17 travnja, 2024 2:12 pm

Pioneer VSA-1000D

Pogled u bolju prošlost audio/video tehnike

Početak 90-tih donio je malu tehnološku revoluciju za uređaje kućne zabave. Nakon prihvaćenih videorekordera i satelitskih receivera, svjetlo dana su ugledala AV integrirana pojačala. Zapravo, to su bila stereo integrirana proširena s dodatna tri kanala u potpuno analognoj domeni, malim procesorom za obradu višekanalnog zvuka i pregršt ulaznih priključaka.

Piše: Darko Brlečić

Pioneer VSA-1000D prestižni model iz tadašnje proizvodne game bio dizajniran kao svojevrsni referentni model.

Opremljen potpuno digitalnim Dolby Pro-logic sklopom(analogni sustav prebačen iz kino dvorana u kućnu domenu). Uz upravljačku logiku (krug za poboljšanje smjera), koji je važan za Dolby Pro Logic, potpuna digitalna obrada primijenjena je na sklopove kao što je automatska ulazna ravnoteža i deformirana B redukcija šuma, što je rezultiralo znatno poboljšanim karakteristikama prijenosa i karakteristikama izobličenja.

Analogni ulazni signal pretvara se u digitalni signal pomoću A/D pretvarača prije unosa, što uvelike smanjuje preslušavanje između kanala i S/N degradaciju tijekom dekodiranja. Ima jedinstvenu funkciju kontrole zvučnog polja. Analizira  podatke o zvučnom polju iz poznatih dvorana i jazz klubova diljem svijeta pomoću metode računalne simulacije i integriramo podatke u 50-bitni DSP koji je razvio Pioneer, što omogućuje reprodukciju zvučnih polja. Postoje četiri vrste programa zvučnog polja: dvorana, jazz, disko i simulirani surround. Zapravo,  u to doba više se pažnje obraćalo raznim koncertnim dvoranama i klubovima negoli kino-efektima.

Konkretno, Simulated Surround može stvoriti stereoskopsko zvučno polje čak i s mono softverom. Ugrađena su četiri digitalna ulaza (optički i koaksijalni), a kontrola zvučnog polja i kontrola tona obrađuju se digitalnim signalima. Posebice, digitalni ulaz LD zvuka obrađuje se izravnim ulazom u sklop Dolby Prologic i kontrolom zvučnog polja za veću kvalitetu. D/A pretvarač opremljen je pravim 20-bitnim D/A pretvaračem s 1 čipom u prednjem L, R iu sredini neovisno. 5-kanalna potpuno diskretna konfiguracija koristi se za dio pojačala snage. LD ili poznatije kao Laser Disc je u ono doba prvi fizički digitalni medij koji je bio veličine standardne LP ploče. Zbog iznimno visoke cijene nije bio previše dohvatljiv prosječnom kupcu.

Odjeljak za napajanje nosi dizajn iz toga doba, kondenzatori su složeni u suprotnom smjeru kako bi se eliminirale smetnje između kondenzatora. Osim toga, rad na poboljšanju kvalitete zvuka usvajanjem metode izravne konstrukcije koja smanjuje degradaciju kvalitete zvuka minimiziranjem putanje signala i pregledom uzemljenja. Konstrukcija je postigla snažnu i vrlo krutu strukturu usvajanjem saćastog okvira i saćastog hladnjaka uz značajno poboljšanje čvrstoće izradom podne ploče debljine 1,6 mm. Osim toga, stabilizatori ploče od gume otporne na vibracije dodani su na lijevu i desnu stranu prednje ploče kako bi spriječili pojavu malih vibracija oko prednje ploče. Potenciometar  za glasnoću izrađen je od punog drva, koje je strojno izrađeno od aluminija, kako bi se spriječila degradacija kvalitete zvuka uslijed rezonancije.

Opremljen je 5-kanalnom neovisnom digitalnom kontrolom tona kako bi se ispravila kvaliteta zvuka zvučnika i dobio prirodniji osjećaj kretanja i zvučno polje. Digitalna metoda sprječava pogoršanje kao što je fazno izobličenje i omogućuje točno podešavanje. Opremljen je funkcijom osnovnog sintetizatora koja detektira niskofrekventnu komponentu signala i stvara njegovu niskofrekventnu polovicu. U VSA-1000D točnost rada je poboljšana kako bi se spriječile smetnje s komponentom ultra niske frekvencije, koja je bila uključena u neke izvore, i te smetnje su eliminirane. Opremljen je funkcijama kao što je sigurnosna kopija funkcije koja održava funkciju selektora čak i u stanju mirovanja. Implementirani VCR1REC selektor koji omogućuje snimanje neovisno o izvoru koji se reproducira, i krug za odvajanje Y/C koji čak ne zahtijeva vezu prilikom presnimavanja s kompozitnog ulaza na VCR1 spojen na S priključak. Koji su posjedovali bolji videorekorderi s više glava za zvuk i sliku.

Također tu se mogao naći 5-kanalno pretpojačalo   s dodatnim priključkom za subwoofer. Kasnije će se ispostaviti da ti dodatni priključci omogućuju spajanje na dodatna pojačala snage, za ljubitelje snažnijih pojačala .Naime, zvučnici iz tog doba bili su prilično gladni snage, pa višak watta nije bio na odmet. Priloženi daljinski upravljač je bio bogat funkcijskim tipkama, sve to smješteno u široko kućište. Klada bi netko danas želio nabaviti ovja primjerak iz povijesti, trebao bi odvojiti cca 450 eura. Naime, toliko se traži u second-hand ponudi.

Na kraju svega, evo malo o zvuku. Pioneer je uvijek njegova detaljan i bogat zvuk vezan uz srednjetonsko i visokotnsko područje, dok je bass imao nekakvu dozu mekoće. Stereo reprodukcija je bila nešto manje dojmljivija u odnosu na surround snimke.

Tehničke natuknice:

Snaga: Stereo ( 2×155 watta/6Ohm)

Front( 2×130 watta), Rear( 2×50 watta), centar (130 watta)

Signal/šum: Phono MM:78dB
Line:96dB

Dimenmzije: širina 440x visina162x dubina 427 mm

Masa : 19.1 kg

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Epski AOC 44,5’’ OLED monitor

Andrija Jovićević AGON by AOC, jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora[1] i IT dodataka, …