23 lipnja, 2024 6:23 am

Porsche svojim modelom želi konkurirati Tesli

Autor: Nino Krstačić

porsche

Čini se kako proizvodnja te plasman automobila pogonjenih na električnu energiju, nije samo rezervirano za Američku tvrtku Tesla. U ovu rečenicu imali smo se prilike više puta uvjeriti kao ove tako i prošle godine. On ovo o čemu ćemo danas pisati zaista nas je (ugodno) iznenadilo. Pojam za brzinu, stabilnost i sigurnost, tvrtka Porsche odlučila se za proizvodnju te plasman na tržište svojeg prvog električnog automobila.

Iako je za sada riječ o konceptu odnosno o testnim fazama razvoja i proizvodnje „Mission E“ kako glasi njegovo ime, uvelike želi konkurirati upravo Tesli. Porsche Mission E posjeduje 590 konjskih snaga što mu pruža razvijanje brzine od 200km/h za manje od 12 sekundi. Porsche Mission E pogonjen je baterijskom ćelijom kapaciteta 800V za čije je punjenje do 80% kapaciteta potrebno vrtoglavih 15 minuta. Što Tesla odnosno recimo njegov Model S, još uvijek ne može ostvariti.

Porsche Mission E svojim kapacitetom odnosno konjskom snagom, vičan je s jednim punjenjem prevaliti 400km, što je sasvim dovoljno za ozbiljnije gradske vožnje kao i za manja gradska putovanja. Ako ista mislite prevaliti bez ijednog punjenja (odnosno stajanja na pauzu). Mission E može koristiti i „obični“ 400V punjač, no ona je vrijeme punjenja nešto poduže. Dizajn ove izvedenice Porsche podsjeća na modele iz 20. stoljeća, odnosno konkretnije na model 918.

Mission E dolazi s četirima vratima odnosno s pet,računajući i prtljažnik. Sam automobil izrađen je od mješavine: Aluminija, Čelika i Ugljičnih vlakana, sve to dodatno ojačano Polimerom. Sama konstrukcija kotača izrađena je u potpunosti od Ugljičnih vlakana. Unutrašnjost Porsche Mission E posve je identična odnosno slična svakoj drugoj Porsche jurilici. No ono što je nas nekako obradovalo jesu prikazi odnosno kontrolna ploča koja se nalazi ispred samog vozača.

Ovo je po prvi puta da kontrolna ploča (pametna kontrolna ploča) prati pogled vozača, te na taj način uvijek mu ostaje u vidnome polju. Bez obzira gdje vozač gledao odnosno bez obzira gdje pogled skrene tijekom vožnje. Za sada su ovo sve informacije koje imamo u svezi Porsche Mission E električnog automobila.

Sigurni smo kako ćemo štoviše informacija saznati za vrijeme Frankfurtskog auto-showa. Gdje će Porsche Mission E vidjeti svoje prvo „ponosno“ predstavljanje.

https://www.youtube.com/watch?v=HdYg2EPMKiI

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …