22 lipnja, 2024 4:41 am

Panasonic DMP-UB700 UltraHD Blu Ray – TEST

Piše: Darko Brlečić

Bitna karika u lancu

Od postojanja ovog portala čitatelji su bili redovito obavještavani o novim video tehnologijama, televizorima i pratećim video reproduktorima. Nešto od toga je bilo na redovnom testnom panelu. Zadovoljstvo nam je predstaviti novi Blu ray reproduktor iz Japanskog Panasonica pod imenom DMP-UB700. Radi se o drugom UHD top modelu iz navedene produkcije.

U dosadašnjem tijeku ove godine bili smo svjedoci, i još uvijek smo pristupačnosti 4K uređaja. Proizvodni portfelj mnogih proizvođača televizora je bogat do te mjere da se UHD televizori mogu naći za manje od 1000 eura a  nešto slično se dešava i 4K Blu ray reproduktorima. Model DMP-UB700 bi po navodima proizvođača trebao nuditi skoro istovjetne performanse uz nižu cijenu. Živi bili pa vidjeli !

Opremljenost

Na prvi pogled  vidljive su razlike između top modela DMP-UB900 i testiranog modela DMP-UB700. Vizualan dojam se odnosi na kvalitetu fizičke izrade, vratašca na prednjoj plohi djeluju jeftino, plohe na bočnim stranama nisu masivne. Izostanak THX značke govori da ovaj reproduktor ne posjeduje traženi certifikat, odnosno da njegova izvedba slike i zvuka nije dostojna renomiranog certifikata. Za ljubitelje prijenosne pohrane tu se nalazi utor za SD karticu i USB konekcija. Pogled na stražnju stranu nam govori da se ovdje radi o tzv. budžet uređaju. Od priključaka tu nalazimo dva HDMI izlazna priključka, LAN priključak i digitalni optički izlazni priključak. Ljubitelji analogije će za njega morati potražiti adekvatni DAC. Nekako nam čini da je proizvođač odlučio da se sve stereo ili multikanalne aplikacije odrade preko HDMI audio izlaznog priključka. Možda je to dobra ideja, budućnost će pokazati svoje.

Multimedijalnost je sastavnica novih Blu ray reproduktora. U tom svjetlu treba gledati podršku za razne servise kao što su : Netflix, Amazon Video, Youtube, BBC News, BBC iPlayer i tome slično. Naravno, ne treba smetnuti s uma da postoji opcija dodatne nadogradnje preko aplikacije Market. Princip rada mrežne kartice j istovjetan onome koji se nalazi u televizoru, s tom razlikom da mi se čini da mrežna kartica u tv-u radi nešto brže negoli je to slučaj kod Blu ray čitača.

Performanse

Generalno gledajući uporabni komfor je na visokoj razini. Tako prilikom spajanja na tv postoje dvije HDMI poveznice, jedna od njih nosi naziv VIDEO OUT(VIDEO(AUDIO) –nju treba spojiti na HDMI konekciju kod televizora jer druga HDMI poveznica (AUDIO OUT ) je rezervirana za spajanje sa surround receiverima i pojačalima. Stvarno jednostavno !

Glavni menu je precizan s jednostavnim grafičkim sučeljem, gdje se nalazi šest ikona koje predstavljaju : Videos, Music, Photos, Home Network, Network Service i Setup. Kod potonjeg treba pripaziti što se želi podesiti. Home Network omogućuje umrežavanje s kućnom računalnom mrežom, mrežnom pohranom kao i striming zapisa s istih, te eventualno postprocesiranje  sadržaja s računala. Umreženje je brzo i jednostavno, reprodukcija datoteka je vrlo dobra dok naknadna obrada snimljenog zapisa zaslužuje ocjenu dobar i ništa više od toga.

Učitavanje diskova je brzo i tiho, skoro pa nečujno, nadmašen je primat koji je držala Yamaha. Kvaliteta prikaza slike je na zavidnoj razini, vjerojatno najbolje što se do sada moglo vidjeti među Blu ray reproduktorima čija cijena ne zahtijeva probijanje kućnog proračuna. Volio bih da mogu čitateljima podastrijeti višestruku usporedbu dostupnih 4K Blu ray playera, ali kako stvari stoje to je trenutno nemoguće . No, da ne duljim, prikaz boja i detalji su prvoklasni. Postojanje HDR-a dodaje notu izvrsnosti kod video zapisa. Tako HDR naslov KONG-SKULL ISLAND osim prave akcije pruža dinamički otklon kod kontrastiranja boja, ritam pikova svjetline i iznimnu dubinu.

Blu ray reproduktor osim što dobro reproducira 4K HDR naslove, jednako dobro odrađuje zadatak s upskejliranjem na 4K s FHD rezolucije, te uravnoteženo reproducira zvučnu sliku. Koncert THE STRAT PACK koji je održan 2004 godina povodom obilježavanja 50-obljetnice postojanja električne gitare –FENDER STRATOCASTER, koja je  desetljećima oblikovala pristup glazbenom izričaju. U ovoj situaciji zvuk i slika su uravnoteženo prikazani, sve je na svom mjestu, nema nekih dramatičnih skokova koji bi korisnika bacili u trans, ali će ga zadržati u naslonjaču jedno duže vrijeme.

Klasični stereo zvuk se može ovdje dobiti preko USB medija koji podržavaju DSD 2.8/5.6 datoteke  u visokoj razlučivosti ,jer uređaj ne podržava optičke medija visoke rezolucije kao što su SACD i DVD-Audio. Doduše, utjeha za vlasnike kolekcija SACD ili DVD-A je u Blu ray diskovima na kojima se nalazi sve više i više glazbenih naslova.

 Što nudi konkurencija ?

Na ovo pitanje je lako odgovoriti. Konkurencija je ovdje u nekoj manjini. Naime, na policama trgovina tehničkom robom jedino se može naći produkcija iz Samsunga. Sony i Philips uređaji te klase se mogu vidjeti preko kataloga, dok ozbiljnije najave dolaska na naše tržište dolaze iz jakih audiofilskih firmi kao što su OPPO i Cambridge Audio. Dakle, htjeli to ili ne „osuđeni“ smo na ponudu iz Panasonica.

 
Tehničke specifikacije:
Blu ray: 4K UHD
Rezolucija: 3840×2160
UHD Premium: DA
HDR: DA
4K Umrežavanje: DA
4K 60p/50p, izlaz 4:4:4
4K Upscaler: DA
Zvuk: Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Digital +
Netflix: DA
Priključci: 2xHDMI , 1xOptical , 1xUSB
Pilot: Classic Remote

Prosječna maloprodajna  cijena: 2.800 kn

Ustupio:
Panasonic Hrvatska
Radnička cesta 80
10000 Zagreb
www.panasonic.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 8.4
Kvaliteta zvuka - 8.5
Kvaliteta SD slike - 8.5
Kvaliteta HD slike - 9
Kvaliteta UHD slike - 9
Kvaliteta striminga - 8.6
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9

8.8

Ocjena

Ova godina prolazi u ozračju dostupnosti 4K tehnologije. Nakon velike ponude dostupnih 4K televizora, 4K mrežnih medijskih playera na red su došli optički čitači u obliku 4K UHD Blu ray reproduktora. Japanski Panasonic se trudi da svaka kategorija korisnika osjeti blagodati nove tehnologije a da pri tom ne bankrotira.  Testirani model 4K UHD Blu ray reproduktora spada u kategoriju dohvatljivih po cijeni. Njegove slikovne mogućnosti su u skladu s reputacijom čije ime nosi. U odnosu na jačeg brata DMP-UB900 postoje razlike u slikovnim performansama, te u boljoj zvučnoj definiciji kojom vlada jači brat. Konektivnost nije jača strana testiranog modela, no to ne treba biti kamen spoticanja. Za vrijeme pisanja ovog teksta stigla je vijest da je Panasonic osvojio EISA nagradu za ulaznu klasu UHD Blu ray modela (DMP-UB300/UB400). Sve u svemu ovo je uređaj koji Vas neće razočarati. Topla preporuka..

User Rating: 5 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …