8 kolovoza, 2022 2:50 pm

Samo jedna neprimjerena slika na internetu može ostaviti trajne posljedice na dijete

 Andrija Jovićević

Prema istraživanju koje je za A1 Hrvatska provela tvrtka IPSOS, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93 posto ih niti ne želi koristiti, što je još jedan dokaz koliko smo nedovoljno upoznati s opasnostima i prijetnjama kojima djeca mogu biti  izložena na internetu.

 Doticaj s neprimjerenim sadržajem vrlo je učestao i lak i to je uglavnom prva negativna strana interneta s kojom se djeca susretnu, istaknuli su  sudionici rasprave o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija održanom u   zagrebačkom Muzeju iluzija. S ciljem da, kao društveno odgovorna digitalna kompanija, potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija, o ovoj su važnoj temi na poziv tvrtke A1 Hrvatska govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

Svoje je iskustvo korištenja društvenih mreža iznio 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić čiji počeci objavljivanja na internetu nisu pozitivno prihvaćeni, a sve je počelo s bezazlenom objavom nakon koje je dobio na tisuće ružnih i neugodnih komentara iz cijelog svijeta. U samo nekoliko sati na internetu su izneseni svi njegovi privatni podaci poput adrese i mjesta gdje mu rade roditelji.

Važnost edukacije roditelja i djece

U sigurnom korištenju brojnih mogućnosti koje nam pruža internet ključna je edukacija roditelja. Kako je pokazalo istraživanje, roditelji nisu svjesni opasnosti i posljedica koje neprimjereni sadržaj s interneta može izazvati kod djece. U drugom koraku veliku pažnju treba posvetiti i edukaciji djece.

Multimedijalni edukativni sadržaj

Na web stranici NoviOblikZivota.com u suradnji sa stručnjacima objavljen je edukativan sadržaj o odgovornom ponašanju i sigurnom korištenju naprednih tehnologija.

Zaštitu mobilnih i desktop uređaja prilikom korištenja interneta s fokusom na zaštitu djece omogućuje i aplikacija A1 Internet zaštita.

Demonstrirane situacije koje djeca doživljavaju na internetu

Prije panel rasprave u prostoru muzeja u četiri sobe uprizorene su scene situacija s kojima se djeca susreću na internetu – poput neprimjerenog seksualnog i ideološkog sadržaja, kontakta sa cyber predatorima, youtuberi koji pozivaju na razne opasne izazove te stvaranje iskrivljene slike o sebi i osjećaj manje vrijednosti zbog manjka popularnosti na društvenim mrežama. Scene neprimjerenog sadržaja i opasnostima  s kojima se djeca svakodnevno susreću na internetu dio su postava Muzeja iluzija od 16. travnja do 6. svibnja.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Elon Musk odustao od kupovine Twittera

Vlasnik kompanija  Tesla i SpaceX, najbogatiji čovek na svetu Elon Musk odustao je od kupovine …