19 svibnja, 2022 4:55 pm

SAMSUNG 65 Q90R – TEST

SVESTRANI QLED 4K TV

Piše: Darko Brlečić

4K televizori polako ali sigurno zauzimaju dobar dio našeg tržišta. Iako je signal te razlučivosti dostupan samo preko satelitske veze, naši ljudi vole imati komad nove tehnologije u svojem domu. U neku ruku to je dobar potez, jer sve te nove tehnologije u tv napravama nude široku paletu funkcionalnosti. Televizor više nije samo za gledanje tv programa, on posjeduje mogućnost komunikacije s raznim pametnim napravama, funkcionira kao centar kućne zabave.

Multifunkcionalni dizajn

Samsung QLED Q90R je top model iz vrha ponude QLED televizora.Na naš testni panel stigao je model veličine od 65 inča (164cm). Za razliku od prijašnjih modela, Q90R ima nešto deblji okvir jer treba pokriti QLED zaslon s Direct Full Array 16x pozadinskim osvjetljenjem, što u praksi znači da zaslon ima potpuno pozadinsko osvjetljenje s punom kontrolom rada. Ono što prvo upada u oči kod ovog tv-a je implementacija Ultra Wide Angle Technology, tehnologija šireg kuta gledanja vezana uz refleksije.Naime, proizvođač je odlučio koristiti tehnologiju šireg kuta gledanja uz svesrdnu pomoć anti-refleksivnog filtera. To je rezultat uzrokovan mnogobrojnim  primjedbama vezanim uz kut gledanja koji je bio narušen zbog intenzivne ambijentalne rasvjete i prisustva sunčevog svjetla što je u konačnici znalo degradirati prikaz slike.Ovim potezom je proizvođač omogućio smještaj ovog televizora u bilo koje okruženje.

Samsungova patentirana ideja u obliku One Connect Boxa mi se od prvog pojavljivanja svidjela. Naime, u toj crnoj kutiji se nalazi sve što je potrebno za nesmetan rad televizora, svi potrebni priključci, prijemnici za zemaljsku, kabelsku i satelitsku televiziju, mrežna kartica za povezivanje s kućnom računalnom mrežom. Sve se nalazi na jednom mjestu, dok je  posebnost te kutije što se ona može postaviti da bude nevidljiva, a pripadajućim tankim kabelom se može spojiti na tv, onako diskretno da sva veza ne upada u oči. Za ljubitelje modernih domova to je idealno rješenje.

Q90R posjeduje istu  generaciju Ambijentalnog moda (Ambient 2.0) koji se koristi u trenucima kada tv ne služi za gledanje. To sam isprobao kod 8K modela, te mi se činilo kao zanimljiva dekorativna opcija koja televizoru daje novu dimenziju.

Smart tv funkcija je bazirana na operativnom sustavu Tizen i to iteracija 5.0 koja podržava širok dijapazon mogućnosti,a one uključuju Netflix, Amazon, Google Play, te kao novitet Rakuten Tv koji je limitiran po opsegu i regiji. Rakuten nudi uratke iz Disney produkcije izvedene u 4K HDR verziji što je  dobro došlo kao nadopuna prema konkurenciji. Vlasnici Apple pametnih uređaja mogu slobodno svoju napravu upariti s ovim televizorom jer on podržava Apple Airplay.

Potrebna infrastruktura

Iako Samsung Q90R posjeduje sve nove varijante digitalnih prijemnika, procesora za obradu slike, zvuka, AI čipset, razne senzore, sve nabrojano ne može korigirati lošu distribuciju signala ili neadekvatno podešen antenski sustav. Dragi čitatelji, ako niste vični podešenju antenskog sustava da bi dobili maksimalno kvalitetan signal, potražite savjet/uslugu stručnih osoba, lakše je, a izostaje sekiracija zbog neuspješnog pokušaja.

Za potrebe ovakvih testova redovno koristim  usluge tvrtke Giritech koja mi omogućuje redovan servis svih antenskih instalacija, uključujući satelitsku koja jedina može isporučiti tzv. živi signal u svim rezolucijama, a između ostaloga dobivam nove informacije u svezi antenske infrastrukture.

Performanse

Direktno izvađen iz kutije i uključen tv daje solidne rezultate,  iako ne savršene kako bi prosječni korisnik očekivao nakon kupovine. Naime, svaki elektronski uređaj treba proći jedan radni period kako bi se stvari unutar elektronskih sklopova posložile, optimizirala radna temperatura, izvršila analiza eventualnih nedostataka, te odradila kalibracija ako se ukaže potreba za njom. Ono što je prvo upalo u oči odnosi se na senzor ambijentalnog svjetla koji pomaže kod unaprjeđenja kontrasta i smanjenja refleksija. Svijetli tonovi su živopisni ali ne iritantni kao kod prethodne generacije. Modovi za podešenje slike su: Standard, Dynamic, Natural i Movie.

Opcija Standard se najviše koristila jer nudi dobru ravnotežu pastelnih boja, detalja i razine dubinske svjetline kod tamnih nijansi, i to kod klasičnih tv emisija, glazbenog show programa, dok kod raznih filmskih zapisa nije nešto za gledanje na duge staze.

Kombinacija fizičkih medija i Samsung televizora je oduvijek nudila uzbudljivost kod gledanja filmskih zapisa, dugogodišnje iskustvo mi govori da je to više nego oprobana suradnja jer tu nema problema kod kompenziranja razlike između raznih rezolucija kod video formata.Tako me  i ovaj puta navedena kombinacija nije iznevjerila.Prikaz ratne drame Dunkirk tekao je glatko, fluidnost prikaza plavih tonova kod mora i neba gdje se odigrava gro radnje je onaj segment koji oduševljava i najzagriženije filmoljupce.Dok male brodice plove prema francuskoj obali kako bi spasile mnogobrojne vojnike, paralelno uz to je primjetan lom zraka svjetlosti na valovima mora, detalj koji bitno razlikuje prikaz od prikaza.Ovo je samo mali dio detalja koji je bio vidljiv, o dubinskoj perspektivi da i ne govorim. Zapravo to je odlika top modela Samsung UHD QLED televizora, finese, detalji, razmjeran kontrast i širok spektar boja.

Očekivanje da će 4K snimka s HDR-om dobivena online vezom (NETFLIX,AMAZON PRIME VIDEO) biti skoro pa identična onome s fizičkog  medija je pretjerano. Razlike u slici između bežične i žičane veze su značajne, a kamoli razlika u usporedbi s fizičkim medijem (Blu ray Disc). Svjestan tih činjenica, držim da nekonzistentan signal može biti tek djelomično dostatan za iole suvisliji test kvalitete slike, dok sve ostalo prelazi u domenu ozbiljnih rasprava (puni signal, signal 50MB bitrate, satelitski signal..) . Zahvaljujući konzistentnom online signalu mogao sam odgledati propušteno, film Blade Runner 2049. Tema filma je umjetna inteligencija koja je uzela toliko maha da je u jednom trenutku teško razlikovati čovjeka od replikanta. Svijet je prezaokupljen rastom tehnologije, dok su životni okoliš i ljudski mentalni sklop temeljito zagađeni. Film Blade Runner 2049 toliko je bogat vizualizacijom u svakom detalju što posebno cijene filmofili i tehnofili koji preferiraju detaljnu analizu svojih uređaja , posebice televizora. Ono što posebno veseli kod prezentacije na ovom televizoru je izostanak bijelih kolobara oko objekata kod tamne pozadine. Za to je zaslužan unaprijeđeni Algoritam koji odlično odrađuje kompenzaciju i kontrolu pozadinskog osvjetljenja po grupacijama, pa slika ima svoju cjelovitost. Moje opservacije idu i dalje od toga, tako je primjetna lagana redukcija  razine kontrasta, dok je razina crne dobila na dubini i širini,a također je tehnologija unaprijedila kut gledanja. Naime, ovo potonje je dosta dugo bio značajan problem kod VA panela. Iako je poboljšan kut gledanja, na njegov račun je izgubljena manja rezolutnost detalja. Prosječni gledatelj to neće primijetiti dok će to primjetiti istrenirano oko. Iskreno govoreći često se pitam tko normalan gleda video ili filmski zapis postrance..?

Kraj testa je pripao satelitskom signalu,njegovoj distribuciji, raznolikosti zapisa, atraktivnosti mnogih kanala.Moja očekivanja da će u top modelu Samsung televizora osim nove tehnologije biti i DVB-S2 u kategoriji creme de la creme su se brzo raspršila. Radi se o tome da je Samsung u svojim televizorima uvijek imao odlične tunere svih vrsta koji su sa slabim signalom solidno radili. Kod zadnjih generacija top modela nema nekog konkretnog pomaka, jest dobila se slika s 4K rezolucijom, ali brzina pretraživanja, preciznost i kvaliteta softwarea nije na toj visokoj razini. U usporedbi s njim, jedan Dreambox i VU+ djeluju kao futuristički bolidi F1 u svakom pogledu. No, što je tu je ! Fluidnost prikaza je neupitna, bogatstvo detalja, paletni spektar je na visokoj razini. Gledajući dokumentarce snimane u 4K razlučivosti mogao sam brzo razabrati mane kod pojedinih postavki, prije i nakon podešenja. Opcija Standard je vrlo dobra, doduše ne kod svih vrsta zapisa, ali može proći, dok opcija Movie je nekako ugodnija za oko, možda kod nje bi trebalo eventualno raditi korekcije kod kontrasta i boja, onako prema vlastitom nahođenju. Korekcije moraju biti tako izvedene da bijela ne izgubi na intenzitetu pa da dobije tamniji ton, nešto poput bijelog/bež pijeska. Naime, ovo spominjem jer sam takve rezultate viđao kod televizora koji su bili kalibrirani po posebnom softwareu,pa sam stekao dojam da je bila narušena prirodna  ravnoteža boja.

Tonska prezentacija je vrlo dobra, jer AI sustav na neki način pokriva podešavanje zvuka ovisno o vrsti i tipu video zapisa, te nudi bezbolan prelazak s jednog na drugi kanal. Srednjetonski spektar je nešto naglašeniji u odnosu na duboke tonove, pa filmski dijalozi imaju novu dimenziju:  ljudski glasovi su tečni i precizni, visoki nemaju iskričavost, detaljnost je na solidnoj razini. Može se odgledati/odslušati kakav koncert, ali ne preglasno jer se odmah osjeti izostanak kicka kod dubokih tonova. Za nešto više toplo preporučujem soundbar zvučničkih sustav iz istoimene produkcije.

Što nudi konkurencija ?

Prvi direktni konkurent po tehnologiji je Sony  A9F OLED televizor, njegove procesorske mogućnosti se mogu tek saznati sa kratkih opisa iz brošura, te iz pokoje recenzije iz stranih medija. Konkurent iz njegove domovine (Južna Koreja) LG 65E9PLA OLED tv je nešto novijeg datuma o kojem nema nekih informacija, te tu je Panasonic sa zadnjom generacijom OLED televizora nudi snažno procesiranje slike koje nikog ne ostavlja ravnodušnim, a posebno kod njega veseli činjenica da vrlo često modeli dobivaju THX certifikat za koji treba proći niz rigoroznih testova. Uglavnom, konkurencija ima što za ponuditi.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 164cm (65“)
Panel: VA ,Direct LED (FALD)
Rezolucija: 3840×2160
4K UHD: DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS: Tizen
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 4xHDMI 2.0(ARC,CEC),3xUSB , 1xSPDIF,CI
Pilot: Smart Remote

Prosječna maloprodajna cijena : 26.000,00 kn

Ustupio:
Samsung Hrvatska
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 9
Kvaliteta SD slike - 9
Kvaliteta HD slike - 9.5
Kvaliteta UHD slike - 9.5
Kvaliteta striminga - 9.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9

9.2

Ocijena

Samsung s QLED televizorima pokušava konkurirati OLED televizorima drugih proizvođača. Za sada to ide relativno dobro, iako dubinski gledano QLED tehnologija je zapravo mogućnost izvlačenja maksimuma iz klasičnih LED LCD televizora s dodatnim filterom plavog svjetla, dok  je OLED tehnologija sasvim konkretan tehnološki iskorak. Samsung je svojim potezom znatno unaprijedio izvedbu VA LCD panela do te razine da njegovi televizori imaju sve bolju gledljivost iz aspekta širokog kuta. Kako stvari stoje, kod jednog napretka se zna desiti žrtvovanje na drugom polju. Tako između ostaloga poboljšanje gledanja iz širokog kuta je dovelo do manjeg gubitka razlučivosti i preciznosti tonskog spektra. Crna više nema onaj napadni glossy efekt što smatram napretkom, možda se netko neće složiti s mnom, ali u realnom filmskom svijetu glossy efekt boja ne postoji. Procesorska obrada zapisa s online izvora je značajno poboljšana te nudi dugoročniji užitak. Tizen operativni sustav svakim danom djeluje stabilnije u odnosu na popularni Android, navedeno je oprobano više puta. Uglavnom, da ne duljim dalje, ovaj televizor je toliko dobro opremljen za sljedećih pet možda i više godina, te potencijalni kupci neće s njim fulati...

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Laka konjica za dobar zvuk -TEST

Panasonic SC-HTB490 Piše: Darko Brlečić Nakon kraćeg vremena na testnom panelu ovog portala našao se …