svibanj 31, 2020 11:21 am

Panasonic RP-HTX80B – TEST

Piše : Darko Brlečić

ATRAKTIVNO i MOBILNO

Potraga za optimalnim modelom bežičnih slušalica se može pretvoriti u pravu muku. Naime, na našem tržištu je dostupna široka lepeza bežičnih slušalica, od renomiranih proizvođača koji imaju priznati  know/how do raznih no name robnih marki čiji se uradci nakon kratkog vremena raspadaju na sastavne dijelove. No, ne treba sve biti tako crno i neizvjesno ako se čovjek malo informira o ponudi i mogućnostima traženog proizvoda. Shodno svemu navedenom u redakciju su stigla dva zanimljiva modela bežičnih slušalica iz Panasonica.

Bežične slušalice dolaze u dvije izvedbe. Jedne su naglavnog tipa sa zatvorenom školjkom dok su druge tzv. ine ar – što u prijevodu znači direktno stavljanje u unutrašnjost slušnog aparata. Kod naglavnih slušalica bežičnost dolazi u tri izvedbe: Bluetooth  povezivost koja omogućuje mobilnost u svakom trenutku i na svakom mjestu, povezivanje s pametnim telefonima, tablet računalima i DAP uređajima (Digital Audio Player), zatim IR povezivost (Infra Red) s posebnim komunikatorom gdje zraka pod određenim kutom prenosi signal, te RF povezivost gdje slušalice uz pomoć signala radijske frekvencije komuniciraju sa zasebnim primopredajnikom koji je spojen na željeni izvor audio signala. Takve slušalice su svojom fizionomijom podesne samo za kućnu upotrebu.

RP-HTX80B

Model bežičnih slušalicaRP-HTX80B je nešto novijeg datuma i svojim dizajnom odskače od uobičajenih modela, zapravo dizajn ovih Bluetooth slušalica neodoljivo podsjeća na modele iz kasnih 70-tih godina prošlog stoljeća. Neka vrsta retro štiha koji  dobro dođe u ovim hladnim modernim vremenima. Slušalice su dinamičkog tipa s ugrađenim  jedinicama od 40mm koje na sebi imaju Neodymiumski magnet za visoku soničnu preciznost. Konstrukcija koja nosi slušalice je veoma fleksibilna što olakšava svakodnevnu uporabu. Jastučići koji se nalaze na zvučničkim jedinicama nisu tvrdi, nego ugodno mekani, stvaraju osjećaj lagodnosti dok podesivost konstrukcije omogućuje nesmetan rad u svim okolnostima. Sve bitne funkcijske tipke i microUSB  konekcija se nalaze na desnoj strani slušalica, nije ih problem dotaknuti i upotrebljavati.

Kako sam u gornjem djelu teksta napomenuo da konstrukcija koja nosi slušalice fleksibilno funkcionira, mekani jastučići ne stežu ušnu školjku, metalni dio konstrukcije je tako koncipiran da se slušalice mogu rastezati prema glavi korisnika a to je veoma bitna stavka kod odabira modela. Gornji dio konstrukcije također posjeduje duguljastu mekanu opnu pa nema neugodnog pritiskanja na tjeme. Sve u svemu slušalice imaju jako dobar grip !

Kvaliteta zvuka kod Bluetooth slušalica je uvijek bila problematična, odnosno uvijek je dio tonskog spektra bio prigušen ili posebno naglašen, ovisno o proizvođačevim tendencijama, a osim toga ugrađene zvučničke jedinice nisu bile kvalitetno odrađene što je znalo rezultirati lošim tržišnim odzivom. U Panasonicu su zbog toga napravili snažan pozitivan iskorak u svakom pogledu. Nakon kračeg usviravanja krenuo sam s pravim testom koji je trajao nekoliko dana po 5 sati dnevno, dostatno da isplivaju na površinu sve vrline i mane. Moram priznati da su nadmašena moja očekivanja. Od početka pa sve do kraja zvuk je potpuno izbalansiran, detaljan, bez trunke sterilnosti. Vokali su čisti i transparentni, dok bass ide duboko tamo gdje je to potrebno, prikaz pozornice je malo izbačen prema naprijed. Ukupan tonski spektar je izvrstan za ovu klasu slušalica. Slušalice se odlično reproduciraju gotovo sve glazbene žanrove, počevši od pop/rocka pa sve do zahtjevniji djela klasične glazbe. Dodatni prilog dobrome zvuku daje odlična izolacija od vanjskih šumova i buke , što će posebno cijeniti populacija koja je stalno u pokretu. Također ne manje važan podatak se odnosi na trajanje ugrađene baterije. Deklarirani radni rok je 20 sati, meni se čini da traje ipak nijansu duže, dok 15-minutno punjenje omogućuje rad od 150 minuta, a ja sam uspio postići 180 minuta. Dakle još jedan dodatni plus ovim slušalicama.

Tehničke specifikacije:
Vrsta: Dinamičke zatvorenog tipa
Zvučnik: 40mm
Tip magneta: Neodimij
Impedancija: 32 Ω
Kontrola/mikrofon: DA
Povezivost: Bluetooth 4.1
Trajanje baterije: 24 sata
Vrijeme  punjenja: 15min za 2.5 sati rada
Masa: 200 g

Prosječna maloprodajna cijena: 670,00 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Radnička cesta 80
10000 Zagreb
www.panasonic.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.9
Kvaliteta zvuka - 9.9
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/Dobiveno - 9.9

9.8

Ocjena

Ukupan tonski spektar je izvrstan za ovu klasu slušalica. Slušalice se odlično reproduciraju gotovo sve glazbene žanrove, počevši od pop/rocka pa sve do zahtjevniji djela klasične glazbe. Dodatni prilog dobrome zvuku daje odlična izolacija od vanjskih šumova i buke , što će posebno cijeniti populacija koja je stalno u pokretu. Također ne manje važan podatak se odnosi na trajanje ugrađene baterije. Deklarirani radni rok je 20 sati, meni se čini da traje ipak nijansu duže, dok 15-minutno punjenje omogućuje rad od 150 minuta, a ja sam uspio postići 180 minuta. Dakle još jedan dodatni plus ovim slušalicama.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

TECHNICS SL-1500C – Test

Povratak fundamentalnom užitku                                                                                    Sluša i piše: Darko Brlečić Život je toliko kratak da treba svaki …