluge tvrtke Giritech koja mi omogućuje redovan servis svih antenskih instalacija, uključujući satelitsku koja jedina može isporučiti tzv. živi signal u svim rezolucijama. Za pravi 4K signal potreban je bitrate od 32-45 MB, pa nakon toga možemo govoriti o kvaliteti slike. Za 8K signal, “živi signal” koristio sam signal sa satelitske pozicije Astra 28,2 E

Performanse

Osnova za lako upravljanje televizorom je njegovo korisničko sučelje. U tom pogledu Samsung nije ništa mijenjao u odnosu na prošle modele, dapače samo je na postojećoj listi postavki dodao nekolicinu za zahtjevnije korisnike a sučelje za programiranje ugrađenih prijemnika svih vrsta signala je ostalo isto. Njegovo programiranje nije problem ako korisnik zna koje su potencijalne zamke kod DVB-T2 ili DVB-S2 prijemnika, kod ovih potonjih vrlo često dolazi promjena smještaja kanala, promjena frekvencija i tome slično. Iako o tome dosta znam, to me ne sprječava da koristim usluge stručnog osoblja kada je u pitanju programiranje navedenih prijemnika. Uvijek postoje neke novice o kojima javnost malo zna.

Onako na prvo gledanje slika SD i 720p signala nije loša, bolja je nego u standardnoj verziji, ali ne tako spektakularna kako sam očekivao od televizora koji koristi AI čipset za kvalitetni upskejling.Držim da solidan 4K tv još uvijek bolje odrađuje taj posao bez zasebnih pametnih sklopova. Za vrijeme testiranja ove vrste signala primjetio sam neobičan prikaz svijetlih tonova, bijela koja je više sličila na kombinaciju krem boje i pijeska kao izostanak dubine tamnih boja. Letimičan pogled unutar postavki slika dao mi je do znanja da je izvršena kalibracija ovog modela. Brzopoteznom korekcijom stvari su došle na svoje mjesto. Posebnu pažnju treba obratiti na Expertni mod gdje se pomakom kod boja odnosno korekcijom topline znatno mijenja slika. Postavku Warm2 treba  izbjegavati u širokom luku jer se njenim korištenjem gubi na detaljnosti, preciznosti boja.

Pravi uzorci za korištenje AI upskejlinga dolaze s minimalnom rezolucijom FHD (1920×1080), dok poslastica kreće od 4K . Paralelna usporedba dva FHD zapisa dala je zanimljive rezultate. Online prikazivanje ruske ratne drame White Tiger o tenkistu i ondašnjoj Sovjetskoj armiji koja je preokretom na istočnoj fronti se polako kreće prema Njemačkoj, te za vrijeme borbi dolazi do izluđivanja od strane njemačkog tenka tipa Tigar koji se potiho približava i uništava kompletnu brobenu formaciju tenkova T-34. To izluđivanje poprima mitske razmjere. Slika je velika, dojmljiva u svakom pogledu, dubinski šumovi nisu prisutni, kontrastiranje je više nego pristojno, količina informacija je zapanjujuća, ali zato nedostaje dubinske perspektive.

Blu ray naslov Dunkirk također ratna drama me je uvjerio da fizički mediji je još uvijek superiorniji u odnosu na online distribuciju zapisa. Ovdje su stvari bolje posložene, počevši od konture slike, finesa kod kontrastiranja, oštrine, izostanka dubinskog šuma. Ukupno gledajući prikaz je živopisniji, a i zvuk je značajno bolji.

U neku ruku impresivna je činjenica da Q900R svojim postojanjem najavljuje značajne promjene u transferu i percepciji signala. Očima opipljive razlike postoje kod transfera 4K u 8K kod online distribucije kao što je NETFLIX i kod materijala distribuiranog preko satelita. Obje vrste distribucije su više nego poželjne, kod NETFLIXA dobivate zanimljiv široki spektar filmova,dokumentaraca, glazbenih šou emisija, dok kod satelita dobivate raznolikost praćenu nedodirljivom kvalitetom slike. Upskejliranje na 8K je bio nevjerojatan, doduše sa 4K na 8K treba puno manje kompenzacija nego li je to slučaj sa HD ili FHD na 8K.  Glavni iskorak u tom upskejliranju je prisustvo oštrine, detalja, dubine,finesa koje tom zapisu daju životnost. U navedenom je prednjačio zapis distribuiran sa satelitskih kanala. Negdje pred kraj testiranja pojavio se prvi satelitski kanal sa 8K zapisom.

 

Zvukovne performanse su daleko bolje u odnosu na standardne 4K modele. Stekao sam dojam da u Samsungu odlično odrađuju posao s implementiranim pojačalom i odabirom zvučničkih jedinica koje su unutar kućišta.Zvuk ima bolje tijelo, bolju dinamiku, dok je  bass sekcija malo čišća i fluidnija negoli to bio slučaj sa dosadašnjim televizorima. Iako je to napredak po pitanju soničnih performansi, dodavanjem kakvog soundbara ili stereo komponenti ovom televizoru cjelina može biti potpuno zaokružena, kvalitativno naravno.

Što nudi konkurencija ?

Kako sada stvari stoje, Samsung nema konkurenciju, barem po pitanju 8K tehnologije.Doduše postoje neke naznake da bi LG krenuo sa OLED televizorom u 8K rezoluciji, no ništa nije službeno najavljeno. Jedina konkurencija su možda top modeli OLED televizora od LG-a, Panasonica i Sonya.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 164cm (65“)
Panel: VA ,Direct LED (FALD)
Rezolucija: 7680×4320
4K UHD: DA
8K       : DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS: Tizen
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 4xHDMI 2.0(ARC,CEC),3xUSB , 1xSPDIF,CI
Pilot: Smart Remote
Prosječna maloprodajna cijena : 35.000 kn

Ustupio:
Samsung Hrvatska
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 9
Kvaliteta SD slike - 9
Kvaliteta HD slike - 9.5
Kvaliteta UHD slike - 9.6
Kvaliteta 8K slike - 9.6
Kvaliteta striminga - 9.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9

9.2

Ocjena

Samsung Q900R 8K Tv je stvarno konkretan pomak,zapravo tehnološki iskorak. Pravo pitanje glasi: Da li smo pripravni za takav iskorak ? Naime, niti 4K izvedba nije potpuno zaživjela na Europskom tržištu, a Samsung je došao s 8K varijantom. Da li je dobar poslovni potez, pokazat će budućnost koja neminovno brzo dolazi. Meni osobno je testirani model predstavljao više od pukog televizora. Ipak korištenje AI tehnologije u svrhu maksimiziranja performansi nije mala stvar, dapače, držim da će  takav pristup omogućiti korisnicima bolji pristup prema vlastitim užicima.Nova varijanta upskejlinga potpomognuta AI tehnologijom dala je zanimljive rezultate, doduše nije bilo spektakularno kako sam očekivao, ali ipak nadasve zanimljivije negoli je to u standardnoj izvedbi. Posebno su me se dojmile dvije stvari: prva se odnosi na fluidan upskeljing videozapisa s 4K na 8K iz internetskog signala, a druga stvar se odnosi na fenomenalno odrađivanje s 4K na 8K iz satelitskog signala. Moja supruga koja nije veliki fan dokumentaraca, uživala je u svakom trenutku, sličici, samom prikazu detalja, dubine, prostornosti snimke. Na kraju svega stigao je “šlag na tortu” u obliku prvog 8K satelitskog kanala, završetak testa za  poželjeti...

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Laka konjica za dobar zvuk -TEST

Panasonic SC-HTB490 Piše: Darko Brlečić Nakon kraćeg vremena na testnom panelu ovog portala našao se …