18 lipnja, 2024 4:00 am

PHILIPS 50PUS8807 – TEST

Piše: Darko Brlečić

Nakon dužeg vremena u redakciju je stigao televizor iz višeg Philipsovog ranga. Zadnje što su naši čitatelji mogli vidjeti su bili audio proizvodi iz Philipsa. Kako se Philips snašao u sve žešćoj konkurenciji čitajte u nastavku.

50PUS8807 je model iz vrha ponude serije The One. Serija The One je zamišljena kao srednji proizvodni razred  unutar kojega bi televizori imali zaseban estetski dizajn, kvalitetu izrade i performanse dostojne visoke klase. U tome je Philips uspio !

Dizajn i opremljenost

Model 50PUS8807 je smješten u crnom kućištu s sivo/srebrenim tankim okvirom. Postolje na kojem se tv nalazi smješteno je po samoj sredini s blago zaobljenim stražnjim djelom nosivog elementa. Takav estetski pristup daje određenu razinu ugode smještaja televizora u prostoru.

Ugrađeni VA zaslon od 49.5 inča s Direktnim pozadinskim osvjetljenjem funkcionira uz potporu matične ploče kojom gospodari P5 Perfect Picture Engine – procesor. Brzina osvježavanja slike je 120Hz. Navedena brzina osvježavanja uz nisku latenciju omogućuje ljubiteljima igara brzi odziv i glatke prijelaze tokom rada.

Android operativni sustav novije generacije (Android 11) je naveliko prisutan u Philips televizorima ovog proizvodnog razreda. Uz pomoć njega korisnik može napraviti prilagodbu početnog zaslona prema svojim preferencijama, tako da se prikazuju omiljene aplikacije i servisi bez dodatnog pretraživanja što olakšava  uparivanje s modernim pametnim napravama.

Konektivnost je ovdje na visokoj razini . Uz standardnu opremljenost zemaljskim prijemnikom(DVB-T2/HD), satelitskim prijemnikom (DVB-S2) i kabelskim prijemnikom (DVB-C) ,dolaze po dva HDMI2.0 ulazna priključka, dva HDMI 2.1 ulazna priključka, te po jedan USB 2.0 priključak i jedan USB-3.0 priključak. Bežična povezivost s ostalim uređajima (Bluetooth, Wi-Fi/Wi-Fi Direct) je podržana.

Sučelje

Korisničko sučelje je ostalo nepromijenjeno zadnjih 8 godina. Sve stranice su  u sivoj boji s tankim bijelim ispisanim nazivima funkcija. Jedino je povećan broj opcija za unaprjeđenje rada televizora odnosno njegovih performansi.

Performanse

Svaki televizor ima nekoliko opcija za korekciju  predefiniranih  postavki, kako za sliku tako i za zvuk. Televizori u pravilu dolaze s standardnim tvorničkim postavkama koje nužno ne moraju odgovarati prosječnom korisniku. Dosta toga ovisi i preferencijama samog korisnika kao i vrsti signala koja dopire u sam tv uređaj. Iako ovaj televizor posjeduje unaprijeđenu elektroniku koja radi više nego solidno kod obrade ulaznog signala, i dalje je vidljiva razlika u slici između DVB-T2 i DVB-S2 ulaznog signala. Čini mi se da proizvođači programa i njihovi distributeri ne mare previše za želje korisnika. Naime, vrlo česta želja kupaca se odnosi na što bolju sliku, a da pri tome ne moraju dodatno mijenjati postavke radi bolje slike, te da programe koje gledaju budu za oko što atraktivniji.

Satelitski dio ovog televizora nije napredovao kako smo očekivali, budući da ne podržava Unicable protokol. Također, nedostaje podrška za satelitsku poziciju koja je atraktivna na našim prostorima, poput Eutelsat 16 E i drugih bliskih satelitskih pozicija. Uređivanje transpondera ili dodavanje nove satelitske pozicije nije jednostavno čak ni uz priložene upute, što predstavlja problem za obične korisnike.

Još jedna mana je lista kanala i prebacivanje između zemaljskih i satelitskih lista, koje su različite i zahtijevaju više koraka za prelazak s jedne liste na drugu. Ovo može frustrirati korisnike i otežati upotrebu televizora. Međutim, kada se korisnik konačno prebaci na satelitsku listu TV programa, može uživati u vrhunskoj slici UHD kanala koju samo satelitski prijemnik može pružiti.

Nadamo se da će proizvođači televizora uzeti u obzir ove nedostatke i poboljšati buduće modele kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo za satelitski prijem. Vaša povratna informacija može biti korisna u tom procesu, jer proizvođači često slušaju korisničke sugestije kako bi unaprijedili svoje proizvode.

Prije samog finalnog testiranja, televizor je ostavljen da radi u standardnom tvorničkom režimu barem 120 sati, kako bi se postigla optimalna radna temperatura za svaki elektronički sklop. Standardna tvornička postavka za razliku do prethodnih godina nudi daleko bolje slikovne performanse. Kontrast je nešto bolji , svjetlina je na srednjoj razini dok su  raspon boja i njihova detaljnost na visokoj razini. Držim da ovakav napredak može bez rezerve zadovoljiti prosječnog korisnika.

Prelaskom na postavku Stručno1 raspon boja je značajno proširen, dubinska perspektiva slike nudi višu razinu ugode gledanja, dok filmski zapisi s online platformi uz svesrdnu pomoć HDR-a jednostavno zakucaju korisnika uz fotelju.  Za vrijeme testa sam odlučio pogledati dobre dokumentarce s internetskih platformi koje danas nude dobre naslove u 4K razlučivosti. Jedan od takvih dokumentaraca bavio se tematikom modernih Ruskih ratnih zrakoplova. Snimljen na velikom otvorenom prostoru uz demonstraciju mogućnosti popraćeno snimanjem s dodatnim  akcijskim kamerama. S obzirom da ovaj televizor posjeduje 10-bitni panel koji može prikazati više od 1 milijarde boja, meni nije bilo teško razaznati kombinacije maskirnih plavih i sivih boja koje prekrivaju krila i trup na zrakoplovu. Dojam te prezentacije je bio toliko uvjerljiv da sam mogao prebrojati nijanse navedenih boja koje prekrivaju ratni zrakoplov.

Zvučne performanse su iznadprosječne. Za redovito gledanje uobičajenih show emisija ili drugih sličnih programa  ta kvaliteta zvuka će zadovoljiti prosječnog korisnika. Za nešto bolji dojam Philips u svojoj ponudi ima široku paletu soundbar  zvučnika u setu s subwooferom. Naime, zbog određenih fizičkih ograničenja koje diktira kućište televizora, zvuk ne može biti toliko dojmljiv kao s navedenim dodacima.

Philips 50PUS8807 posjeduje trostrani Ambilight. Kako se  mijenja ritam boja na televizoru tako se mijenja ritam tog osvjetljenja. Osim što je za zdravlje očiju to dobro, taj Ambilight daje dodatnu dimenziju doživljaja gledanja.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 126cm (50“)
Panel: VA Direct LED 8bit+FRC
Rezolucija: 3840×2160
Osvježenje slike: 40-120Hz
Processor: P5 Perfect Picture Engine Gen 5 +AI
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS : Android  TV 11
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 2xHDMI 2.0(ARC,)2×2.1xUSB 2.0 ,1Xusb3.0, 1xTOSLINK, 1xHeadphones,1xCI
Ambilight +Hue 3 strane
Pilot: Classic Remote

Prosječna maloprodajna cijena : 729,00 Eura

Ustupio: TP VISION

Ocjena

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 8.5
Kvaliteta SD slike - 9
Kvaliteta HD slike - 8.5
Kvaliteta UHD slike - 9
Kvaliteta zvuka - 8
Kvaliteta striminga - 8.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9

8.7

Ukupan dojam

Philips The One 50PUS 8807  spada u kategoriju cjelovitih rješenja kod LED TV-a. Ugrađeni 10-bitni panel, brzina osvježavanja od 120Hz, podrška za HDR, Android operativni sustav daje prikaz slike s mnoštvo detalja, široki raspon boja, solidnu dubinsku perspektivu. Trostrani ambilight kreira poseban užitak  gledanja. Ugrađeni DVB-T2 sklop je dobro koncipiran i radi bez greške, dok DVB-S2 nije hardwerski i sofwerski dobro koncipiran. Konkurencija poput Samsunga, LG-a ili Panasonica značajno odskače po tom pitanju od njega. Ugrađeni zvučnički sustav nije loš, mogućnosti dodatne kalibracije zvuka su za pohvalu. No, preporuka po tom pitanju ide na stranu nabavke Soundbar zvučničkog sustava. Philips u seriji Fidelio ima više nego solidno rješenje za televizor. Ukupno gledajući, topla preporuka za ovaj tv.

User Rating: 4.52 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Televizija sa Stražnjom Projekcijom: Pogled u Prošlost

Televizija sa stražnjom projekcijom (RPTV) bila je revolucionarna tehnologija koja je omogućila prikaz na velikom …