19 svibnja, 2024 1:53 pm

[Recenzija]: Samsung Galaxy S6 Edge

Autor: Nino Krstačić

nas_edge

Pročitajte / Najava Samsung Galaxy S6 Edge (LINK)…. /

Vezane Recenzije:

 1. Recenzija / Samsung Galaxy S6 / LINK

Zasigurno vam je poznato kako smo u ruke dobili Samsung Galaxy S6 Edge pametni telefon. Radi se o modelu koji se u velikom postotku oslanja na Samsung Galaxy S6 (Recenzija) no s omanjim nadogradnjama, preinakama pripadajućeg zaslona. Stoga smo ovu recenziju odlučili nekako drukčije koncipirate te ne ponavljati sve prethodne navode već izrečene u recenziji o Samsung Galaxy S6 pametnom telefonu.

Vidjet će te i sami da su mnoge značajke (softverske i hardverske) identične kao one kod Samsung Galaxy S6 modela, upravo s time na umu se ne želimo ponavljati, već želimo da pročitate navedenu recenziju te ovo shvatite kao neki „Edge dodatak“.
Specifikacije:

 • Najavljen: Ožujak, 2015.
 • Predstavljen: Travanj, 2015.
 • Dimenzije: 142.1×70.1x7mm
 • Težina: 132g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: Super AMOLED, 5,1“, 1440X2560px, 577ppi
 • Operativni sustav: Android 5.1.1. Lollipop, Samsung TouchWiz
 • Chipset: Exynos 7420
 • Procesor: Osmo-jezgreni (četiri-jezgre Cortex-A53 1.5GHz) / (četiri-jezgre Cortex-A57 2.1GHz)
 • Grafički Procesor: Mali-T760MP8
 • Interna Memorija: 32 GB
 • Eksterna Memorija: Ne
 • Radna memorija: 3GB
 • Primarna kamera: 16MP, 2988x5312px, optička stabilizacija slike, autofokus, dual-LED, 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps, HDR
 • Sekundarna kamera: 5MP, 1440p@30fps, HDR
 • Povezivanje: 2G, 3G, 4G (LTE), NFC, Bluetooth, Infracrveno, micro-USB
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva) 2600mAh

Zaslon:
Kao što smo i u opisu specifikacije rekli riječ je o 5,1″ Super AMOLED zaslonu, istom onom kojeg krasi i Galaxy S6 model, no ovoga puta ponešto zakrivljenom dizajnu prema rubovima. Bez obzira na zakrivljenost Samsung Galaxy S6 Edge odnosno njegov zaslon posve je prihvatljiv za korisnika s normalnom veličinom ruke. Čak smo slobodni navesti kako će oni s povećim dlanovima imati dojam kako je Galaxy S6 Edge nekako premali za njihov „ukus“, no tome u suštini nije tako.

Ovdje nemamo što previše reći o zaslonu, same boje djeluju poprilično živo tj, daju nam dobro poznati odraz prikaza zaslona kakvim smo naviknuli gledati od strane Samsunga. Jedino što ta zakrivljenost pri svojim bridovima daje neku posebnost, koja nam je vrlo brzo i dosadila ako smijemo to tako i nazvati.
Dizajn, detalji, izrada:

U ovom segmentu Samsung Galaxy S6 Edge u potpunosti se oslanja na svojeg prethodnika. I ovdje nailazimo na staklo koje je ukomponirano kao materijal izrade unibody kućišta. Isti je dodatno osiguran Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem, što će korisniku ulijevati dozu dodatne sigurnosti ako kojim slučajem pametni telefon isklizne iz ruke te padne na tlo. Kada je riječ o samim dimenzijama pametnog telefona potrebno je istaknuti kako se isti pronašao između: 142.1×70.1x7mm, odnosno zadovoljio se težinom od 132g. Pripadajuće dimenzije i težina posve prirodno daju osjećaj u ruci, tj, velika pažnja posvećena je ergonomiji samog pametnog telefona.

Prednjom stranom dominira već navedeni Super AMOLED zaslon, dok su ispod te iznad njega raspoređene sve tipke te ostale značajke pametnog telefona. Tako kažimo kako s donje strane pri sredini nailazimo na home tipku koja je ujedno i senzor otiska prsta (pripadajućoj se značajki pristupa putem postavki).

1

S lijeve i desne strane home tipke nailazimo na dvije kapacitivne tipke, jedna je ona za povratak na prethodnu radnju, dok druga otvara multitask sučelje pametnog telefona. S gornje strane nailazimo na Samsung logo iznad kojeg se smjestio zvučnik slušalice (ne ovo nije i zvučnik pametnog telefona).

Desna strana od zvučnika slušalice jest sekundarna kamera dok je lijeva strana ostala rezervirana za senzor pokreta te umetnutu LED notifikaciju bljeskalicu Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona. Ono što nas je na neki način fasciniralo kod pripadajućeg pametnog telefona jest to što su bridovi ostali nekako minimalistički odrađeni, odnosno na njima ne nailazimo na veliki smještaj tipki i funkcija pametnog telefona kao kod nekih konkurenata. Kažimo kako se na lijevom bridu nalaze samo tipke za Volume up/ Volume down te ništa više, dok je desni brid rezerviran za tipku za paljenje te gašenje pametnog telefona. Rekli bi kako je donja strana odnosno donji brid pametnog telefona ovoga puta pokupio najviše funkcija pri radu pametnog telefona. Tako osim micro-USB utora za sinkronizaciju i punjenje nailazimo i na 3,5mm utor za slušalice.

Desno od micro-USB utora smjestio se mikrofon pametnog telefona te glavni (i jedini) zvučnik. Isti je izrađen podsjetimo se po uzoru na Apple iPhone 6 pametni telefon, što nam se i ne dopada baš. Jer kada koristimo pametni telefon u vodoravnom načinu, vrlo vjerojatno ćemo nehotice i prekriti zvučnik pa će sam zvuk multimedije ili uređaja biti izuzetno utiša pa i nečujan. Gornji strana (brid) donosi sekundari mikrofon, Infracrveni senzor te utor za Nano-SIM karticu.

2

Podsjetimo se kako smo već kazali da Samsung Galaxy S6 modeli nemaju Eksternu memoriju odnosno utore za microSD karticu. Stražnja strana Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona donosi primarnu kameru kao i Samsung logo.

Moramo navesti kako je primarna kamera na Galaxy S6 Edge modelu nešto ispupčenija, no to ne smeta pri stavljanju pametnog telefona na površine, dapače i ne primjeti se. Odmah pored primarne kamere smjestila se i dual-LED bljeskalice koja za primarni cilj ima služenje kameri (fotografiranje i snimanje) no može poslužiti i kao sredstvo u mračnim situacijama prilikom pronalaska ili sličnih situacija.

Kamera:
Sama kamera Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona donosi odnosno ponavlja sve ono što smo imali prilike iskušati na Samsung Galaxy S6 pametnom telefonu. Ista rezolucija primarne kamere od 16MP s 2988x5312px, snimanje u Full-HD pa i 4K načinu rada, samo su neke od značajka koje smo već isprobali.

 

Isto tako i ona sekundarna donosi 5MP i Full-HD snimanje video zapisa.

5Osim toga Samsung se ove godine poprilično potrudio te na liniju Galaxy S6 pametnih telefona doveo široki spektar optimizacije različitih segmenata kamere, od načina snimanja pa sve do modela fotografiranja. Upravo bi ovdje naveli kako Samsung Galaxy S6 Edge u odnosu na „normalan“ Samsung Galaxy S6 donosi drugačiju percepciju korištenja kamere, poboljšanu upravo Edge dodatkom odnosno zakrivljenošću zaslona.
Softver i Benchmark:
Već je svima dobro poznato kako je Samsung svoje ovogodišnje modele gornjeg cjenovnog-razreda nadogradio Androidom 5.1.1 Lollipop. Tome iznimka nije niti Samsung Galaxy S6 Edge koji je dodatno poboljšan TouchWiz korisničkim sučeljem kao i Samsung Pay značajkom (koju nažalost nismo bili u mogućnosti isprobati). Što se tiče samih aplikacije koje se nalaze na Samsung Galaxy S6 Edge pametnom telefonu, one nisu natrpane kao kod prethodnih modela. No ipak se i dalje osjeti ta doza neusklađenosti aplikacija, jednostavno su konkurenti to mnogo kvalitetnije izveli. Jer još uvijek naiđemo na koju aplikaciju koja nema baš nekog smisla pri ovom pametnom telefonu. Edge segment pametnog telefona odnosno zakrivljenost na Samsung Galaxy S6 Edge pametnom telefonu.4 Upravo taj Edge dio sa sobom donosi pokoju značajku pametnog telefona. Tako recimo na vrlo jednostavan te bezbrižan način možete vidjeti propuštene pozive, tijek pozivanja ili pak propuštene obavijest s omiljene vam Facebook društvene mreže. I ovoga puta za test specifikacije koristili smo AntTuTu Benchmark (LINK). Rezultati koje je Samsung Galaxy S6 Edge postigao pri brojci su od 62490,što ga odmah svrstava u sam vrh AnTuTu rezultata. Dok isto to nepobitno dokazuje i s svojim značajkama te mogućnostima rada.

Ustupio na test:

 • Samsung Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.samsung.com/hr

Zaključak

Specifikacije: - 9.5
Zaslon: - 8
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 9.5
Softver i Benchmark: - 8

8.8

Recenziranjem Samsung Galaxy S6 Edge pametnog telefona dobili smo uvid što to Samsung mislili pod pojmom „zakrivljenost zaslona“. Bez obzira na sve nama se pripadajuća definicija nije osobito svidjela, odnosno nije na nas ostavila neki odveć „wow“ utisak. Sam uređaj bez pogovora je vrijedan svake kune. Značajke, performanse (bile one hardverske ili softverske) uvelike vrijedi. Samsung Galaxy S6 Edge pametni je telefon zaista vrijedan pažnje, no možda i kao takav ima pokoju manu. Iako znamo kako je to „nova politika poslovanja“ kako Samsung namjerno nije želio postaviti Eksterni oblik memorije (microSD), nama to ipak smeta, pošto smo se svakako naviknuli na isti. Drugi pak nedostatak koji je nama zapeo za oko (a nije garant da će i vama zasmetati) jest nedostatak otpornosti na vodu. Iako već sada svi mogu imati navedenu značajku koja bi zasigurno razveselila svakog od korisnika, tu privilegiju za sada imaju samo korisnici Sony Xperia modela pametnih telefona. Što ne znači kako Samsung možda već s idućom generacijom neće implementirati istu. Samsung Galaxy S6 Edge svojom cijenom te pristupačnošću od 4500kn, nije baš otvoren za svačiji džep. No oni koji su pripadajuću cijenu mogu i priuštiti zasigurno neće požaliti.

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …