18 srpnja, 2024 9:17 am

Sharp je spreman za prodaju 8K televizora kupcima

Prvo u Japanu i Kini u prosincu, zatim u Tajvanu i Europi početkom 2018. godine.
Dok ostale elektronike tvrtke tek dolaze na zaslone potrošača 4K, Sharp se još jednom usredotočuje na prekretnicu u sljedećoj rezoluciji. Sharp je najavio da će 8K AQUOS televizije doći u Japan i Kinu u prosincu, a kasnije u Tajvanu a u Europi planirali su početkom 2018. godine.

Sharp je od 2015. gurao zaslone blizu 8K (7,680 x 4,320), iako su njezini prvi modeli kasnije te godine, pravi 8K, imali potrošačku neprijateljsku cijenu od 130.000 dolara. Ali problem nije bio točnost – bilo je nedostatak sadržaja snimljenih tako visokom razlučivošću da zapravo uživaju na fancy ekranima. Gledanje 4K sadržaja nije mnogo drugačije, bilo da gledate na 4K ili 8K zaslonu.

Ergo, Sharpova najava blitza također je predstavila inicijativu tvrtke “8K ekosustav” posvećenu rafiniranju procesa i tehnologije snimanja, uređivanja, pohrane i emitiranja sadržaja u 8K. Sharpovi novi televizori neće imati velik utjecaj ako ne postoje materijali na kojima se mogu prikazati samo na njihovim zaslonima, a vrlo je malo  8K sadržaja .

To je isti problem  s kojim se prvi put suočavao 4K, iako je neki pritisak izvan industrije mogao krenuti prema 8K. Japanska telekomunikacijska služba gura se za proizvodnju i emitiranje 8K tehnologije do sljedeće godine kako bi osigurala da su sustavi spremni za Olimpijske igre u Tokiju 2020, prema The Japan Timesu.

Sharp će početkom ove godine prodati svoje 8K AQUOS televizore u Kini i Japanu. Tada će objaviti AQUOS modele kao 8K monitore za puštanje u Tajvan u veljači 2018 i Europu u ožujku – ali nema službenih planova za puštanje u SAD. Sharp nije definirao cijenu za te zaslone, no izvor je rekao Nikkei Asian Review da može započeti s milijun jena (ili oko 9.000 dolara).

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Vankyo

    Od svog nastanka 2017., Vankyoova priča uvek je bila o inovacijama. Kao jedan …