18 siječnja, 2021 6:43 pm

Samsung 7.1.4 Ch Soundbar HW-Q90R -TEST

Piše: Darko Brlečić

 Zvučno Multikanalno okruženje

Soundbar zvučnički sustavi su postali nezaobilazna komponenta kada je u pitanju nadogradnja na moderne ravne televizore. Njihove mogućnosti nadilaze  puko slušanje prezentiranog zvuka, mnogi od njih posjeduju mogućnost uparivanja s prijenosnim pametnim uređajima (pametni telefoni, tablet računala, DAP naprave). U tom pogledu LG i Samsung nas redovito ugodno iznenađuju.

Samsung je za ovu godinu predstavio model HW-Q90R, koji je po navodima proizvođača unaprijeđena iteracija modela HW-N950. Moram priznati da sam mnoge modele vidio na policama trgovina, ali model HW-N950 baš i ne. Vjerojatno je njegova cijena bila svojevrsna zapreka za iole jači tržišni iskorak, barem na našem tržištu. No, idemo dalje.

Model HW-Q90R koristi oprobanu Harman/Kardon tehnologiju zvučničkih sustava. Tako se  u samom soundbaru nalazi 13 zvučničkih jedinica, od toga prednjim dijelom gospodari 9 jedinica, s bočnih strana udaraju 2 jedinice, te također 2. jedinice s pokrova reflektiraju zvuk prema stropu. Priložena dva mala aktivna monitora posjeduju po dvije zvučničke jedinice: jedna funkcionira kao stražnji surround zvučnik, dok je  druga jedinica smještena na samom pokrovu kutije a zadužena za rekreaciju zvučnog polja iznad slušateljeve glave. Uglavnom ,reflektirani zvuk kreira pravu surround zvučnu kulisu, kao u pravoj kino dvorani. Aktivni bežični subwoofer je malo redizajniran u odnosu na prethodnika, ugrađena 8 inčna dubokotonska jedinica zadužena je za popunjavanje donjeg tonskog registra.

Opremljenost je na standardnoj razini. tako tu nalazim samo dva HDMI ulazna priključka, jedan HDMI-ARC izlazni priključak i jedan optički TOSLINK ulazni priključak. Priloženi daljinski upravljač je identičan svim modelima iz Samsung produkcije soundbarova.

Ono što prvo svaki korisnik gleda je kvaliteta fizičke izrade. U tom pogledu Samsung radi odlično kada su u pitanju kućišta audio uređaja. Tako je ovaj soundbar izveden u tamnom metalnom finišu, sa metalnim mrežicama na pokrovu, prednjoj ploči i na rubnim stranama. Te iste rubne strane nemaju oštrih bridova što će posebno cijeniti korisnici s jakim estetskim porivima. Priložena dva stražnja satelitska zvučnika također su izrađena kao i soundbar. Satelitski zvučnici posjeduju mogućnost montaže na poseban stalak ili kakvu zidnu konzolu.

Smještaj i funkcionalnost

Soundbar zvučnički sustav obavezno treba smjestiti tik ispod/ispred televizora kako bi zvuk zajedno sa slikom činio kompaktnu cjelinu. Njegove dimenzije odgovaraju veličinama televizora od 55 i 65 inča.Također treba iskoristititi digitalnu optičku vezu i HDMI poveznicu jer obje digitalne veze omogućuju pun protok signala i sinkronizaciju televizora i soundbara. Priloženi subwoofer koji dolazi u paketu nije problematičan  za smještaj, jer njegova fizička i sonična veličina ne radi veliki upliv na zvuk, ona samo popunjava donji dio spektra, dok dva stražnja satelita treba blago zakositi prema unutra kako bi slušatelj osjetio punu dimneziju surround zvuka, a to uključuje i sve prisutniji Atmos doživljaj multikanalnog zvuka. Naravno, prostorija za vrijeme projekcije mora biti zatvorena jer se u protivnom sve refleksije rasprše bez ikakvog efekta. HW-Q90R je top model u ponudi soundbar zvučničkih sustava, te za očekivati je da posjeduje bar minimalne uvjete za kalibraciju zvuka. No, ništa od toga, on posjeduje samo funkciju Adaptive sound koja se odnosi na razinu zvuka kod dijaloških okvira.

Bluetooth/Wifi

Samsung HW-Q90R  posjeduje mogućnost bežične komunikacije s ostalim uređajima preko Bluetooth/Wifi povezivosti. Navedeno je postalo must have komunikacijski sustav bez kojeg nema interesa za uređaje, iako je žičana varijanta kudikamo bolja opcija. Prezentirani stereo zvuk je čist, nešto naglašeniji su tonovi iz raspona registra od 150 Hz pa naviše. Suradnja s Harman/Kardon grupacijom je donijela pomak kada je u pitanju brzina prezentacije dubokih tonova kod priloženog subwoofera, te ukupna fluidnost zvučne slike.

Surround

Ovaj soundbar zvučnički sustav posjeduje dodatna dva bežična zvučnika za realnu reprodukciju Dolby Atmosa.

Dolby Atmos je tehnologija surround zvuka koja je izvorno razvijena 2012. godine. Dodaje se na trenutne 5.1-kanalne surround-zvučne postavke s surround kanalima koji dolaze odozgo. Zvučnici su postavljeni tik uz zidove (na svim visinama), također iza ekrana radi bolje/preciznije lokalizacije zvuka objekta. Ono što je također važno, zvučnike se može postaviti uz sam strop, time se rekreira tzv, zvučna kupola iznad slušatelja. Kod soundbar zvučničkih sustava Dolby Atmos sateliti su dobrim dijelom pozicionirani na stražnjoj poziciji s time da distribuiraju zvuk prema naprijed i prema stropu od kojega se vrši zvučna refleksija.

Sve gore navedeno HW-Q90R odlično odrađuje, simulacija Dolby Atmosa je na zavidnoj razini.Ratna drama Dunkirk je prezentirana u najboljoj mogućoj mjeri. Klimaks zračne bitke uz neposrednu obalu Dunkirka uključuje ratne zrakoplove Britanske i Njemačke vojske, nudi fenomenalan osjećaj lokacije iznad nemirnog mora, suptilan prikaz dijaloga između pilota, zapravo pravi višedimenzionalni doživljaj.

Dijalog između vojnika, časnika i vlasnika brodica je isporučen s jasnoćom, dok potmule eksplozije imaju snažan i definiran bas, vjerojatno zbog obnovljenog subwoofera.

Funkcija Adaptive Sound najbolje dolazi do izražaja kod filmskih zapisa sa manje akcije, političko-vojnih dokumentaraca poput THE VIETNAM WAR i sportskog dokumentarca rađenog u 4K tehnici FORMULA 1 DRIVE TO SURVIVE.

Što nudi konkurencija ?

Kako stvari stoje na našem tržištu, Samsung ima konkurenta u modelu od LG-a SK10Y koji je bio u redakciji, te Yamaha YSP-2700 o kojem se toliko malo zna, zapravo samo šture tehničke specifikacije i ništa više.

Tehničke specifikacije:
Dolby Atmos Sound Bar
HarmanKardon Technology: Da
Sustav: 7.1.4
Ukupna snaga: 512 watta
Hi-Res Audio: Ne
4KZvuk: Da
Audio formati: Dolby Atmos, ,FLAC,AIFF, WAV,ALAC
Chromecast : Ne
Ethernet: Ne
Wi-Fi : Da
Bluetooth : Da
HDMI : Da (izlaz)
HDMI: Da 2x(ulaz)
Optički: Da
RCA 3.5mm: Ne
Pilot: Classic  Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 9.000,00 kn

Ustupio:
Samsung Hrvatska
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb
Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.8
Kvaliteta surround zvuka - 9.5
Kvaliteta stereo zvuka - 9
Kvaliteta striminga - 9
Povezivost - 9.5
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.5

9.4

Ocjena

Samsung HW-Q90R posjeduje učinkovitu metoda dobivanja zvuka u dnevnom boravku. Ovaj atraktivan i iznimno dobro napravljen zvučni sustav uključuje bežične stražnje zvučnike i bežični subwoofer. Podržava i Dolby Atmos i DTS: X, a zahvaljujući prednjim i stražnjim pogonskim programima koji se okreću prema gore može proizvesti pravi 7.1.4-kanalni sustav. Zahvaljujući višekanalnom zvuku, HW-Q90R zaista ispunjava svoj potencijal, okružujući vas efektima zahvaljujući stražnjim zvučnicima, dobrom rekreacijom  dubokih tonova i odbijanjem zvukova sa stropa za stvaranje kanala iznad glave slušatelja . Rezultat je istinski doživljaj iz Dolby Atmosa i DTS-a: X za one koji preferiraju jednostavnu funkcionalnost, doduše da kojim slučajem postoji ugrađena kalibracija zvuka onda bi se moglo govoriti o nedostižnom modelu..

User Rating: 3.15 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Satelitska lista za Dr.HD 1000 Combo

Andrija Jovićević Ubacite satelitsku listu prema svojim potrebama Napravili smo par uputa kako možete sami …