23 siječnja, 2022 3:18 am

Panasonic najavio LUMIX GH5 sa 4K snimanjem

Prvi DSLM fotoaparat na svijetu koji ima mogućnost snimanja 4K 60p/50p  i 4:2:2 10-bitnih  4K video zapisa

 Panasonic je danas najavio LUMIX GH5 – najnoviji prvorazredni model u seriji LUMIX G DSLM fotoaparata koji se temelji na Micro Four Thirds sustavu standarda. Novi fotoaparat donosi prvorazredne, hibridne performanse fotografskim entuzijastima i profesionalnim videografima koji žele zabilježiti svijet oko sebe u 4K 60p/50p video zapisima i 6K PHOTO-u.

Opirući se konvencionalnim idejama oko toga što DSLM fotoaparat može biti, LUMIX GH linija ovom prinovom ponovno ruši nekoliko rekorda. Inovativna unaprjeđenja kvalitete slike, odziva i performansi korisnicima su isporučeni u nevjerojatno malenom kućištu, čime LUMIX GH5 okreće novu stranicu u svijetu fotografije i videografije.

Kvaliteta fotografija kakva dosad na LUMIX fotoaparatima nikad nije bila dosegnuta

LUMIX GH5 ima mogućnost izrade fotografija visoke kvalitete koje se odlikuju velikom količinom detalja, vjernosti stvarnosti, iznimnom rezolucijom, vrhunskim renderiranjem i reprodukcijom boja. Novi Digital LIVE MOS senzor povećava broj piksela za 25 posto u odnosu na model GH4 (s 16,05 na 20,3 megapiksela) istovremeno uklanjajući i niskopropusni filter.

Fotoaparat dolazi i u paketu s novim Venus Engine procesorom za obradu slike koji je posebno unaprijeđen kada je riječ o tehnologiji Natural Texture Expression. Procesor se odlikuje i tehnologijom Muliti-pixel Luminance Generation koja renderira jasne i oštre slike oslanjajući se na 9 puta veće područje pikselne informacije putem “de-mozaik” procesa koji omogućuje preciznu reprodukciju detalja.

Tehnologija Intelligent Detail Proccesing analizira svaki pojedinačni piksel kako bi ustvrdila nalazi li se on na ravnoj, detaljnoj ili neravnoj površini kadra. Nakon toga se vrši optimalna obrada svakog piksela ovisno o njegovim pojedinačnim karakteristikama. Na koncu, zahvaljujući svemu ovome, korisnici dobivaju fotografije koje su bogate detaljima ali koje u isto vrijeme djeluju i posve prirodno, prije svega zbog toga što i najmanji detalji zamjenjuju razmućivanje boja na rubovima kadra.

Također, tehnologija Three Dimensional Colour Control detektira ne samo nijansiranje i zasićenje već i svjetlinu nakon čega zapis podvrže optimalnoj količini kontrole ovisno o vrijednosti svakog faktora. Posljedica toga je bogata reprodukcija boja u i u tamnim i u svijetlim dijelovima kadra. Standardna tehnologija Multi Process NR (Noise Reduction) unaprjeđena je u High Precision Multi Process NR. Nova inačica odlikuje se 4x jačom identifikacijom šuma u odnosu na prethodni procesor te ima mogućnost čuvanja detalja čak i nakon svršetka procesa redukcije šuma. Zahvaljujući tome, moguće je izraditi jasne fotografije čak i na visokim razinama senzitivnosti na maksimalnoj ISO vrijednosti od 25600.

LUMIX GH5 posjeduje i 5-osni Dual I.S. (Image Stabilizer) 2[1] koji kompenzacijski djeluje na zamagljenje fotografija na jači i napredniji način nego do sada, bilo da se radi o fotografiranju ili o snimanju video zapisa, uključujući i 4K. Kombinacijom O.I.S.-a (Optical Image Stabilizer, 2 osi) i B.I.S. -a (Body Image Stabilizer, 5 osi), tehnologija djeluje preventivno na upečatljivije pokrete predmeta fotografija koje dosad nije bilo moguće kontrolirati. Iznimno precizni žiroskopski senzor fotoaparata LUMIX GH5 upravlja i O.I.S.-ovom i B.I.S-ovom kompenzacijom tako što izračunava žarišnu duljinu i uvjete fotografiranja. Kao posljedica toga, dobiva se iznimno spora brzina otvaranja blende s maksimalno 5 zaustavljanja[2]. To je od velike koristi ne samo kod širokokutnih i telefoto fotografija, već i u nepovoljnim fotografskim situacijama kao što je, primjerice, fotografiranje po noći ili fotografiranje s jednom rukom.

Prvi DSLM fotoaparat na svijetu koji zadovoljava profesionalne standarde

LUMIX GH serija zaslužna je za epsku senzaciju u industriji fotoaparata jer je spojila iznimnu kvalitetu video zapisa s naprednim funkcijama koje su u stanju dosegnuti i profesionalne razine i standarde.

S fotoaparatom LUMIX GH5 brzina čitanja signala povećana je za najviše 1,7 puta u novom Digital Live MOS senzoru, dok novi Venus Engine procesor obrađuje signal na maksimalno 1,3 puta većoj brzini. Ova sinergija zaslužna je za to da je 4K 60p/50p glatki UHD video zapis po prvi puta dostupan na fotoaparatu. Također, uređaj ima i mogućnost snimanja 4:2:2 10-bitnih video zapisa. Riječ je o (pod)obrascu boja koji se obično koristi u filmskoj industriji pa je korisnicima na raspolaganju još preciznija i stvarnosti vjernija reprodukcija boja[3].

Visoko-osjetljivi MOS senzor i Venus Engine procesor efektno smanjuju šum koji nastaje kod okidanja te ostvaruju iznimnu brzinu kod čitanja punih digitalnih signala. Ova kombinacija osigurava iznimnu kvalitetu slike u svakom kadru. Također, žarišna duljina kod snimanja video zapisa ostaje ista kao i kod fotografiranja (bez croppinga).

Korisnici mogu slobodno birati između MOV, MP4, AVCHD Progressive i AVCHD formata s različitim frame rateovima. Također, za snimanje u FHD i 4K formatu nema vremenskog ograničenja. Profesionalci koji rade na globalnoj razini mogu podesiti frekvenciju sustava na 59.94Hz (23.98Hz), 50.00Hz ili 24.00Hz.

Iako su “Cinelike D” i “Cinelike V” načini snimanja, koji imaju slične gama postavke kada je riječ o filmskom snimanja, dostupni korisnicima u “Photo Style” načinu rada kod izrade video zapisa, LUMIX GH5 također posjeduje i “Like 709” način snimanja koji je kompatibilan s HDTV-om. Također, i ažuriranje koje uređaj obogaćuje podrškom za V-LogL snimanje dostupno je korisnicima, ali nije besplatno.

Kao odgovor na zahtjeve profesionalnih korisnika, LUMIX GH5 posjeduje Waveform Monitor i Vector Scope tehnologije. Također ima ugrađen i usklađen SMPTE vremensku šifru u Rec Run i Free Run metodama brojanja,što u post produkciji omogućava  laku sinkoronizaciju više video i audio snimki odnosno izvora. Razinu osvjetljenja moguće je odabrati između 64-1023 / 64-940 / 0-1023 (10-bit). Osim toga je moguće, uz pomoć Synchro Scan načina rada umanjiti bljeskanje i pojavu obojanih crta (SMPTE / EBU / ARIB Standard).

Novi autofokus sustav i napredna DFD (Depth From Defocus) tehnologija – nikad ne propustite jedinstvene fotografske prilike

LUMIX GH5 posjeduje unaprjeđene Depth From Defocus[4] i Contrast AF tehnologije.  One ne samo da izračunavaju udaljenost predmeta fotografiranja uspoređujući dvije fotografije različitih nivoa oštrine, već također analiziraju i formu, veličinu pa čak i pokrete predmeta fotografiranja. Zahvaljujući novom Venus Engine procesoru vrijeme potrebno za računanje udaljenosti je 6 puta kraće, dok je izračunavanje udaljenosti  u ravnini ili u dubini dva puta kraće.

The Brzina senzora kod autofokusa pri fotografiranju povećana je na 480 sličica u sekundi, što je dva puta brže u odnosu na model GH4. Kao posljedica toga, LUMIX GH5 odlikuje se iznimno brzim autofokusom u trajanju od otprilike 0,05[5] sekundi , kao i iznimno brzim (12-AFS, 9-AFC fps) uzastopnim mehaničkim okidanjem u punoj rezoluciji. Budući da svaku sličicu precizno analizira, LUMIX GH5 postiže 200 posto veću preciznost kod detektiranja sličice zajedno s minimalnom pogreškom u detektiranju pokreta zbog čega veoma uspješno “prati” objekte fotografiranja koji su u pokretu.

Za još preciznije izoštravanje, broj fokus područja u kadru povećan je s 45 na 225. Korisnici mogu kreirati grupe fokus-područja ovisno o kompoziciji i mogu jednostavno upravljati njima joystickom kojeg koriste palcem, zbog čega ne moraju odvraćati pogled s objekta fotografije. Korisnici imaju ovu mogućnost čak i kada koriste LFV tražilo ili kada podižu prst s tipke za okidanje.

Ako fokus nije po ukusu korisnika, LUMIX GH5 dolazi s Post Focus funkcijom[6] koja korisnicima omogućuje odabir specifičnih točki fokusa čak i nakon okidanja – riječ je o karakteristici koja je od iznimne koristi kod, primjerice, telefotografiranja koje zahtjeva striktno izoštravanje. Također, uređaj posjeduje i Focus Stacking funkciju. Kako izrada makro fotografije s nekim specifičnim dijelom u fokusu ponekad zna biti zahtjevna, ova funkcija omogućuje korisnicima da izrade više fotografija iz istog kadra ali s različitim točkama fokusa. Nakon toga moguće ih je sintetizirati u jednu fotografiju sa željenim defokusom.

Nova 6K Photo[7] funkcija garantira korisnicima da nikad neće propustiti onaj savršeni fotografski trenutak. Iz 6K zapisa uzastopnog okidanja zabilježenog na 30 sličica u sekundi (3:2 ili 4:3 materijal) korisnici mogu izvući najbolji kadar i pohraniti ga kao fotografiju visoke rezolucije (ekvivalent iznosi otprilike 18-megapiksela). Funkcija 4K Photo također je poboljšana pa dozvoljava brzi zapis od 60 sličica u sekundi čiji je rezolucijski ekvivalent 8 megapiksela. U 6K/4K PHOTO-u dostupna su tri načina rada, koje korisnik odabire ovisno o konkretnoj situaciji: 6K/4K Burst, 6K/4K Burst (Start/Stop) i 6K/4K Pre-burst.

Kompenzacijom informacije signala između sličica, procesor Venus Engine omogućuje korištenje Post Recording Refinement funkcije na fotografijama kako bi se smanjile razine distorzije i kako bi se smanjio šum kada ih se reproducira ili kada se, pak, izrađuje fotografija iz 6K/4K zapisa uzastopnog okidanja. Kao posljedica toga, kvaliteta 6K/4K fotografija nastalih na većim brzinama okidanja i razinama senzitivnosti (ili kvaliteta takvih fotografija u panning tehnici) izrazito je poboljšana.

Laka prenosivost i čvrsti dizajn za aktivno korištenje na terenu

Kako bi bio dovoljno čvrst da izdrži aktivno korištenje u nepovoljnim uvjetima, tijelo fotoaparata LUMIX GH5 izrađeno je od magnezijske legure, lijevanog prednjeg/stražnjeg okvira. Pažljiva konstrukcija i brtvljenje svakog prijelaza, tipke i prstene čini ovaj fotoaparat otpornim na prašinu i prskanje vode, ali i na niske temperature (do -10* stupnjeva).

LUMIX GH5 opremljen je dvostrukim SD Memory Card utorom koji je kompatibilan s iznimno brzim i kapacitiranim UHS-II standardom i to po prvi puta u povijesti LUMIX digitalnih fotoaparata. Korisnici, također, mogu i slobodno izabrati metodu pohranjivanja. (Relay Rec, Backup Rec, Allocation Rec.).

Lumix GH5 posjeduje veliko LVF (Live View Finder) tražilo koje se odlikuje iznimno visokim vrijednost uvećanja od otprilike 1.52 x / 0.76x /(ekvivalent kamere 35 mm). Precizni i brzi OLED display ima rezoluciju od 3,680K točaka i stopostotnu vidljivost polja. Zahvaljujući statičnom sustavu upravljanja uređajem na dodir, i 3.2-inčni bočni ekran (3:2 omjer, rezolucija 1,620K točaka) također postiže stopostotnu vidljivost polja.

Zatvarač će izdržati otprilike 200.000 okidanja.

Proširenja, opcionalni dijelovi, ostale karakteristike

  • LUMIX GH5 posjeduje integrirane Bluetooth 4.2 i Wi-Fi 5GHZ (IEEE 802.11ac) konektivnosti koje omogućuju fleksibilno iskustvo fotografiranja te jednostavno i lako dijeljenje fotografija s vašim prijateljima i poznanicima.
  • LUMIX GH5 je kompatibilan s novim baterijskim gripom DMW-BGGH5. Koristeći dvije baterije – jednu u uređaju, a drugu u gripu – DMW-BGGH5 produžuje vijek rada uređaja i omogućuje duže snimanje/fotografiranje.
  • Opcionalno dostupan mikrofonski priključak DMW-XLR1 je plug-in priključak za XLR mikrofon kojim je moguće snimanje audio zapisa visoke kvalitete.
  • Kako bi se sačuvala energija, uređaj automatski prelazi u sleep način rada nakon što prepozna da je oko pomaknuto od LFV senzora.
  • Uz LUMIX GH5 dostupni su razni sustavi zatvarača: mehanički zatvarač s najvećom brzinom okidanja 1/8000s, elektronski zatvarač prve zavjese s najvećom brzinom 1/2000s koji je moguće koristiti uz bljeskalicu, prigušujući potresanje zatvaračkog mehanizma i elektronski zatvarač bez potresanja maksimalne brzine 1/6000s, ažuriranje upravljačkog programa dodat će i: Full HD 4:2:2 10-bitno video snimanje (predviđeno za travanj 2017); 400Mbps 4:2:2 10bit All-Intra video snimanje u 4K 30p/25p/24p; Full HD, video snimanje u anamorfnom modu visoke rezolucije; Hybrid Log Gamma u Photo Style načinu rada koji omogućava popularno 4K HDR video snimanje i daljisnko okidanje putem  USB-a (sve predviđeno za drugu polovicu 2017).

[1] 5-axis Dual I.S. 2 can be used with the H-FS12060 and H-FS14140 (requires firmware update) lenses as of January 4, 2017. The firmware for the use of 5-Axis Dual I.S. 2 with H-RS100400 will be released in February 2017. The newly introduced lenses H-ES12060, H-HSA12035, H-HSA35100, H-FSA45200 and H-FSA100300 are all compatible with 5-axis Dual I.S. 2.

[2] Based on the CIPA standard [Yaw/Pitch direction: focusing distance f=50-140mm (35mm film camera equivalent f=100-280mm), when H-FS14140 is used.

[3] 4:2:0 8-bit in 4K60p/50p recording on SD Memory Card.

[4] Contrast AF with DFD Technology works only with Panasonic Micro Four Thirds lenses.

[5] In AFS, at wide-end with H-ES12060 (CIPA).

[6] The Post Focus function needs to be activated manually in the camera menu.

[7] 6K PHOTO’ is a high speed burst shooting function that cuts a still image out of a 4:3 or 3:2 video footage with approx.18-megapixel (approx. 6000 x 3000 effective pixel count) that the 6K image manages.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Samsung na CES 2022 sajmu predstavio

  Marina Barić Najnovije modele MICRO LED, Neo QLED i Lifestyle televizora Tvrtka Samsung Electronics …