svibanj 25, 2020 3:01 am

Prvi DMC (Digital Mirrorless Cinema) 4K 60p/50p fotoparat na svijetu

Fotoaparat s 4:22 10-bitnim snimanjem i neograničenim vremenskim okvirom snimanja*2

*1 U ovom trenutku, 8. siječnja, 2017., kao DSLM fotoaparat s Cinema 4K (C4K: 4096×2160) rezolucijom koju definira DCI (Digital CInema Initiatives). Prema Panasonicovom istraživanju.

*2 4:2:0 8-bita u C4K 60p/50p i 4K60p/50p snimanju na SD memorijskoj kartici.

Panasonic s ponosom predstavlja novi DSLM (Digiral Single Lens Mirrorless) fotoaparat LUMIX GH5S s novim načinima snimanja i boljom kvalitetom slike u scenama sa slabijim osvjetljenjem. Osmišljen i razvijen od strane filmskih profesionalaca LUMIX GH5S odlikuje se najvećom osjetljivosti senzora i najboljom kvalitetom slike u povijesti LUMIX fotoaparata.

Novi 10.2-megapikselni Digital Live MOS senzor s Dual Native ISO tehnologijom i procesor Venus Engine vjerno reproduciraju i tamne dijelove kadra te omogućuju snimanje s visokom ISO osjetljivošću u vrijednosti 51.200. U pitanju je multi-aspektna vrsta senzora koji posjeduje kapacitete za postizanje istog kuta gledanja na istok žarišnoj duljini u 4:3, 17:9, 16:9 i 3:2 formatima. Također, senzor podržava fotografiranje u 14-bitnom RAW formatu, čim je postignuta veća fleksibilnost kod profesionalnog rada s RAW formatom.

LUMIX GH5 bio je prvi fotoaparat u povijesti1* koji je korisnicima nudio 4K 60p/50p snimanje video zapisa,a novi model LUMIX GH5S također probija granice prvi nudeći korisnicima mogućnost 4K 60p/50p snimanja u Cinema 4K (4096×2160) rezoluciji.2* Također, uređaj posjeduje mogućnost internog 4:2:2 10-bitnog snimanja video zapisa3*, a riječ je o subsamplingu boja koji se često koristi kod snimanja filmova i koji rezultira vjernom reprodukcijom boja. Osim toga, korisnicima je na raspolaganju i 4:2:2:2 10-bitno 400-Mbps-a All-Intra snimanje u Cinema 4K 24p formatu i 4K 30p/25p/24p i 200-Mbps All-Intra u Full-HD formatu. Niti u jednoj varijanti nema vremenskog ograničenja snimanja.*4 LUMIX GH5S u skladu je s 4K HDR definicijom u HLG (Hybrid Log Gamma) načinu rada u Photo Stlye-u. Način snimanja s niskim bit-rateom 4K HEVC u HLG-u također je dostupan, a omogućuje reprodukciju zapisa na AV uređajima koji su kompatibilni s HEVC kompresijskim formatom, kao što su, primjerice, Panasonicovi 4K HDR televizori.

VFR (Variable Frame Rate) omogućuje korisnicima ubrzano ili usporeno snimanje video zapisa u formatima C4K/4K (60fps, maksimalno 2,5 puta sporije nego kod 24p) i FHD (240fps, maksimalno 10 puta sporije nego kod 24p). V-LogL već je instaliran na uređaj pa korisnici ne moraju odvojeno kupovati kod za softversko ažuriranje. Također, LUMIX GH5S kompatibilan je s Time Code IN/OUT funkcijom. Postavljanjem sinkronizacije vremenskog koda kroz sinkronizacijski flash terminal povezan uključenim BNC konverterskim kabelom na BNC kabel, jednostavno je izvesti nelinearno uređivanje vremenske crte snimka napravljenog s više kamera. Također, linijiski ulaz (LINE) podržava spajanje 3,5mm konektora za mikrofon.

DFD (Depth From Defocus) tehnologija*5 i ultra-brza obrada digitalnog signala zaslužni su za brzi autofokus od približno 0.07 sekundi*6 i 12 (AFS) / 8(AFC) fps-a u 12-bitnom RAW i 11 (AFS) / 7(AF) fps-a u 14-bitnom RAW brzom uzastopnom okidanju. Ukupno 225 fokus-područja, Tracking AF funkcija, 1-Area AF i Pinpoint AF funkcije dostupne su korisnicima za precizno izoštravanje. 4K PHOTO funkcija omogućuje brzo “vađenje” sličice na 60-fps-a u približno 8-megapikselnoj ekvivalentnoj rezoluciji.

Kao uređaj čije mogućnosti posebno dolaze do izražaja kod fotografiranja u situacijama slabijeg osvjetljenja, LUMIX GH5 posjeduje detekciju performansi osvjetljenja -5EV i Low Light AF tehnologiju zahvaljujući boljoj osjetljivosti i optimalno podešenom senzoru.

Live View Boost funkcija još je jedna praktična karakteristika koja korisnicima omogućuje pregled kompozicije čak i u potpunom mraku, povećavajući osjetljivost senzora samo prema optičkom tražilu. Night Mode funkcija reproducira izbornik u crvenoj boji koja u mraku nije naporna za oči. Omjer povećanja u MF pomoćniku povećan je s uobičajenih deset na dvadeset puta, što je posebno praktično za korisnike koji se bave astronomskom fotografijom.

Kako bi GH5S mogao izdržati zahtjevnu upotrebu na terenu i u nepovoljnim uvjetima  njegov prednji i stražnji okvir izrađen je od magnezijske legure. Uređaj nije otporan samo na prašinu i prskanje vode*7, nego i na temperature do minus deset Celzijevih stupnjeva. Fotoaparat GH5S posjeduje dvostruki utor za SD memorijsku karticu, kompatibilan s brzim i velikim UHS-II i Video Speed Class 60 formatima. Korisnici mogu birati sljedeće tri metode snimanja – Relay, Backup i Allocation. Uređaj posjeduje i HDMI terminal A tipa.

Fotoaparat GH5S ima veliko LFV (Live View Finder) optičko tražilo s iznimnim omjerom povećanja od približno 1,52x/0,76x (ekvivalent 35-milimetarskom formatu) koje donosi glatki prikaz na 120 fps-a. Iznimno precizni i brzi OLED (Organic-Light-Emmiting Diode) display posjeduje rezoluciju 3.680K točaka i stopostotnu vidljivost polja. Osim dva prstena, korisnicima je na raspolaganju i joystick koji se može micati u svim smjerovima za intuitivno i fleksibilno upravljanje uređajem.

GH5S korisnicima donosi i mogućnost Bluetooth i WiFi povezivanje te im tako nudi fleksibilnije iskustvo rukovanja uređajem, kao i mogućnost jednostavnog dijeljenja snimljenih materijala. Podrška za Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) omogućuje neprekidnu povezanost s pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju baterije. Kada je riječ o Wi-Fi povezivanju, korisnici, osim standardnog 2.4GHz(IEEE 802.11b/g/n) formata, mogu koristiti i Wi-Fi, 5GHz (IEEE802.11ac)*8 format koji nudi još sigurniju i stabilniju vezu.

Za duži vijek trajanja baterije i bolje “sjedanje” u ruku, korisnicima je dostupan baterijski grip DMW-BGGH5 (prodaje se odvojeno). Također, DMW-XLR1 mikrofonski adapter (prodaje se odvojeno) omogućuje hi-res audio snimanje putem eksternog XLR mikrofona.

Novi LUMIX GH5S radni proces obogaćuje inovacijama i vrhunskom kvalitetom koje otvaraju nove mogućnosti proizvođačima video sadržaja.

 

*1 4K 60p/50p(za DSLM foroparat), 4:2:2 10-bit (za fotoaparat s izmjenjivim objektivima) na datum 4. siječnja 2017. godine.
*2 U ovom trenutku, 8. siječnja 2018. godine. Za DSLM fotoaparat koji posjeduje Cinema 4K (C4K:4096×2160) rezoluciju koju definira DCI (Digital Cinema Initaitves). Prema Panasonicovom istraživanju.
*3 4:2:0 8-bit u C4K 60p/50p i 4K60p/50p snimanju na SD memorijsku karticu.
4* Dok SD memorijska kartica nije puna ili dok se baterija na istroši.
5* Kontrastni AF s DFD tehnologijom radi samo s Panasonicovim Micro Four Thirds objektivima.
*6 Prilikom AFS-a na širokom rasponu s H-ES12060(CIPA)
*7Riječ je o terminu koji se odnosi na dodatnu dimenziju zaštite koju uređaj posjeduje u dodiru s minimalnom količinom vlage, vode ili prašine. Opis nije garancija da šteta neće nastati ako uređaj dođe u izravan doticaj s vodom.
*8 5GHz Wi-Fi konekcija nije dostupna u nekim zemljama.
*9 Samo u MOV-u.

 

** O snimanju video zapisa /4K PHOTO snimanju

  • koristite karticu sa SD Speed Class četvrte klase (ili više) kada snimate videozapis u
[AVCHD-u] ili u [MP4(ispod 28Mbps)].
-Koristite karticu sa SD Speed Class “UHS-I / UHS-II UHS Speed Class 3 (U3)” kada snimate MP4 videozapis u 4K-u ili 6K/4K PHOTO-u.
(“SD speed class” je standarda mjera brzine koja se odnosi na neprekinuto zapisivanje.)
– MP4 video, [MP4] u [C4K-u/4K-u]:
-Kada se koristi SDHC kartica: Možete snimati bez prekida čak i ako veličina zapisa pređe 4 gigabajta, ali će zapis biti podijeljen i kao takav pohranjen/reproduciran.
– Kada se koristi SDXC kartica: Možete snimati bez prekida čak i ako veličina zapisa pređe 96 gigabajta (3 sata i 4 minute), ali će zapis biti podijeljen i kao takav pohranjen/reproduciran.
– MP4 video, [MP4] u [FHD-u] [HD-u]:
– Možete snimati bez prekida čak i ako veličina zapisa pređe 4 gigabajta ili 30 minuta trajanja, ali će zapis biti podijeljen i kao takav pohranjen/reproduciran.

-Za [C4K/4K 60p][C4K/4K 50p] video output koristite HDMI 2.0 kabl koji na sebi ima HDMI logo i na kojem piše da je “4K kompatibilan”.

 

  1. Najveća ISO osjetljivost i najbolja kvaliteta fotografija u povijesti LUMIX kamera s novim senzorom

Novi fotoaparat LUMIX GH5S razvijen je s ciljem postizanja najbolje kvalitete u video snimanju s visokom  osjetljivošću. To je postignuto s novim, integriranim 10.2 – megapikselnim Live MOS senzorom koji posjeduje Dula Native ISO tehnologiju i najnovijim Venus Engine procesorom. Dual Native ISO je tehnologija koja neprimjetno spaja dva sklopa odvojenih ISO vrijednosti i koristi se na Panasonic Varicam modelima koji su namijenjeni profesionalcima. U pravilu, šum se povećava paralelno s osjetljivošću pojedinog ISO senzora. Međutim, novi senzor s Dual Native ISO tehnologijom na modelu GH5S minimizira količinu šuma odabirući optimalni sklop za upotrebu u skladu s osjetljivošću prije početka obrade. Kao posljedica svega toga, model korisnicima omogućuje snimanje na maksimalnoj ISO vrijednosti koja iznosi 51200. Dual Native ISO tehnologiju moguće je ručno izabrati – LOW (ISO160-800) ili HIGH (ISO800-51200).

U pitanju je multi-aspektna vrsta senzora koji posjeduje kapacitete za postizanje istog kuta gledanja na istoj žarišnoj duljini u C4K, 4K i Anamorphic 4:3 snimanju i u 4:3, 17:9, 16:9 i 3:2 formatima kod fotografiranja.

MOS senzor visoke osjetljivosti i Venus Engine procesor imaju mogućnost brzog čitanja punog digitalnog signala pa je kvaliteta slike vrhunska u svakoj pojedinoj sličici. Brzina čitanja ubrzana je približno 1.3 puta* s novim senzorom dok su problemi sa zatvaračem također umanjenim brzinom čitanja kod snimanja video zapisa ili kod korištenja elektroničkog zatvarača.

Senzor korisnicima pruža i mogućnost fotografiranja u 14-bitnom RAW formatu, čime daje dodatnu dozu fleksibilnosti profesionalnom radu u RAW formatu.

*U odnosu na model Lumix GH5.

  1. Iznimne performanse koje zadovoljavaju profesionalne standarde kod snimanja video zapisa

LUMIX GH5 bio je prvi DSLM fotoaparat na svijetu*1 koji je korisnicima omogućio 4K 60p/50p snimanje. Model GH5S pak prvi je koji korisnicima nudi mogućnost C4K 60p/50p snimanja.*2 Također, uređaj omogućuje i interno 4:2:2 10-bitno snimanje*3, a riječ je o subsamplingu boja koji se često koristi su snimanju filmova kako bi reprodukcija boja bila što vjernija stvarnosti. Korisnici mogu slobodno birati između MOV, MP4, AVCHD Progressive i AVCHD formata s različitim frame rateovima ovisno o potrebi (Tablica 1), a u formatima FHD i 4K nema ni vremenskog ograničenja snimanja.*4 Osim toga, korisnicima je na raspolaganju i 4:2:2:2 10-bitno 400-Mbps-a All-Intra snimanje u Cinema 4K 24p formatu i 4K30p/25p/24p i 200-Mbps All-Intra u Full-HD formatu. Kada je riječ o potrebama profesionalnih korisnika, frekvencija sustava, ovisno o mjestu snimanja, može se podesiti po sljedećim parametrima – 59.94Hz / 50.00Hz / 24.00Hz. LUMIX GH5S ima podršku za 4K HDR video. HDR (High Dynamic Range) je tehnologiju koja podjednako kvalitetno reproducira i tamne i svijetle dijelove kadra zbog čega ga ljudsko oko vidi na isti način kao što bi ga vidjelo i u stvarnosti. Uređaj snima video zapise s linijom game kompatibilnom sa standardom ITU-R BT.2100, a korisnici sada mogu odabrati HLG (Hybrid Log Gamma) i u Photo Styleu. Ovaj način rada nije dostupan samo u 4K-u i FHD-u, već i u 10-bitnim načinima snimanja. 4K HEVC, način snimanja s niskim bit-rateom, također je HLG kompatibilan, što omogućuje reprodukciju na AV uređajima koji imaju podršku za HEVC kompresijski format, kao što su, primjerice, Panasonicovi 4K HDR televizori.

Kako bi se korisnicima omogućila dodatna dimenzija izražajnosti, uređaj posjeduje niz efekata. VFR (Variable Frame Rate) omogućuje korisnicima ubrzano ili usporeno snimanje u formatima C4K/4K (60 fps-a, maksimalno 2.5 puta sporije nego kod 24p) i FHD (240 fps-a, maksimalno 10 puta sporije nego kod 24p). (Tablica #2)*. Minimalni frame rate za quick motion video je 2 fps-a. Tu je i Focus Transition funkcija koja pomiče fokus od jednog predmeta ka drugom u skladu s unaprijed zadanim postavkama. Ova funkcija može tako dati dodatnu vizualnu dimenziju predmetu snimanja ili pokretu u statičnim scenama.

V-LogL već je instaliran na fotoaparatu LUMIX GH5S. Log snimanje donosi iznimnu fleksibilnost te veći dinamički raspon za gradaciju boja u fazi post-produkcije, a V-LogL posjeduje log karakteristike za 12 stepenica u dinamičkom rasponu. LUT (Look Up Table) s Rec.709 standardom također se već nalazi na uređaju, a korisnici mogu po vlastitoj želji podešavati LUT u VLT formatu. Također, moguće je pogledati video zapis s LUT-om ne samo uživo, nego i u reprodukciji s V-LogL View Assist funkcijom. “Cinelike D” i “Cinelike V”, koji imaju slične gamma karakteristike kod snimanja filmova dostupne su u Photo Style-u za izradu video zapisa, ali LUMIX GH5S korisnicima donosi i “Like709” koji je kompatibilan s HDTV-om. U “Like709” načinu, Knee Control tehnologija također je djelotvorna. V-LogL i Like709 sada se mogu koristiti i za intervalno fotografiranje u Time Lapse načinu rada.

Također, LUMIX GH5S kompatibilan je s Time Code IN/OUT funkcijom. Postavljanjem sinkronizacije vremenskog koda kroz sinkronizacijski flash terminal povezan uključenim BNC konverterskim kabelom na BNC kabel, jednostavno je izvesti nelinearno uređivanje vremenske crte snimka napravljenog s više kamera. Također, linijiski ulaz (LINE) podržava spajanje 3,5mm konektora za mikrofon.To omogućuje “uvoz” audio zapisa s vanjskih audio uređaja, što rezultira efikasnijom i boljom video produkcijom.

Korisnicima su dostupni i praktični alati kao što su Waveform Monitor i Vector Scope. Tu je i HDMI terminal A tipa. Držač za HDMI kabl također se nalazi na uređaju kako ne bi dolazilo do ispadanja kabla tijekom snimanja.

LUMIX GH5S posjeduje mikrofon koji detektira i eliminira šum koji proizvode mehanički pokreti unutar tijela uređaja i objektiva. Postignuta je redukcija mehaničkom šuma za -10dB-a pa je zvučni zapis čist i kvalitetan.

*1 4K 60p/50p(za DSLM foroparat), 4:2:2 10-bit (za fotoaparat s izmjenjivim objektivima) na datum 4. siječnja 2017. godine.
*2 U ovom trenutku, 8. siječnja 2018. godine. Za DSLM fotoaparat koji posjeduje Cinema 4K (C4K:4096×2160) rezoluciju koju definira DCI (Digital Cinema Initaitves). Prema Panasonicovom istraživanju.
*3 4:2:0 8-bit u C4K 60p/50p i 4K60p/50p snimanju na SD memorijsku karticu.
4* Dok SD memorijska kartica nije puna ili dok se baterija na istroši.
5* U 24p reprodukciji. Učinak efekta varira ovisno o formatu snimanja i frekvenciji.  Kut gledanja  smanjuje se pri odabiru frame ratea s 204 sličice ili više.

  1. Iznimno brzi precizni autofokus te vrhunske performanse kod praćenja predmeta snimanja

DFD (Depth From Defocus) tehnologija*1 izračunava udaljenost od predmeta snimanja analizirajući dva kadra s različitim razinama oštrine istovremeno obrađujući optičke karakteristike objektiva. Panasonicova kombinacija kontrastnog AF-a i DF tehnologije zaslužna je za iznimno brzi i precizni autofokus. Kao posljedica svega toga, fotoaparat LUMIXGH5s postiže brzi autofokus od približno 0.07 sekundi*2 i 12 (AFS) / 8 (AFC) fps-a  u 12-bitnom RAW-u i 11 (AFS) / 7 (AFC) fps-a u 14-bitnom RAW-u kod brzog uzastopnog okidanja. DFD tehnologija dodatno je unaprjeđena na ovom modelu kako bi se dobila bolja preciznost u praćenju predmeta snimanja kod izrade video zapisa.

Kao uređaj čije mogućnosti posebno dolaze do izražaja kod fotografiranja u situacijama slabijeg osvjetljenja, LUMIX GH5 posjeduje LUMIX GH5 posjeduje detekciju performansi osvjetljenja -5EV i Low Light AF tehnologiju zahvaljujući boljoj osjetljivosti i optimalno podešenom senzoru.  Zahvaljujući kvaliteti Venus Engine procesora, LUMIX GH5S odlikuje se i Deeper Learning tehnologijom koja, osim detekcije lice i očiju, ima mogućnost detekcije ljudskog tijela. Uz 225 područja izoštravanja, Face/Eye Recognition tehnologiju, dostupne su i Tracking AF, 1-area AF i Pinpoint Af funkcije za preciznije izoštravanje. Korisnici mogu grupirati područja izoštravanja i premještati ih ili im mijenjati veličinu ovisno o zahtjevima kompozicije. Svim operacijama izoštravanja jednostavno se upravlja putem joysticka koji se rotira palcem, bez potreba za odmicanjem pogleda od predmeta snimke čak i kod korištenja LVF-a ili kod otpuštanja prsta s okidača. LUMIX GH5S omogućuje korisnicima i ručno podešavanje AF Sensitivity, AF Area Switching Sensitivity i Moving Object Prediction Level vrijednosti. Također su dostupna i četiri obrasca parametara koji su praktični u najčešćim fotografskim situacijama.

4K PHOTO funkcija omogućuje brzo “vađenje” sličice na 60-fps-a u približno 8-megapikselnoj ekvivalentnoj rezoluciji. U 4K PHOTO načinu rada korisnici mogu birati između tri opcije, ovisno o potrebi konkretne situacije: 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) i4K Pre-burst. Korisnici mogu odabrati najpraktičniji način uzastopnog okidanja, uz standardno uzastopno okidanje, u skladu s potrebom određene fotografske situacije.

Live View Boost funkcija još je jedna praktična karakteristika koja korisnicima omogućuju pregled kompozicije čak i u potpunom mraku, povećavajući osjetljivost senzora samo prema optičkom tražilu. Omjer povećanja u MF pomoćniku povećan je s uobičajenih deset na dvadeset puta, što je posebno praktično za korisnike koji se bave astronomskom fotografijom ili kod situacije kada se izoštrava neka zvijezda na nebu.

1* Kontrastni AF s DFD tehnologijom dostupan je samo u kombinaciji s Panasonicovim Micro Four Thirds objektivima.

*2 Prilikom AFS-a na širokom rasponu s H-ES12060 (CIPA) u postavci LVF120 fps.

  1. Pouzdani čvrsti dizajn za upotrebu na terenu

Kako bi bio dovoljno čvrst da podnese zahtjevnu upotrebu na terenu, prednji i stražnji dio uređaja izrađen je od magnezijske legure. Sigurna konstrukcija i brtvljenje svakog spoja, prstena i tipke učinili su LUMIXGH5S otpornim ne samo na prašinu i prskanje vode*, nego i na temperature do minus deset stupnjeva Celzija.

Okidač može podnijeti približno 200.000 okidanja. Korisnicima nudi maksimalnu brzinu okidanja od 1/8000 sekundi kako bi uhvatili one rijetke trenutke, predmete u pokretu, ali i mogućnost korištenja brzog objektiva s punim otvorom blende za impresivno de-fokusiranje na otvorenom. Eksterni fleš može se uskladiti maksimalnom brzinom okidanja od 1/250 sekundi.

LUMIX GH5S opremljen je dvostrukim utorom za SD memorijsku karticu koji je kompatibilan s brzim formatima velikog kapaciteta – UHS-II i Video Speed Class 60. Korisnici mogu fleksibilno birati metodu snimanja između Relay snimanja, Backup snimanja ili Allocation snimanje. U Relay načinu snimanja podaci će biti zapisani na memorijskoj kartici u drugom utoru, ako je ona u prvom puna. U Backup načinu snimanja zapis će istovremeno biti zapisan na obje kartice. U Allocation načinu snimanja podavi će biti automatski prebačeni na memorijsku karticu u prvom ili drugom utoru, ovisno o vrsti sadržaja – RAW, JPEG, 4K Photo ili video zapisa. Primjerice, korisnici na prvu karticu mogu pohranjivati samo fotografije, a na drugu samo video-zapise. Osim toga, oba utora imaju lampicu koja svijetli kada se na neku memorijsku karticu pohranjuju podaci, a kada se drugu može slobodno izvaditi.

Fotoaparat GH5S ima veliko LFV (Live View Finder) optičko tražilo s iznimnim omjerom povećanja od približno 1.52x/0.76x (ekvivalent 35-milimetarskom formatu) koje donosi glatki prikaz na 120 fps-a. Iznimno precizni i brzi OLED (Organic-Light-Emmiting Diode) display posjeduje rezoluciju 3.680K točaka i stopostotnu vidljivost polja. Primjenom OLED tehnologiju na LVF-u postignut je glatki prikaz na 120 fps-a i brzim odzivom uz minimalno zaostajanje od 0,005 sekundi, kao 10.000:1 visoki kontrast za vrhunsku vidljivost. S točkom udaljenosti oka od približno 21 milimetar, tražilo korisnicima s naočalama nudi dobru vidljivost i komfor. Tražilo je uvijek oštro i pregledno kako u središtu tako i u rubovima kadra.

Uz statični sustav upravljanja na dodir, 3,2-inčni bočni monitor koji se može micati u 3:2 formatu i s visokom rezolucijom od1,620K točaka posjeduje približno stopostotnu vidljivost polja. Koristi RGB (Red/Blue/Green) pikselnu strukturu i bijelu boju za još bolju vidljivost pod sunčevim svjetlom. Pomiče se gore i dolje za 270 stupnjeva, što snimanje iz visokog ili niskog kuta čini još lakšim. Tu je i noćni način rada koji ekranu daje blago pozadinsko osvjetljenje. Korisnicima omogućuje jednostavno i dugo praćenje predmeta fotografiranje čak i kod mračnog okruženja.

*Riječ je o terminu koji se odnosi na dodatnu dimenziju zaštite koju uređaj posjeduje u dodiru s minimalnom količinom vlage, vode ili prašine. Opis nije garancija da šteta neće nastati ako uređaj dođe u izravan doticaj s vodom.

  1. Proširenja za različite vrste radnog procesa

・Bluetooth 4.2 i Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac)* / 2.4GHz (IEEE802.11b/g/n)

GH5 korisnicima donosi i mogućnost Bluetooth i WiFi povezivanje te im tako nudi fleksibilnije iskustvo rukovanja uređajem, kao i mogućnost jednostavnog dijeljenja snimljenih materijala. Jednom kada je uređaj povezan s pametnim telefonom ili tabletom na koji je instalirana Panasonicova Image aplikacija za iOS/Android korisnici mogu fotografirati, pretraživati i dijeliti zapise putem drugog uređaja. Korisnici kod prebacivanja putem aplikacije mogu izabrati kvalitetu zapisa. Podrška za Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) omogućuje neprekidnu povezanost s pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju baterije. To omogućuje jednostavno paljenje uređaja putem drugog uređaja ili automatsko dodavanje GPS oznake na fotografije. Osim toga, postavke uređaja također se mogu kopirati i bežično prenijeti na druge GH5S uređaje, u slučaju da se koristi više istih fotoaparata.

Kada je riječ o Wi-Fi povezivanju, korisnici, osim standardnog 2.4GHz(IEEE 802.11b/g/n) formata, mogu koristiti i Wi-Fi, 5GHz (IEEE802.11ac)* format koji nudi još sigurniju i stabilniju vezu i brže upravljanje fotoaparatom putem drugih uređaja. Brzina prijenosa fotografskih ili video zapisa također je brža s drugom vrstom konekcije.

*5GHz Wi-Fi konekcija nije dostupna u nekim zemljama.

  1. Dodatna oprema

・Grip za bateriju DMW-BGGH5

Na Lumix GH5S moguće je staviti baterijski grip DMW-BGGH5. Grip odlično leži u ruci i udoban je, baš kao i sam fotoaparat, čak i kod vertikalnog fotografiranja. Također, grip korisnicima nudi mogućnost intuitivnog upravljanja putem joysticka. Korištenjem dvije baterije, jedne u uređaju, druge u gripu, DMW-BGGH% može se duže koristiti. Izrađen posebno za LUMIX GH5/GH5S baterijski grip DMW-BGGH5 savršeno odgovara fotoaparati, a odlikuje se i čvrstim dizajnom koji je otporan na prskanje vode*, prašinu i niske temperature.

*Riječ je o terminu koji se odnosi na dodatnu dimenziju zaštite koju uređaj posjeduje u dodiru s minimalnom količinom vlage, vode ili prašine. Opis nije garancija da šteta neće nastati ako uređaj dođe u izravan doticaj s vodom.

・ DMW-XLR1 adapter za XLR mikrofon

DMW-XLR1 adapter za XLR mikrofon je adapter koji se spaja na uređaj i omogućuje kvalitetno snimanje zvuka. 4K video zapis obogaćuje s visoko-rezolucijskim 96kHz/24bit zvukom*. Idealan je za nasnimavanje. Prekidači omogućuju brzu i izravnu kontrolu. Moguć je odabir između MIC, LINE i kondenzatorskog mikrofona.

* Samo u MOV-u.
・Punjač za bateriju DMW-BTC13
Punjač za bateriju DMW-BTC13 omogućuje brzo punjenje putem AC adaptera na izvoru AC utičnice.
*Android i Google Play zaštićeni su znaci kompanije Google Inc.
*IOS je zaštićeni znak kompanije Cisco u SAD-u, dok se u ostalim zemljama koristi pod licencom.
*Svi ostali nazivi zaštićeni su znakovi matičnih im kompanija.
*Neki dodaci nisu dostupni u određenim zemljama.
*Upotreba materijala zaštićenih autorskim pravima zabranjeno je (osim korištenja u osobne svrhe).
*Dizajn i specifikacije podložni su promjenama bez prethodne najave.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Panasonic predstavio nove proizvode

  Andrija Jovićević Koji će uskoro stići na naše tržište Panasonic je nedavno u Občanskoj …