19 svibnja, 2024 2:25 pm

[Recenzija]: HTC One M9

Autor: Nino Krstačić

n_2

Pročitajte / Najava HTC One M9, recenzije (LINK)…. /

Nakon recenziranja Samsung Galaxy S6 (LINK) te Sony Xperia M4 Aqua (LINK), red je došao da nekoliko dana provedemo i s HTC One M9. Riječ je o ovogodišnjem flagship modelu iz reda Tajvanskoga HTCa. Samo ime uređaja kazuje kako je riječ o nasljedniku HTC One (M8) koji je tržištem žario i palio 2014, godine.

Ono što HTC One M9 dovodi za ovu 2015, godinu jest poboljšanja kako u vidu onih softverskih tako i onih koji se dotiču hardvera. Pa tako HTC One M9 više ne posjeduje dvije primarne kamere, kako je to bilo pri HTC One M8, već je ovoga puta riječ o jednoj koja donosi 20MP, no o svemu detaljnije u daljnjem tekstu.

HTC One (M9) najavljen je i predstavljen u Ožujku ove godine, nakon predstavljanja nije dugo trebalo čekati da mnogi HTC fanovi pa i kritika krenu s pohvalama pripadajućeg modela iz samog vrha tržište ponude.

No ipak se jedna stvar nije dopala kako kritičarima tako i poklonicima, pa i na našem testiranju nam je taj detalj stvarao popriličnu nelagodu pri korištenju uređaja. Stoga nastavite s čitanjem recenzije te sami odlučite dali nam se HTC One M9 poprilično dopao ili i ovaj flagship model ima pokoju manu, na koju biste trebali skrenuti pozornost ako se odlučite za kupovinu istog.

Specifikacije:

 • 44Najavljen: Ožujak, 2015.
 • Predstavljen: Ožujak, 2015.
 • Dimenzije: 144.6×69.7×9.6mm
 • Težina: 157g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: Super LCD3, 5.0“, 1080x1920px, 441ppi, Gorilla Glass 4
 • Operativni Sustav: Android 5.1 Lollipop, HTC Sense 7
 • Chipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
 • Procesor: Cortex-A53 (četiri-jezgre) 1.5GHZ, Cortex-A57 (četiri-jezgre) 2GHz
 • Grafički Procesor: Adreno 430
 • 43Interna memorija: 32GB
 • Radna memorija: 3GB
 • Eksterna memorija: Da, (do 200GB)
 • Primarna kamera: 20MP, 5376x3752px, autofokus, dual-LED, HDR, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR, stereo snimanje zvuka
 • Sekundarna kamera: 4MP, 1080@30fps, HDR
 • Povezivanje: 2G, 3G, 4G (LTE), NFC, Bluetooth, Wi-Fi, Infracrveno
 • Baterija: Neizmjenjiva, Li-Po, 2840mAh

 

Zaslon

Kao što smo naveli u specifikacijama HTC One M9 posjeduje 5,0“ Super LCD3 zaslon. Riječ je o Full-HD rezoluciji koja pak rezultira gustoćom piksela od 441ppi. Samo korištenje zaslona nije nimalo teško ako želimo koristiti ga s jednom rukom. Svi elementi zaslona odnosno značajke posve su dostupne. Zaslona na HTC One M9 modelu zauzima otprilike negdje 69% prednje strane uređaja. Same navigacijske tipke zaslona prikazuju se na zaslonu, odnosno nisu smještene na uređaju.

Ovo je sklad koji je uveo Android 4.4 KitKat, no tada je još uvijek mali broj uređaja dolazio s tom značajkom, poglavito oni iz gornjeg cjenovnog razreda. Prikaz slike na zaslonu izuzetno je živopisan, osobito kada se osvijetljene zaslona postavi na manualno, tada ako postavimo klizač na maksimum dobivamo izuzetno osvjetljenje kojim se mogu podičiti izuzetno mali broj konkurenata do sada.

No i automatski način osvjetljenja poprilično je kvalitetan te vrijedan pohvale. U samim postavkama pametnog telefon nalazimo mogućnost mnoštva prilagodba vezanih uz zaslon tj, njegov prikaz. Od jačina prikaza boja, pa sve to jačine osvjetljena zaslona kao i načina štednje pripadajuće autonomije baterije.

Dizajn, detalji, izrada

HTC One M9 dolazi u unibody metalnom kućištu, kao i njegov prethodnik HTC One (M8) i ovoga se puta HTC odlučio za metal te unibody dizajn. Možemo kazati kako je ta odluka poprilično promišljena no u pojedinim načinima korištenja uređaja HTC One M9 djeluje poprilično klizavo. Posebice ako se pametni telefon ne koristi uz pomoć pojedine zaštitne maskice, njegova stražnja strana djeluje izuzetno klizavo.

Ovo će zasigurno primijetiti svi oni koji HTC One M9 budu držali s jednom rukom, odnosno budu držali pri donjoj strani pametnog telefona. Prednjom stranom HTC One M9 pametnog telefona, osim navedenog zaslona dominiraju i dva Stereo zvučnika, jedan se nalazi s gornje strane dok se drugi smjestio s donje strane zaslona. Gornjom stranom osim zvučnika s desne strane nailazimo na senzor ambijentalnog osvjetljenja, dok se tik do njega nalazi sekundarna kamera od 4MP. Unutar gornjeg zvučnika smještena je i omanja LED notifikacijska lampica, koja nam dojavljuje kada imamo koju propuštenu obavijest odnosno kada trebamo postaviti uređaj na punjenje te tako dalje. Donjom stranom isto tako dominirao zvučnik te osim njega ovdje više nemamo što vidjeti. Iznad pripadajućeg zvučnika naravno s donje strane (kada gledamo okomito pametni telefon) nalazi se HTC logo. Osvrnimo se malo na pripadajuće bridove HTC One M9 pametnog telefona. Lijevi brid osim utora za Nano-SIM karticu ne donosi ništa više, odnosno isti je u potpunosti slobodan.

Utor Nano-SIM kartice nalazi se odmah na početku, tj s gornje strane brida. Donji brid s krajnje desne strane raspolaže s micro-USB utorom za sinkronizaciju i punjenje dok je odmah do njega smješten i 3,5mm utor za slušalice. Desni brid je onaj za koji se ove godine HTC odlučio da će upravo na njega postaviti sve navigacijske tipke navedenog pametnog telefona. Pri sredini brida uočavamo power on/of tipku, odnosno onu koja služi za uključivanje te isključivanje pametnog telefona. 3Podalje od njega nailazimo na razdvojene volume up te volume down tipke. Odnosno one se godine HTC odlučio za razdvajanje tih tipki. Ovakav nači rasporeda tipki pozdravljamo ali ipak moramo priznati da nam je trebalo malo više vremena dok se priviknemo na zadani raspored. Posebice smo se zbunjivali kada bi se radilo o stišavanju zvuka te bi tada zabunom odabrali power on/of tipku umjesto Volume down.

Iznad Volume up tipke dolazimo do utora za microSD karticu koja po prvi puta na flagship modele HTCa donosi mogućnost proširenja do 200GB. Gornji brid donosi infracrveni port. Stražnja strana HTC One M9 pametnog telefona odmah na vrhu posjeduje sekundarni mikrofon. Onaj primarni smješten je pri donjeg zvučniku s prednje strane. Dok je gornji zvučnik zadužen za zvuk telefonskog poziva. Osim sekundarnog mikrofona stražnja strana donosi i primarnu kameru HTC One M9 modela. Pripadajuća kamera radi fotografije te video zapise pri kvaliteti od 20 MP odnosno s rezolucijom od 5376x3752px.

Nešto više potruditi ćemo se kazati u sekciji „Kamera“. S lijeve strane od primarne kamere dolazi do dual-LED bljeskalice koja svojom snagom odnosno pripadajućom fotografijom uvelike pospješuje fotografiranje pri smanjenom osvjetljenju ili pak potpuno mraku. Sredina stražnje srane HTC One M9 pametnog telefona ostala je i dalje rezervirana za smještaj HTC loga kao i kod HTC One (M8) modela. Rekli smo već kako sve pohvale dodjeljujemo samom dizajnu te unibody kućištu pametnog telefona no metal kao materijal te uzmemo li tome u obzir i zaobljenost stražnje strane, HTC One M9 u pojedinim situacijama može biti malčice klizav, odnosno vrlo lako može iskliznuti iz ruke ako se ne pripazi. Stoga dobronamjerno savjetujemo da se HTC One M9 koristi uz maskicu ili pak neki zaštitni sloj, koji će svakako spriječiti ili ublažiti isklizavanje iz korisnikove ruke.

Kamera

HTC One M9 niti u jednom pogledu neće razočarati korisnika svojim značajkama te mogućnošću rada. Softver i hardver apsolutno je na razini očekivanog pa tako i kada je riječ o kameri HTC One M9 pametnog telefona. Nas je ponajviše iznenadila mogućnost mnoštva podešavanja raznih parametara, bilo da se radilo o primarnoj ili pak sekundarnoj kameri. Osim načini fotografiranja pri pripadajućim rezolucijama od čega je najviša ona pri 20MP, kamera HTC One M9 modela donosi i razne parametre za ručno namještanje te odabir.

Tako između ostalog možemo navesti odabir ISO kvalitete kao i odabir RAW načina fotografiranja, gdje nam se pruža dodatni spektar značajki kamere. Snimanje video zapisa također je izvedeno poprilično intuitivno, odnosno korisnik na vrlo jednostavan način može izabrati hoće li snimati u HD, Full-HD ili pak 4K kvaliteti. 1Kada govorimo o mogućnosti samostalnog odabira značajki, posebno moramo istaknuti kako nas se osobito dojmila mogućnost brzog pristupa načinu odabira snimanja fotografija.

Bilo da se radilo o autoportretu, raw načinu ili pak panorami, pristup je krajnje jednostavan. Samo sučelje kamere na HTC One M9 modelu u suštini je isto kao i na prethodniku, no uz neka omanja poboljšanja.

Ovoga puta više je dan značaj na samim funkcijama kamere, odnosno na krajnje intuitivnom pristupu. Što se svakako može vidjeti i iz samog sučelja kamere, potpuno vladavši krajnje minimalistički.

Softver i Benchmark

Kakav bi to flagship bio kada ne bi bio pokretan aktualnom inačicom Android mobilne platforme? Odnosno sada više ne aktualnom inačicom već onom prethodnom, odnosno Androidom 5.1 Lollipop. Iako je najavljeno kako će HTC One M9 uskoro dobiti obavijest o dospijeću OTA nadogradnje koja će na HTC One M9 donijeti Android 6.0 Marshmallow. Osim Androida HTC One M9 i dalje posjeduje svima dobro poznato Sense korisničko sučelje, no ovoga puta pri brojčanoj verziji 7.0.

Od nekih ostalim aplikacija posebice bi istaknuli „Kids Mode“ odnosno način odabira te prilagodbe aplikacije te funkcija koje će biti dostupne te dostatne djetetovom uzrastu, u slučaju da HTC One M9 poželite dati djetetu za igranje. Što se tiče nekih ostalih mogućnosti odnosno aplikacija i HTC One M9 donosi „HTC Blink Feed“. Odnosno i dalje je riječ o sučelju koji nas na krajnje zanimljiv te oku vizualno ugodan način želi informirati o svim događanjima putem Internetskih portala. 2Moramo priznati kako je odabir Hrvatskih portala ovoga puta poprilično šarolik, što samo ukazuje na ustrajnost HTC inženjera za pružanjem kvalitete.

Osim ovih spomenutih HTC One M9 sa sobom donosi još niz predinstaliranih aplikacija kao što je: „Svjetiljka“, „Peel Smart Remote“ ili pak „Fun Fit“. I s tim aplikacijama HTC One M9 ne djeluje prenatrpano već sadržava onu dozu umjerenost. Željeli bi iskoristiti priliku te se osvrnuti na Sense korisničko sučelje. Ono upravo u svojoj izvedenici pod brojčanom oznakom 7.0 korisniku donosi odabir korištenja „Home“ ili sučelja za korištenje kada korisnik nije kod kuće.

Odnosno HTC Sense daje korisniku da odabir tj, korištenje set aplikaciju „kod kuće“ te set aplikacija za po vani. Ovaj način odabira aplikacija HTC Sense sam definira (odabire) ovisno o načinu korištenja istih kod samog korisnika (učestalost te način korištenja aplikacija). Kao i u predhodne dvije recenzije i ovoga smo puta uređaj za recenziranje podvrgnuli AnTuTu Benchmark testu. AnTuTu Benchmark možete pronaći na Google Play Store ili jednostavnim odlaskom na pripadajući LINK. Rezultat koji je HTC One M9 ostvario jest 58985 odnosno isti ga je svrstao na šesto mjesto iznad Sony Xperia Z4 Compact Tableta ali daleko iza Samsung Galaxy S6 pametnog telefona.

 

 

 

Ustupio na test:

HTC Hrvatska

 

Zaključak

Specifikacije: - 8.5
Zaslon: - 8.9
Dizajn, detalji, izrada: - 8
Kamera: - 8.5
Softver i Benchmark: - 8.1

8.4

HTC One M9 svojim značajkama te mogućnošću odaje dojam flagship uređaja što je sasvim neupitno. Izvođenje svakodnevnih zadaća na visokoj je razini. Grafički elementi krajnje su fluidni kako i svaki ostali detalj HTC One M9 pametnog telefona. Usprkos na sve moramo kazati kako nas je jedna sitnica poprilično zasmetala pri korištenju ovogodišnjeg flagship modela iz redova HTCa. To je zagrijavanje uređaja s stražnje strane. Poduži rad telefona u vidu korištenja Facebooka ili pak igranja neke igrice (nije upitno dali se radi o zahtjevnoj ili manje zahtjevnoj) rezultira time da se HTC One M9 ugrije, tj, osjeti se blago povišenje temperature uređaja a što se rezultira toplinom pri stražnjoj strani. Odavno je poznato da je ovo posljedica korištenja chipseta, točnije Qualcomm Snapdragon 810 modela. Nemojmo zaboraviti kako i nedavno recenzirani Samsung Galaxy S6 koristi upravo navedeni chipset, no kod njega je ugrijanost svedena na minimum. Ili se pak ista ne primijeti s obzirom da je riječ o staklenoj sloju a ne metalnom kao što je to kod HTC One M9 modela. Kada bi kompletno korištenje uređaja te neke preporuke trebali svesti ukratko kazali bi kako je HTC One M9 vrijedan pripadajuće cijene od 4,600kn. Pa i s time na umu da se chipset zagrijava pri radu, no nadamo se kako će nadolazeći Android 6.0 Marshmallow isto i ispraviti. Nadamo se kako smo vas ovom recenzijom uspjeli zainteresirati za kupovinu HTC One M9 pametnog telefona. Ili vam makar pokazati što pripadajući model sa sobom i donosi, koje prednosti a koje mane, no sigurni smo kako je više prednosti te kako će upravo ovaj mobitel biti vaš idući i nepogrešivi odabir.

User Rating: 4.75 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …