15 lipnja, 2024 9:27 pm

Pogled prema vrhu, LG 55E6V – TEST

Autor: Darko Brlečić

Godina koja je na izmaku bila je bogata događajima, raznim novitetima i predstavljanjima novih tehnologija. Među razne novitete spada i predstavljanje flagship 4K UHD OLED televizora iz portfelja LG-a. Neki od novih modela su mnogobrojni posjetioci kongresnog sajma Svjetski Dan Televizije – Digitalno Doba 2 imali priliku vidjeti u prostoru MSU, dok je  ovog portala imala priliku oprobati dva značajnija modela OLED televizora -LG 65C6V i LG 55E6V.

Tehnika i dizajn
Nedugo nakon sajma na testni panel redakcije je stigao LG 55E6V. OLED 4 UHD televizor s ravnim  ekranom. Pažljivim pregledavanjem televizora ne može se uočiti nikakva proizvodna mana. Televizor je izrađen u kompaktnom kućištu s soundbarom na dnu konstrukcije. OLED zaslon je smješten na tanku staklenu plohu, te time podsjeća na slikovni uradak koji je smješten na staklo. Dobar estetski potez koji je podesan za sve interijere. Dok je prednja strana dosta glatko izrađena, na stražnjoj strani se nalazi pri dnu malo izbočenje koje prekriva baznu elektroniku i grupirane priključke. Kabel za napajanje je debljeg presjeka i zaliven je za elektroniku.

LG 55E6V je OLED 4K UHD s implementiranom HDR10  i Dolby Vision tehnologijom. Na ambalaži televizora piše logo UHD Premium što znači da je televizor prije odlaska na tržište prošao strogu selekciju za dobivanje ovog tehnološkog certifikata. Testirani model je smješten u  neposrednoj blizini Signature serije, što govori da spada u sam vrh ponude LG  OLED televizora. Cijena od 27.999 kn ne govori mnogo. Naime, u zadnjih nekoliko godina LG je uložio mnogo u tehnološki razvoj, koji je polučio izvanredne rezultate što se manifestiralo u snažnom proboju na tržištu, dobrom pozicioniranju i laganom padu troškova proizvodnje. Zbog svega navedenog cijena OLED tehnologije je ušla u domenu pristupačnosti. Konkurencija za tu cijenu nudi LED  LCD televizore kojise  po nekim performansama još nisu približili OLED-u.

U paketu s televizorom dolaze dva daljinska upravljača.Prvi je duguljastog oblika sa svim funkcijskim tipkama dok je drugi manjih dimenzija i lagano zaobljen- Magic Remote za korisnike multimedija na tv-u.

Korištena tehnologija
LG 55E6V koristi HDR10 tehnologiju koja prilagođava svjetlosnu ekspoziciju na slikama tako što puno preciznije ocrtava širok spektar boja i pratećih nijansi, te koje obrađuje ljudsko oko. Također treba napomenuti da svaki dio spektra ima vlastiti frekventni raspon gdje je bitan dinamički odziv. Taj dinamički odziv je bitan kod mogućeg raspona kontrasta. Što je dinamički odziv bolji to je i raspon kontrasta boji što se u konačnici manifestira vrhunskim  prikazom slike. Naime, zbog problema zvanog – prikaz crne- vode se tehnološke bitke koje trebaju iznijeti realan prikaz crne boje. Crna nije dio spektra nego spada u kategoriju akromatskih (bijela, crna ,siva) boja dobivenih kontrastnim rasponom. U mnogim modernim filmskim zapisima crna se koristi kao pozadinska dubina preko  koje se isčitavaju detalji kod pokreta objekata kao i njihov kolorativni izričaj. Naravno taj dio pokriva svega možda 10-tak posto unutar filmskog zapisa, te nikad ne prođe nezapaženo. HDR tehnologija korištena kod zadnje generacije televizora poboljšava prikaz  crne i tamnih nijansi boja, posebno viđeno kod OLED televizora.

Dolby Vision tehnologija
Dolby Vision je moćna tehnologija koja odlično nadopunjava HDR tehnologiju. Dolby Vision s kombinacijom 12-bit Deep colour maksimizira performanse na samom zaslonu. U odnosu na generički 10-bitni HDR to je veliki iskorak, zapravo iskorak prema jedinstvenom doživljaju kino predstave u domu korisnika. Navedena tehnologija automatski prilagođava svjetlinu, raspon boja i kontrast za svaku scenu.

Sustavi emitiranja
Kupac koji se odlučuje za ovakav televizor prvo razmišlja o kvaliteti slike preko antenskog signala, na našem području to je standardni zemaljski (DVB-T). Dobar dio kvalitete signala ovisi o kvaliteti izvedbe antenske instalacije, koja je ruku na srcu vrlo često površno odrađena po principu: pa radit će to nekako. Dijelovi te antenske instalacije  znaju biti stari, oštećeni zbog vremenskog utjecaja ili potpuno loše izvedeni što na kraju rezultira lošim prijemom i slabijom slikom. LG televizor posjeduje odličan  zemaljski prijemnik nove generacije, te je potrebna dobra antena nešto poput klasične “riblje kosti” s preciznim postavljanjem i kvalitetan prijem/slika je zajamčena. Podešenje ugrađenog  DVB-T/T2 prijemnika je lako, te ne zahtijeva neko posebno znanje. Ovisno o poziciji antenskog sustava korisnik može gledati cca 12 tv kanala, neki od njih poput NOVE TV, RTL-a imaju dobru sliku i pogođen format- 16:9, dok je kod manjih lokalnih tv kanala sve u prosječnom standardnom modu.

Kada je u pitanju  Full HD i 4K UHD rezolucija onda pravi izvor za to je satelitski prijem. LG 55E6V posjeduje DVB-S2 prijemnik s ažuriranom listom transpondera. Zahvaljujući implementiranoj Diseq sklopki, korisnik može imati jedan satelitski tanjur s tri konvertera pozicioniranih prema Astri, HotBirdu i Eutelsatu. Naravno,” za takvu vrstu veselja” potrebno je poznavanje rada satelitskih sustava, odabir komponenata, smještajnu poziciju satelita,podešenje Diseq sklopke kao i odvajanje polarizacije kod transpondera. Za potrebe ovog testa koristio sam usluge montera iz SKY Contacta. Mogao sam to odraditi preko automatskog rada ugrađenog satelitskog receivera ali bi brzo nastao rašomon zbog velikog broja transpondera s kodiranim i nekodiranim kanalima, te kanalima koji imaju samo sliku ali ne podržani zvuk i tome slično. Ovako je to gdin Mario Matorić odradio bez muke i s puno zadovoljstva. Signali s FullHD i 4K UHD rezolucijiom su mi poslužili kao glavni predložak za testiranje slikovnih performansi ovog televizora, te sam prema njima radio korekcije predefiniranih postavki do najvišeg stupnja. Naime, signal dobiven preko satelitskog sustava je dinamičan, tečan, s brzim odzivom, realan u odnosu na generirani signal.

Performanse
OLED televizor je došao na test s malim brojem radnih sati pa sam ga ostavio u radu do cca 100-tinjak sati kako bih  mogao odraditi eventualne korekcije kod postavki slike. Za slikovni predložak korišten je Full HD/4K UHD signal sa satelitskog sustava. Prikazani materijal u rezoluciji  1920x1080p na momente je djelovao upečatljivije negoli na Blu ray zapisu, nekako su detalji u scenama s tamnom pozadinom bolje isplivali, oštrina kod prikaza pokreta objekata je na zavidnoj razini. Upskejliranje na 4K UHD donosi novu razinu vizualne  percepcije. Ugodno za gledanje na duže vremenske staze bez prisustva artificijelnosti. Prelaskom na pravi 4K signal dolazi do značajnijih promjena. Slika je savršeno čista, boje izražene ali ne napadne, kao da je skinuta koprena pa sve dolazi do izražaja. Editirani 4K UHD kanal od strane Technnicolora prava je mjera za korekciju slikovnih postavki  uključenjem HDR-a. Kod HDR-a postoje tri varijante, a jedna od njih  se odnosi na korisničku opciju. Uključenjem HDR-a dolazi do prave optimizacije slike, raspona boje, svjetline,ekspozicije te kontrastne dinamike. Jednostavno teško je odoljeti pravom 4K signalu sa satelitskog sustava, još k tome reproduciranom preko OLED 4K UHD televizora.

Dan nezavisnosti – Nova prijetnja (Independence Day: Resurgence 2016), dvadeset godina nakon prve iteracije ovog filma, Roland Emmerich predstavlja novu prijetnju u obliku Extra Solarnog napada. Za razliku od prvog filma, ovaj nastavak nije pobrao neke velike lovorike, ali je zato pokazao raskoš novih vizualnih efekata, te postao nezaobilazni alat za testiranje Blu- ray uređaja i modernih televizora. Film obiluje akcijom, prezentacijom modernog oružja za borbu protiv iritantnih došljaka, a nađe se i malo dramaturške napetosti.

LG 55E6V OLED televizor etablira do sada neviđeni razlikovni raspon tonova bijele unutar prikaza prostora filmske radnje, ali i varijabilni intenzitet plavih i sivih tonova unutar zračnih akcija. U odnosu na LED LCD, OLED pokazuje zamjetnu dubinu crne, što se demonstriralo kod markacionih oznaka na uniformama i borbenim letjelicama. Naravno to ne znači da je izostala svjetlina, nje ima u izobilju kod scena koje se odigravaju tijekom dnevnih priprema civila i vojnog osoblja za obranu zemlje. Uz  odličnu sliku je išao vrhunski zvuk. Zvuk je dopirao iz duguljastog soundbara koji je sastavni dio televizora. Njegov rebrasti dizajn podsjeća na maske hladnjaka američkih automobila iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Kako se mijenjala  dinamika filmske radnje tako se mijenjala zvučna dinamika. Usprkos malim zvučničkim jedinicama, zvuk je tečan, precizan, dijaloški zvučni okvir je više nego solidan dok duboki tonovi nemaju značajniji volumen ali zato taj nedostatak kompenziraju fantastičnim kickom.

Tehničke specifikacije
Ekran: Ravni  Cinema Screen 139cm(55″)
Panel: OLED
Rezolucija: 3840×2160
Smart tv: DA
UHD Premium: DA
OS: WebOS 3.0
DVB-T2/DVB-C/DVB-S2: DA
HDR: HDR 10
Dolby Vision: DA
Color Prime: Perfect Color
3D: DA
Zvuk: HarmanKardon
DLNA/WiFi/WiDi/Miracast/USB recording
Priključci: 4xHDMI,3xUSB,Optički audio izlaz,CI+
Pilot: Classic Remote, Magic Remote
Prosječna maloprodajna cijena: 27.999 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
Av.Većeslava Holjevca 40
10000 Zagreb
www.lg.com.hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 96%
Mogućnosti - 95%
Kvaliteta zvuka - 95%
Kvaliteta SD slike - 90%
Kvaliteta HD slike - 95%
Kvaliteta UHD slike - 98%
Multimedija - 98%
Uloženo/dobiveno - 95%

95%

Ocjena

LG 55E6V OLED 4K UHD televizor kao ovogodišnji novajlija svojim dostignućima diže letvicu za jednu stepenicu više. Kombinacija OLED tehnologije smještene na staklenu plohu i naslonjenu na soundbar nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Testirani model nudi odličnu kombinaciju HDR10 i Dolby Vision tehnologije za vrhunske slikovne performanse. Prikaz SD signala je doveden do te razine da šum u slici nije iritantan za gledatelja, signali rezolucije 1920X1080p i 3840x2160 su njegovi glavni aduti. Upscalling s Full HD na UHD nudi dozu atraktivnosti dok pravi 4K UHD signal jednostavno prikuje gledatelja za naslonjač. Naravno, za ovo potonje je obvezatna kvalitetna satelitska instalacija ili Blu-ray reproduktor s 4K certifikatom i certificirani HDMI 2.0 kabel. Sučelje i popratna softverska podrška omogućuju jednostavnu uporabu i nadogradnju. Ugrađeni soundbar odvaja ovaj televizor od konkurencije, zapravo postavlja novi standard reprodukcije zvuka s televizora. Internetska multimedija potpomognuta s WebOS 3.0 operativnim sustavom nudi pregršt zanimljivosti kao i bežičnu konekciju s pametnim telefonima i tablet računalima.Držim da ovakav tip tv uređaja zahtijeva pažljiv odabir popratne opreme (Blu-ray reproduktor,HDMI kabel itd..) jer bilo kakvi kompromisi mogu dovesti do razočaranja. Uglavnom, topla preporuka...

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …