22 lipnja, 2024 5:37 am

PANASONIC TX-65EZ1000E “Hollywood To Your Home” – TEST

Pišu: Darko Brlečić & Andrija Jovićević

Nova smjernica za referencu

Čitatelji ovog portala dobrano su upoznati s OLED tehnologijom, kako kroz kontinuirane industrijske vijesti, tako i kroz komentare i razne prikaze/recenzije. Ono što nas posebno veseli je dolazak modela iz vrha Panasonicove ponude. Kako izgleda implementacija LG OLED panela u kućište japanskog proizvođača pročitajte u nastavku.

 

Veliki tv paket

Nakon dužeg vremena redakcija je počašćena s dva iznimno vrijedna Panasonic uređaja: veliki OLED TV i novi Blu ray UHD reproduktor. Kad se to sve zbroji to je veliki tv paket za dugotrajno uživanje. Top model OLED televizora TX-65EZ1000E dolazi u velikoj/širokoj kutiji oblijepljenoj  s raznim etiketama koje govore o tehnološkoj raznovrsnosti. Prilikom odpakiravanja  glavni urednik i moja malenkost su bili vrlo oprezni jer ipak se radi o skupom uređaju koji posjeduje lako lomljive dijelove. Moram priznati da smo u početku bili malo iznenađeni, jer televizor sa stražnje strane neodoljivo podsjeća na top model iz LG produkcije(OLED ploča, pozadinsko kućište s ugrađenom elektronikom), no konstrukcija stolnog stalka i pripadajući soundbar zvučnik čine fizičku razliku. Kod spajanja soundbara na tv smo morali obratiti pažnju na posebnu kabelsku konekciju i dodatne metalne spojke koje dolaze kao opcija kod stavljanja tv-a na zidni nosač, u toj varijanti se soundbar na neki način izravnava sa zaslonom, te time čini kompaktnu cjelinu. U paketu dolaze dva daljinska upravljača: jedan s klasičnim funkcijama i drugi manji tzv. smart s touch pad funkcijama. Taj daljinski upravljač neodoljivo podsjeća na pametni daljinski upravljač koji se nalazio u Samsung tv paketima iz 2013 godine a raspored funkcijskih tipaka je u potpunosti identičan.

Panasonic TX-65EZ1000E koristi 64,5 inčni LG OLED zaslon (10 bitni). Zaslon podržava 30 bitne boje, svjetlina iznosi 800 cd/m², dok ulazni lag iznosi 25ms (milisekundi). Od ugrađenih tv prijemnika ovdje nalazimo DVB-T,DVB-T2,DVB-S2, DVB-C, te IP iteraciju istih. Panasonic u svojem televizoru koristi operativni sustav Firefox 2.5 kojeg pokreće 4-jezgreni procesor.

Opremljenost priključcima je na visokoj razini. Tu nalazimo 4xHDMI ulazna priključka (revizija 2.0), 3 –USB priključka, dva satelitska ulazna priključka,jedan RF ulazni priključak, 2-CI 1.3 ulazna slota, audio/video analogne i digitalne priključke za spajanje ostalih uređaja. Dakle, za svakog ponešto.

Tehničko/tehnološke iznutrice

Kako smo gore naveli Panasonic u svom top modelu koristi LG OLED zaslon rezolucije  3840×2160 S HDR filtracijom. No, nije dovoljno imati kvalitetan zaslon, njega treba „hraniti“ kvalitetnim signalom uz svesrdnu pomoć adekvatnog procesorskog sklopa. U tu svrhu je implementiran Studio Color HCX2 procesor. Opće je poznata stvar da Panasonic uz Sony producira vrhunske procesore za obradu slike, ali također i odličan prateći procesorski software. Imajući u vidu Panasonicovo prisustvo u filmskoj industriji (filmske kamere, monitori, itd..) bilo je pitanje vremena kada će kompanija iskoristiti stečena iskustva i primijeniti na svoje proizvode. Studio Color HCX2 je zadnja iteracija procesora koji se koristi kod fine obrade u Hollywudskoj produkciji, a to u praksi znači fino nijansiranje , referenca za emitiranje u svrhu postizanja vrhunske slike koja je vjerna ideji filmskog kreatora. Uz zaslon i kvalitetan procesor nužno je posjedovanje podrške za nove formate kao što je HDR (High Dinamic Range). Novi HDR formati su osmišljeni za vjernu reprodukciju filmova, UHD Blu ray diskova, raznih 4K video zapisa, ali i za televizijske prijenose. Nešto od toga se može vidjeti na satelitskim kanalima.

Možda jedan od najvažnijih sklopova za ulaz-distribuciju signala je DVB prijemnik. Ovaj televizor posjeduje četiri DVB prijemnika. Za našu izvedbu testa primaran je bio dvostruki satelitski prijemnik. Ipak tu su daleko složenije stvari, poznavanje njegova rada, brzina detekcije kanala, ugrađena programska podrška, te nadasve bitna osjetljivost prema dolaznom signalu. Budim iskreni, potencijalne kupce prvo interesira DVB-T2 prijemnik, njegova kvaliteta, brzina pretraživanja i pohrana kanala, dok zahtjevnije korisnike prvenstveno zanima satelitski prijem (DVB-S2).

Kao i svi moderni uređaji tako su i televizori postali pametni (smart devices), jer se mogu spajati na računalnu mrežu, internetske sustave, te reproducirati-strimati sadržaj s interneta, mrežnih diskova i similarnih naprava. Najbolje je to odraditi ako posjedujete povezivost preko optičkog kabela jer ta mogućnost nudi bolji protok podataka, te spajanja više uređaja na router. Za razliku od svojih konkurenata koji su implementirali Android kao operativni sustav (Sony,Philips, Grundig), japanac iz Osake je odlučio koristiti Firefox . Firefox je poznat kao snažna i brza internetska tražilica prisutna na velikom broju računala. U tom svjetlu treba gledati opravdanost implementacije istog na pametni televizor. Naime, Android kao operativni sustav je rasprostranjen na velikom broju pametnih telefona i tablet računala, te svako malo zna generirati greške u radu, kod televizora zna biti nepouzdan u toku rada. Stoga su u Panasonicu odlučili za provjeren operativni sustav, koji se do sada pokazao više nego dobar, iako novih razvojnih iteracija istog više nema na webu.

 

Performanse

Prva stvar koja potencijalnom korisniku pada na pamet je – kakva će biti slika s klasičnom zemaljskom antenom, hoće  li biti dobar prijem, je li osjetljivost na visokoj razini ? To su pitanja i dileme koje kupci na našem tržištu najčešće postavljaju kod odabira tv uređaja. Takvo razmišljanje je sasvim uredu. Naime, pokrivenost tv signalom nije jednaka na svim područjima, a niti svi televizori imaju jednako dobre DVB-T prijemnike. U velikim gradovima svaki televizor će imati relativno dobar prijem signala, dok u manjim sredinama gdje pokrivenost nije na visokoj razini pravi posao će odraditi televizori čiji su DVB-T prijemnici visoke osjetljivosti, a  to je veoma bitna stavka. Za razliku od prethodnih testova, za ovaj smo koristili štapnu zemaljsku antenu  koja je bila dostatna za iole pristojan prijem signalajer smo smješteni tik do HRT odašiljača. Ugrađeni DVB-T/T2 je odradio odličan posao. Pretraživanje nije dugo trajalo, selektivnost je jako dobra kao i pohrana pronađenih kanala. Upskejling SD na HD je više nego dobar, nema parazitskih smetnji, renderiranje boja je sasvim pristojno kao i prikaz pokreta objekata. Razlike između SD, HD i UHD obrade postoje ali one neće zasmetati kod gledanja video zapisa.

Spajanjem na satelitski antenski sustav stvari poprimaju drugačije obrise. Prva stvar kod podešavanja satelitskog prijemnika je odabir željenog satelita, polarizacija, pa potom željene frekvencije. Sve to zahtijeva dosta vremena i strpljenja. Početnom analizom smo dijagnosticirali stari popratni software kod satelitskog prijemnika. No to nas nije omelo u namještanju satelitskih kanala s FHD i UHD rezolucijom. Ipak za trenutačno najjači tv signal (satelitski) treba izdvojiti vremena, strpljenja kao i posjedovanje značajne količine znanja. Nakon svega dočekali smo vrhunski rezultat. Panasonic je prikazao svu svoju raskoš implementirane tehnologije. Prvo što smo primijetili je brzina detekcije razlike između FHD i UHD kanala, kao i prikaz trenutne rezolucije i frekvencije osvježenja. Nakon toga je uslijedila prava rapsodija slikovnog zapisa, bogatog finim nijansiranjem boja, glatkim prijelazima unutar kontrasta kao i realnim prikazom crne. Zanimljivo je bilo odgledati kako je odrađena 4K snimka s profesionalnom 4K kamerom , te kako taj isti zadatak odrađuje sve popularnija akcijska 4K GoPro kamera. TX65EZ1000E odrađuje zadatak poput kakvog monitora, što u praksi znači da kakav video signal uđe takav bi prikazan na ekranu. Uglavnom, naš zaključak nakon višednevnog gledanja video zapisa sa satelitskih kanala se odnosio na to da bi takav zapis trebao postati referentni predložak za testiranje ovakvih televizora.

DVB-S2 uslov za vrhunsku kvalitetu slike 

U prethodnom pasusu smo spomenuli da ovaj model televizora posjeduje ova dva tipa tunera za prijem slike vanjskog signala. Kao što naslov kaže prilikom kupovine televizora ovog cjenovnog ranga bila bi prava šteta ne upogoniti televizor sa maksimalnom kvalitetom slike koju jedino može dati kontuinirano satelitska antena. Ujedno preko satelitske antene postoji najveći broj HD kao i UltraHD TV programa. Sad će skeptici reći pa ima tu Netflix, Amazon, MAXTV i slično. Nažalost moramo Vas razuvjeriti da je satelitska u tom pitanju daleko na višem nivou u kvaliteti signala. Satelitski bandwith je u prosjeku oko 37Mbps. Dok su kod Netflixa cca 9-12 Mbps, a Amazon daje nešto kvalitetniju sliku u odnosu na Netflix sa cca 13Mpps.

Kupili ste UHD televizor i stvarno najjednostavnija opcija za vrhunski užitak slika je satelitska antena sa preko stotinjak HD i desetak UHD programa koji su k tome i besplatni(FREE).

Ovaj novi model Panasonic televizora posjeduje kompletnu novu bazu frekvencija tako da nismo morali dodatno dodavati nove frekvencije kako bi mogli pretražiti UHD kanale koji na starijim modelima je bilo običaj dodavanja. Spajanje satelitske antene je kao i kod prošlih modela fiksna za više satelita preko disqc protokola, pokretne kombinacije ali pojavila se i opcija Unicable protokola. Za sada Unicable protokol je onog prvog tipa za samo 4 frekvencije, tj. Unicable 1. Sa nekom dogradnjom verzije nadamo se da će biti podržan i noviji model.

Pretraga programa relativno je spora kad se podesi u opcijama da se pretražuje network. Za Astrin satelit na 19E potrebno je cca dvadesetak minuta da bi se napravila kompletna pretraga samo nekodiranih programa. Vjerujte mi isplati se napraviti pretraga jer ono što vas očekuje nakon toga je pravi užitak za oči.

Sljedeća stavka su smart tv funkcije, odnosno njihova pristupačnost, brzina protoka signala, kvaliteta prikazane slike kao i mogućnost umreženja s ostalim uređajima. Kao što smo na početku napisali, televizor posjeduje Firefox 2.5 operativni sustav. Uz njega dolazi 14 predefiniranih aplikacija s mogućnošću proširenja tog broja. Dovoljno je kliknuti na glavnu aplikaciju Apps Market pa da se otvori prozor s novim aplikacijama i detaljnijim njihovim opisom. Ovisno o pristupu pojedinom poslužitelju brzina čitanja i kvaliteta prikaza dosta varira. Vjerojatno dosta upliva na to ima trenutna brzina internetske veze, a kako znamo u našoj zemlji ona nije kontinuitet za pohvalu, više za ozbiljniju kritiku. No bilo kako bilo uspjeli smo doći do vrlo dobrih rezultata. Pohvala ide na račun brzine strimanja sa Youtube kanala i to u varijanti 4K video zapisa kojih baš nema napretek, ali ono što postoji vrijedi utrošenog vremena. Uglavnom, ponuda je bogata dobrim i raznovrsnim snimkama netaknute prirode, dokumentarcima o rijetkim životinjama, monumentalnim građevinama, sve snimljeno iz raznih perspektiva, vrhunska produkcija. Dušu dalo za relaksaciju od svakodnevnih pomalo dosadnih programa.

Filmski zapis nije jednako upečatljiv na malom ili velikom ekranu. U tom svjetlu treba promatrati sve veću produkciju zaslona velikih dijagonala.  Naravno, glavni interes ide prema velikim zaslonima s vrhunskom izvedbom  jer kompromisi tu ne dolaze u obzir. Panasonic TX65EZ-1000E je za nas u ovom testu bio na neki način beskompromisni uređaj velikog zaslona. U kombinaciji s Panasonic  DMP-UB700 UHD Blu ray playerom i kabelskom HDMI 2.0 konekcijom Black Rhodium JET 2.0 prezentirao je audio/vizualno zadovoljstvo koje smatramo smjernicom za referencu. Kao testni predložak nam je poslužio film iz nove produkcije, netom završio prikazivanje u kinima – KONG SKULL ISLAND. Filmski zapis je pohranjen na Blu ray disku koji nosi dva certifikata: 4K ULTRA HD i HDR, korice diska su presvučene crnom bojom kako bi se moglo razlikovati od standardnih FHD zapisa na Blu ray disku.  Film obrađuje priču o poznatom stvorenju King Kongu ali iz jedne druge perspektive, iz perspektive znanstvenika koji objašnjava da na području Južnog Pacifika postoji netaknuto  otočje gdje misteriozno nestaju brodovi i letjelice, a da to nema veze s Bermudskim trokutom. Radnja filma je prožeta vojnom akcijom koja služi kao potpora civilnim znanstvenicima u potrazi za nepoznatim. Vremenski tok radnje se  kreće od 1944 pa sve do 1973 godine što daje određenu notu mističnosti. Odabir ovog filma za prezentaciju mogućnosti top modela OLED-a iz Panasonica nije slučajan. Unutar filma se nalazi više nego solidna radnja, dobra akcija, izbalansirana zvučna kulisa, odlična kamera, solidna glumačka ekipa, sve to zapakirano u više nego dobru cjelinu koja traje nepunih 2 sata. Gledajući iz naše perspektive takav precizan prikaz boja, duboku crnu s detaljima, fino kontrastiranje dugo nismo vidjeli, a vidjeli smo dosta toga. Ono po čemu je Panasonic poznat je fluidno video procesiranje koje je i kod ovog modela došlo do punog izražaja. Zasluga za tako što ide na račun znatno unaprijeđenih tvorničkih postavki koje se mogu mijenjati prema željama korisnika, a mi smo se poigrali s njima. Ono što nam se također jako svidjelo je pun pogodak u ravnoteži između svjetline i detalja, te također izostanak halo  efekta koji zna biti prisutan kod LED LCD televizora. Uglavnom zbog odlične prezentacije nije nam bilo lako se odlijepiti od tv-a nakon završetka filma, a bilo je tako dobro…

Adekvatna zvučna kulisa je sastavni dio svakog video zapisa. Kakve će njezine konture biti najviše ovisi o umješnosti dizajnera da za moderne tanke televizore osmisli solidan zvučnički sustav. Kada smo odpakiravali tv prvo što je bilo vidljivo je dugačak i pomalo tanak soundbar. Po tehničkim uputama i nacrtima on se posebno spajao na televizor, te se posebno namještao njegov kut stajanja ispod tv uređaja. Gledajući razvoj tankih televizora u zadnjih desetak godina, ovo što se danas nudi je značajan tehnološki iskorak, prije svega tu mislimo na reprodukciju zvuka. Naime, nekadašnji top modeli su imali vrhunske slikovne performanse, dobre multimedijalne mogućnosti, ali im je reprodukcija zvuka bila ravna katastrofi. Znalo se desiti da su redakciju portala stizala pitanja kako riješiti pitanje zvuka kod plazmi i LCD televizora, kupci su potrošili velike iznose i nakon par dana su očajavali, a nisu bili spremni izdvajati velike novce za kućna kina i razne surround sustave da bi uživali u zvuku standardnih video zapisa. Današnja ponuda modernih televizora nije riješila navedeni problem, ali je on prilično minimaliziran. Dakle, zvuk je više nego korektan. U Panasonicu tvrde da je optimizaciju priloženog soundbar zvučnika odradila ekipa iz Technicsa, to je za povjerovati jer tijekom rada isplivale su konkretne sonične informacije. Tako je srednjetonsko i visokotonsko područje čisto, detaljno, malo više je istureno prema naprijed, dok  su duboki tonovi precizni ali tanki. U tom segmentu je LG sa Harman/Kardon ozvučenjem neprikosnoven. Za više od toga potrebno je izdvojiti novac za solidni stereo sustav baziran na stereo receiveru i paru zvučnika, ili ako se želi uživati u višekanalnim aplikacijama onda u obzir treba uzeti 5.1/7.1 receiver s više snage i zvučničke setove iz Britanske ponude : Acoustic Energy, Monitor Audio. Užitak zajamčen, definitivno.

Vjerojatno ste primijetili da o predefinarim postavkama i kalibraciji nismo ništa pisali. Pa eto nešto u kratkim crtama. Kada smo izvadili televizor iz paketa i upogonili ga, slika je bila više nego dobra Ostavili smo ga na tvorničkoj postavci – NORMALNO da odradi barem 80-tak sati pa da eventualno mijenjamo karakteristike. Za to vrijeme slika je bila više nego zadovoljavajuća, nepretenciozno kontrastna, detaljna unutar punog kolorativnog spektra, s finim konturama pokreta objekata. Nakon 80-tak sati smo isprobali razne postavke i nekako smo se odlučili za –PROFESIONALNO 1, na kraju je to ispalo kao pun pogodak. Iako je testiranje odrađeno u prostoriji gdje bilo koja vrsta svjetlosti najmanje utječe na performanse, odluka o pomaku ka naprednijoj postavci nije bila ishitrena. Promjena postavki je donijela vidljive pomake u svakom aspektu. HDR materijal (KONG SKULL ISLAND) odrađen je fluidno, detaljno, solidna tekstura slike popraćena svjetlosnim pikovima. Također isto možemo reći i za konzistentni materijal sa satelitskih UHD kanala. Kada je u pitanju kalibracija s adekvatnim softwareom i opremom onda stvari poprimaju obrise. Prije takvog zahvata televizor mora odraditi cca između 150 – 200 radnih sati, zatim slijedi odabir stupnjevanja prema željama korisnika. Ove mogućnosti najviše preferiraju zahtjevniji korisnici, videofili/filmofili. Posebnu pažnju treba obratiti na finalne rezultate, jer netko može biti prezadovoljan a netko razočaran. Svatko od nas drugačije percipira istu sliku.

Gdje je konkurencija ?

Od konkurenata treba spomenuti Sony XBR65A1E koji je cijenom nešto prihvatljiviji, zatim LG koji u svom portfelju ima barem šest zanimljivih OLED modela i Philips sa samo jednim modelom – 55POS9001F o kojem se nešto šturo može pročitati ali ga se nigdje ne može vidjeti.

Tehničke specifikacije:

Ekran: Ravni Cinema Screen 164cm (65“)
Panel: LG OLED UHD MASTER HDR
Rezolucija : 3840×2160
UHD Premium: DA
OS: Firefox 2.5
DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C : DA
HDR10/HLG : DA
THX Certifikat: DA
4K Upscaler: DA
Zvuk: VRT Audio True Surround
DLNA/WiFi/Bluetooth/USB HDD Snimanje
Netflix: DA
SD Kartica : DA
Priključci: 4xHDMI (2.0),3xUSB , 2xCI, Optički audio izlaz
Pilot: Classic Remote, Smart Touchpad Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 56.999 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.4
Kvaliteta zvuka - 8
Kvaliteta SD slike - 8.5
Kvaliteta HD slike - 9.5
Kvaliteta UHD slike - 9.5
Kvaliteta striminga - 9.5
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.1

9.1

Ocjena

Ovogodišnji top-model iz Panasonica  samo je potvrdio visoke mogućnosti OLED tehnologije. Ekipa iz Osake nedvojbeno zna kako kombinirati vlastitu procesorsku tehnologiju s OLED zaslonom iz LG-a, te kako to dobro upakirati. Svjesni smo da današnja generacija televizora može odrađivati više raznorodnih zadataka. U tom svjetlu smo isprobali razne mogućnosti koje bi prosječni korisnik želio znati, odnosno prepoznati njihovu svrhu. Testirani model televizora spaja komfor, OLED tehnologiju, vrhunsku procesorsku snagu, zamamne mogućnosti, i sve to rezultira  značajnim pomakom u prikazu SD signala dok HD i UHD su svijet za sebe. Prvi dojmovi nakon vađenja iz kutije su bili više nego dobri. Tvorničke postavke za odabir kvalitete slike su otišle toliko naprijed da prosječnom korisniku treba vremena da se odluči za svoj izbor. Prva postavka pod imenom –Normalno – je solidna, ali nakon nekog vremena poželjno ju je zamijeniti nekom drugom, rezultat je drastičan pomak prema naprijed. HD odnosno UHD s HDR opcijom nam govori u kojem će smjeru ići nova referenca. Za nju je potrebno posjedovanje adekvatnog izvora, a u ovom trenutku to su 4K Blu ray uređaji i satelitski sustavi. Ovo potonje svojim rastom ponude i kvalitetom distribucije sve više i više odmiče prema naprijed. Slika kod navedenih izvora je fluidna, nema  šumova kod pokreta objekata u tamnim scenama, dok svjetlosna dinamika govori u prilog HDR opciji. Mikrodinamički detalji su bili više izraženiji kod prijema satelitskog signala, što nam govori da su u Panasonicu svjesni tko može pružiti izvanredan HD/UHD doživljaj. Zvučne performanse nisu loše, ali za ovakav top model se očekuje znatno više. Ono što je dodatan plus ovom televizoru je iznimna kvaliteta striminga. Besprijekoran protok signala, nema bufferiranja, rekreacija slikovnog prostora i boja je na zavidnoj razini ako se uzme u obzir da brzina internetskog signala je u odnosu na druge europske zemlje spora, odnosno neadekvatna prema postojećoj tehničkoj razini. Izostanak Dolby Visiona malo ruši cjelokupan dojam, no možda u bližoj budućnosti i to osvane kod Panasonica. Mane ovog televizora su uvjetne. Ako niste spremni da ovakvom uređaju pridružite adekvatnu tehničku podršku u obliku kvalitetnih izvora slike onda je ovaj UHD televizor overkill za vaše potrebe. Budimo realni, ovaj proizvod nudi zadnju riječ moderne tehnologije te kao takav zaslužuje maksimalnu pažnju. Ako imate prostora, dobre financije i pregršt ideja onda je ovo topla preporuka.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …