2 prosinca, 2021 1:31 pm

PANASONIC DP-UB820 – TEST!

Piše: Darko Brlečić

Nadahnuće za kućnu zabavu

Redoviti čitatelji ovog medija i oni koji drže do tehničke kulture imaju prilike čitati o unaprjeđenju uređaja za reprodukciju fizičkih medija a posebno se to odnosi na značajan rast 4K UHD Blu ray reproduktora. Navedene naprave više nisu samo puki čitaći nego sve kompleksniji media playeri. Univerzalni reproduktori svih vrsta audio/video formata, kodeka, mrežnih servisa i tome slično. Shodno tome, iz Panasonica na naš testni panel je stigao DP-UB820.

Dizajn

Panasonic s ovim modelom nastavlja tradiciju fizičke prepoznatljivosti svoji digitalnih reproduktora. Model DP-UB820 dolazi u crnom plastičnom kućištu s vratašcima koja prekrivaju prednju stranu. Na sredini tih vratašca se nalazi maleno stakalce preko kojeg se vide informacije o radu uređaja koje se iščitavaju na glavnom zaslonu. Dvije bazne funkcije tipke se nalaze na pokrovu uređaja koji je izveden u sjajnom crnom finišu koji je toliko osjetljiv da treba paziti prilikom rukovanja. Naime, na njemu se može lako desiti pokoja ogrebotina zbog male nepažnje. Dakle, oprezno molim !

Stražnja strana je opremljena s dva HDMI izlazna priključka (jedan samo za zvuk, dok drugi je za zvuk i sliku), Toslink optički izlazni priključak, USB 3.0 za reprodukciju s HDD-a, mrežni priključak za spajanje na kućnu računalnu mrežu i analogni 7.1 priključci za spajanje na A/V pojačala i receivere starije generacije. Sam uređaj je kompaktne izrade, te će se zbog svoje plitkoće (204 milimetara dubina) lako smjestiti uz televizor, neće zauzeti puno prostora.

Performanse

Svatko tko voli multifunkcionalnost uređaja prvo će isprobati jednu od traženijih, kod UHD Blu ray-a su to mogućnosti kvalitetnog striminga s poznatih servisa –  Amazon Prime Video, Netflixa i Youtubea. Moram priznati da sam prilikom testiranja mogućnosti streamanja sa servisa bio iznenađen. Naime, Panasonic još uvijek koristi staru varijantu Smart Viera internetske platforme. Mišljenja sam da je ta varijanta rađena za korisnike koji žele poznatu i jednostavnu internetsku platformu, vjerojatno i za pobornike Panasonicovih proizvoda koji s vremena na vrijeme mijenjaju stare uređaje za nove i naprednije.

S obzirom na sve veću prisutnost HDR opcija kod televizora i Blu-ray uređaja, mnogi bi se mogli malo razočarati. Naime, razočaranje ide u smjeru malog broja snimljenog materijala s HDR-om. Tako kod Netflixa nisam uspio naći zanimljiv film ili seriju, dok kod Amazon Prime Video se nađe možda desetak, a od toga tri zanimljiva zapisa. Posebno bih htio naglasiti novu sezonu The Grand Tour gdje trojica osebujnih voditelja na prilično ležeran način dočaravaju mogućnosti raznih automobila, te njihovih tehnoloških rješenja. Kvaliteta prikaza je na visokoj razini, kao i kod prethodnih modela Panasonic Blu-raya, dobra dubinska perspektiva, fluidni prikaz pokreta objekata.

Visoka razina prezentacije filmskog zapisa nije izostala.Ako se vratimo nekoliko godina unatrag, možemo primijetiti da je od prvih Blu ray uređaja ovog proizvođača pa sve do danas kvalitetno procesiranje i obrada slike postala svojevrsni zaštitni znak kompanije. Ovdje testirani model samo nastavlja tu tradiciju. DP-UB820 posjeduje fino mapiranje za HDR (High Dynamic Range) i za SDR (Standard Dynamic Range). Implementirani HDR optimizer omogućuje svojevrsni korektiv kod televizora koji ne posjeduju takvo što ili njihovo sklopovlje ne odrađuje dobro svoju funkciju. HDR optimizacija omogućuje maksimalni prikaz finesa kod dubokih i svijetlih tonova.U svijetlu HDR optimizacije Panasonic omogućava zaseban odabir od četiri ponuđene opcije: 1. OLED , 2.Super High Luminance LCD , 3. Middle or High Luminance LCD, 4. Basic Luminance LCD and Projector

Ovdje ništa nije prepušteno slučaju pa kad sam vidio te opcije pomalo mi je bilo žao što u vrijeme testiranja nisam imao pri ruci projektor. Bio bi to fini sraz između projektora i LED LCD televizora, da se vidi tko u datom trenutku bolje nosi s HDR optimizacijom. No, što je tu je ! Opcija pod brojem 3 se pokazala kao svojevrsni optimum.

Iako DP-UB820 smješten u srednju kategoriju UHD Blu ray uređaja, njegove mogućnosti nadmašuju tu poziciju, odlično odrađuje reprodukciju 4K diskova s HDR-om. Testni predložak Dunkirk – ratni akcijski triler snimljen u obliku trodiobe radnje, na moru, u zraku i na kopnu gdje se vodi borba oko spašavanja 400.000 britanskih i savezničkih vojnika koju su okruženi neprijateljskim postrojbama na plažama Dunkirka pokazao se kao odličan odabir za test. Prezentirana snimka bogata je detaljima, prisutna je visoka razina finesa koje nisu uobičajene. HDR obrada činila je razliku kod višeslojnih sjena kako na moru tako i na zraku. Kod mora je vidljiva tonska razlika između smirivanja stanja i nadolazećih valova uzrokovanih dolaskom velikih transportnih brodova, dok su u zraku vidljivi detalji na jakni pilota RAF-a koji vodi nemilosrdnu bitku s njemačkim zrakoplovima, a sve kako bi osigurao nesmetanu evakuaciju vojnika s kopna na brodove. Poseban utisak ostavlja  britanski mornarički časnik Bolton kojeg je utjelovio Kenneth Branagh a on duboko promišlja nastalu situaciju i razmišlja o mogućim posljedicama koje bi se mogle desiti. Njegov pojavu pojačava tamno plavi  mornarički ogrtač na kojem su vidljive fino utkane niti kao i dužina dlake. Zahvaljujući HDR-u prisutnost svake boje, detalja, finesa kod svijetlih tonova ostavlja izuzetno snažan dojam na gledatelja.

DP-UB820 posjeduje mogućnost obrade i dekodiranja 5.1 , 7.1 DTS-HD Master Audio i Dolby True HD zapise, te sve to preko analogne 7.1 RCA veze i HDMI priključka. Obje varijante nude pregršt soničnog zadovoljstva. No, ja sam napravio otklon i sve prebacio na dvo kanalnu RCA verziju. Slika je išla preko HDMI poveznice, dok zvuk preko 2 RCA analogna priključka. S guštom sam pogledao/odslušao Blu ray koncert The Robert Cray Band – 40 Years Live. Što je odličan prikaz 40-godišnje karijere poznatog blues gitariste. Dobru, zapravo nadahnutu svirku je popratio čist i punokrvan zvuk, bogat širokim tonskim spektrom, čvrstim  voluminoznim dubokim tonovima , prirodnim srednjim spektrom i ugodnim visokim tonovima.

Ugrađeni transportni sustav vrti sve vrste CD formata osim audiofilskih SACD i DVD-Audio diskova.Ovo potonje nije neki nedostatak, jer publika koja preferira high-res audio fajlove to može odraditi preko implementirane USB poveznice. Naime, ta USB poveznica podržava WAV, FLAC 24/96 odnosno 24/192 i DSD datoteke. Zvuk preko USB-a je iznadprosječno dobar, detaljan, fluidan i nadasve ugodan za slušanje na duge staze Za razliku od nekadašnjih modela, D/A sklopovlje u ovom modelu je tako ugođeno da bi i zahtjevnije korisnike moglo zadovoljiti. Ovo zaslužuje posebnu pohvalu jer se radi o uređaju koji je prvenstveno namijenjen za reprodukciju UHD slikovnog zapisa.

Što nudi konkurencija ?

Od dostupnih konkurenata jedino je Sony  UBP-X800 dostojan spomena. Navedeni model slično je opremljen, podržava audiofilske formate SACD i DVD-Audio, o samoj kvaliteti izvedbe nema nikakvih pisanih tragova. Potencijalni konkurentni proizvođač Pioneer je svojim zadnjim modelima skočio u znatno viši cjenovni rang, tako da tu završava ova priča.

Tehničke specifikacije:
Blu ray: 4K UHD
Rezolucija: 3840×2160
UHD Premium: DA
HDR: DA
4K Umrežavanje: DA
4K 60p/50p, izlaz 4:4:4
4K Upscaler: DA
Audio: WAV, FLAC,AAC,AIFF, DSD
Zvuk: Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Digital +
Netflix: DA
Priključci: 2xHDMI , 1xOptical , 2xUSB, 7.1xRCA
Pilot: Classic Remote
Prosječna maloprodajna  cijena: 3.000 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 9
Kvaliteta SD slike - 9
Kvaliteta HD slike - 9.5
Kvaliteta UHD slike - 9.5
Kvaliteta striminga - 9
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9

9.1

Ocijena

Kako stvari stoje, Panasonic će ostati jedan od jačih proizvođača Blu ray reproduktora. Prilog toj tvrdnji ide testirani model koji fino nadopunjava postojeću gamu Blu ray naprava model DP-UB820 nije razočarao,dapače potvrdio je dosadašnji visok rang Panasonicovih Blu ray uređaja. Između ostalog, DP-UB820 nudi široku paletu opcija za podešavanje slike i zvuka prema korisnikovim preferencijama, nudi odlične slikovne performanse bez obzira radi li se o upskejliranju SD na HD, s HD na UHD. Također popratne zvučne performanse ne zaostaju za slikovnim. Reprodukcija zvuka s fizičkih medija (CD, DVD, Blu ray) nadmašuje njegov cjenovni rang, dok sonične performanse High-res zapisa preko USB-a samo dodatno pojačavaju dojam.DP-UB820 je nadahnuće oko kojeg treba graditi sustav za kućnu zabavu.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

DAB+/FM RADIO – TEST

SILVER CREST DAB+RADIO Autor: Darko Brlečić DAB+ Digitalni Radio nije tako nova stvar kako izgleda …