3 ožujka, 2024 11:51 pm

Prva svjetska tvornica ploča

Gramofonska ploča od svog postanka sve do danas mijenjala je dijelove glazbene kulture širom svijeta. Posjedovanje veće kolekcije istih iz određenog glazbenog žanra smatralo se svojevrsnom kulturološkom privilegijom. Zapravo, to je postalo sinonim određenog kulturološkog miljea.

Piše: Darko Brlečić

Prije 125 godina, 6. prosinca 1898., uslijedila je prva svjetska tvornica ploča u tvornici telefona Josepha Berlinera u sjevernom dijelu Hannovera. Tamo su se proizvodile ploče za englesku matičnu tvrtku “The Grammophone Company”, a u početku i uređaji za reprodukciju. Majstori snimljeni i urezani u Engleskoj na cinčanim pločama postali su bakreni negativi, proizvodeći do deset ploča na sat. Jednostrane ploče imale su promjer od pet inča (12,5 cm) i vrijeme sviranja od jedne minute i 15 sekundi. Druge verzije bile su sedam, deset ili dvanaest inča u promjeru i imale su vrijeme sviranja od tri minute i 50 sekundi.

Ploča prodana  barem u milijunima primjeraka

Tržišni uspjeh ploče krenuo je iz  prve tvornice ploča. Enrico Caruso, svjetski poznati tenor, bio je značajno uključen od 1902. nadalje. Ploča se razvila u snimku koja je prodana u milijunima primjeraka. Godine 1904. u Hannoveru je svaki dan proizvedeno 25 000 ploča. Na radijskoj izložbi 1951. godine uslijedilo je predstavljanje ploča na bazi plastike (vinila), koje su 1958. zamijenile šelak kao materijal za ploče.

Ova je povijest također postavila temelje da Hannover dobije titulu “UNESCO City of Music” u prosincu 2014. Uz prvu tvornicu ploča, postoje daljnje prekretnice u povijesti snimanja zvuka s prvom proizvedenom glazbenom kasetom i prvim kompakt diskom (CD) tiskanim 17. kolovoza 1982. u Langenhagenu blizu Hannovera.

 

CD kao zamjena za vinilnu ploču

Nakon najave 1978. godine, CD je bio taj koji je s jedne strane prestigao vinilnu ploču, a s druge strane donio prelazak na digitalnu tehnologiju. CD je prvi put predstavljen široj javnosti na sajmu IFA 1981., a 1989., s 21 milijunom CD-a u prvoj polovici godine, u Saveznoj Republici Njemačkoj prodano je više CD-a nego LP ploča  prvi put.

Stabilno tržišno kretanje

Nakon nekoliko niskih padova, kreće put prema vrhu.  Od 2005. godine u Njemačkoj se svake godine proda oko 100.000 gramofona. U 2022. bilo je 122.000 komada s prosječnom cijenom od 287 eura (+34 posto).  Njemačka je uvijek bila kao testni uzorak po pitanju kretanja tržišta. Za usporedbu, prosječna cijena gramofona u 2015. bila je 192 eura, pa se trenutno traže kvalitetniji gramofoni. Za tekuću godinu GFU (https://gfu.de/) predviđa prodaju od 134.000 jedinica (+ 10,0 posto) s prosječnom cijenom od 305 eura (+ 6,4 posto). Dobra stara LP ploča  ima stabilnu bazu obožavatelja. Prema Saveznom udruženju glazbene industrije (BVMI), potražnja za fizičkim snimkama bila je na stabilnoj razini od oko 190 milijuna eura od siječnja do lipnja 2023. godine. Nakon ponovnog skoka rasta od 6,3 posto, vinil je postigao tržišni udio od 6,0 ​​posto s oko 63 milijuna eura (ukupna prodaja njemačkog glazbenog tržišta u prvoj polovici 2023.: 1,056 milijardi eura). Za umjetnike, poput Rolling Stonesa u ovom trenutku, dobar je oblik objavljivati ​​nova izdanja kao ekskluzivne vinilne verzije.

LP ploča nije  izgubila na privlačnosti. Dapače, mnogobrojna nova izdanja između ostalog izlaz e na tom fizičkom mediju, te ne treba zaboraviti da LP ploča je svojevrsni ritual slušanja glazbe.

Ono što ostaje su jedva objašnjivi, subjektivni dojmovi u korist LP ploče. “Tržište vinilnih ploča i gramofona svojim rastom nastavlja donositi pozitivna iznenađenja. Mnogima se očito sviđa usporeno uživanje u glazbi i s tim povezano iščekivanje pri raspakiravanju ploče. Sukladno tome, osim prodaje, ponovno je porastao i asortiman suvremenih gramofona”, objašnjava dr. sc. Sara Warneke, direktorica industrijske organizacije gfu Consumer & Home Electronics GmbH. Na HR tržištu je svojevrsni procvat novih LP izdanja, te fono sekcija koje spajaju na uređaje  kako bi  novi kupci gramofona mogli uživati u zapisu s brazda LP ploča.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Televizori s visokom razinom svjetline

Televizori s visokom razinom svjetline kao tehnološki iskorak bez nužne potrebe Zadnjih nekoliko godina smo …