13 lipnja, 2024 9:42 pm

Panasonic na CES-u sa modelom EZ1000 podiže ljestvicu u kategoriji OLED televizora

 

 Panasonic je danas predstavio prvi na svijetu UHD OLEDT televizor koji podržava HDR i koji doseže profesionalne razine u obradi slike. Model EZ1000 korisnicima donosi savršen kontrast i najnoviju OLED tehnologiju koja se odlikuje nevjerojatni potencijalom u reprodukciji boja. Televizor se odlikuje slikom koja je istovremeno i savršeno precizna i iznimno lijepa. Također, kako bi se korisnicima osigurala i vrhunska kvaliteta zvuka, zvučnik ovog modela – Dynamic Blade Speaker – osmislili su i podesili Technicsovi stručnjaci.

Ekran
Ekran Master HDR OLED, koji predstavlja srce modela EZ1000, na dva se načina nastavlja na ekran koji je krasio hvaljeni model CZ950. Naime, ekran ima mogućnost postizanja dvostruko viših nivoa svjetline nego što je to slučaj kod standardnih OLED televizora. Također, ovaj ekran ima i mogućnost reprodukcije gotovo pune DCI skale boja. Naširoko je prihvaćeno kako je taj standard ključni sastojak uistinu autentične HDR (High Dynamic Range) slike.

Spajanjem ova dvije vrhunske karakteristike nastala je i funkcija Absolute Black Filter. Ova funkcija zaslužna je za upijanje ambijentalnog svijetla i refleksija čime se postiže to da oni dijelovi kadra koji trebaju izgledati crno doista i jesu crni. Osim toga, ružičasti odsjaj koji zna predstavljati probleme kod OLED televizora koji se koriste u prostorijama s puno svjetla u potpunosti je uklonjen.

Procesiranje
Slika televizora EZ1000 proizvod je Studio Colour HCX2 procesora, najsnažnijeg procesora kojeg je Panasonic ikada koristio u svojim televizorima.

Najvažnija karakteristika novog procesora jest “Delta Zero” preciznost. Naime, zahvaljujući 3D LUT (look-up tables) koji su slični onima koje Panasonic koristi u profesionalnoj proizvodnji filmskog i televizijskog sadržaja, EZ1000 korisnicima donosi najprecizniji prikaz boja u svijetu televizora.

Procesor HCX2 također rješava i još jedan problem koji često susrećemo na televizorima – gubitak detalja u onim dijelovima kadra koji su gotovo u potpunosti crni. Jedna od najvećih prednosti OLED-a je mogućnost reprodukcije prekrasne, bogate i duboke crne boje. Međutim, da bi se isporučile takve nijanse crne OLED pikslei nisu nužno ugašeni, a njihovo ponovno uključivanje proizvodi, kako se to kaže u terminologiji televizijskih tehnologija, prilično velik fizički “skok”. Međutim, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i stručnosti u polju plazma televizora, Panasonic je uspio doskočiti i ovom problemu pa EZ1000 korisnicima donosi obilje detalja čak i u najtamnijim scenama.

Podešen u Hollywoodu
Panasonic nastavlja surađivati sa čuvenim holivudskim koloristom Mikeom Sowom koji je podesio televizor netom prije predstavljanja u lipnju 2016., čime se se postigla reprodukcija slike upravo na onaj način na koji su to zamislili redatelji.

Zahvaljujući Hollywood LAB-u, Panasonic se mogao osloniti na desetljeća dugo iskustvo suradnje s holivudskim profesionalcima kada je bilo potrebno podesiti rad procesora na modelu EZ1000. Tim se postiglo do ta je slika koju korisnik vidi na ekranu uvijek u skladu s originalnom redateljevom vizijom.

Zahvaljujući Panasonicovoj dugogodišnjoj prisutnosti u Hollywoodu, EZ100 odlikuje se čak i s nekoliko polu-profesionalnih karakteristika. Primjerice, EZ1000 omogućava profesionalnim korisnicima učitavanje njihovih vlastitih 3D LUT za boju putem SD/USB priključaka ako je to potrebno. Također, televizor posjeduje i isf(Imaging Science Foundation) kalibracijske postavke te je kompatibilan s Portrait Display CalMAn kalibracijskim sustavom. OVe karakteristike također korisnicima potvrđuju kako EZ1000 uistinu doseže najviše razine kada je posrijedi precizna reprodukcija slike.

EZ1000 plod je Panasonicovog iskustva koje kompanija posjeduje na svim razinama proizvodnje slike – od izrade opreme za televizijske prijenose, definiranja standarda u industriji pa do proizvodnje televizora koji se nalaze u vašim dnevnim boravcima. Isključivo uz poštovanje prema kreativnim odlukama, tehničkim zahtjevima i mogućim preprekama s kojima se slika može suočiti na putu od izvora do ekrana, jedna TV kompanija može doseći preciznost kakvom se odlikuje model EZ1000.

Ne morate vjerovati samo našim riječima kada ističemo kako model EZ1000 ima jedinstven ekran i kada tvrdimo kako je prikaz slike savršeno precizan. Naime, Panasonic je podnio zahtjev za punim i nezavisnim certifikatom kojeg dodjeljuje THX. Taj certifikat korisnicima garantira da će doživjeti sliku na ekranu na način koji je vjeran redateljevim zamislima.

Također, Panasonic će za model EZ1000 podnijeti i zahtjev za “Ultra HD Premium” certifikatom kojeg dodjeljuje AV udruženje Ultra HD Alliance. Kako bi se dobio taj certifikat, uređaj mora zadovoljiti niz iznimno strogih kriterija koji se odnose na kontrast, svjetlinu, rezoluciju i reprodukciju boja. Ti su kriteriji definirani od strane UHDA-a kao nešto što je ključan sastojak autentičnog i spektakularnog HDR iskustva.

HDR

Iznimni raspon svjetla i proširene skale boja koji su ključni elementi HDR slike revolucionalizirali su kvalitetu televizijske slike – EZ1000 posjeduje sve nužne karakteristike zavaljujući kojima može dobiti najviše od tog novo uzbudljivog formata.

Osim podrške za HDR10 (PQ) industrijski standard, EZ1000 također će biti kompatibilan i s novim Hybrid Log Gamma HDR formatom. To znači kako će ovaj model imati podršku za nove HDR televizijske servise koji će premijeru doživjeti u 2017. godini.

Iznimna preciznost u reprodukciji boja, fantastičan prikaz tamnih boja, vrhunski prikaz detalja u tamnim scenama i visoka razina OLED svjetline predstavljaju savršenu kombinaciju koja odgovaram zahtjevima HDR-a kada je riječ o bojama i ekstremnom kontrasti. Budući da svaki pojedinačni piksel na OLED ekranu posjeduje vlastitu svjetlinu, zapanjujuća svjetlina i savršeni crni tonovi HDR-a mogu na ekranu biti prikazani u isto vrijeme. Također, taj se prikaz odlikuje odsustvom bilo kakvih crta, krugova ili slučajnog osvjetljenja s kojima se često susrećemo na LCD televizorima (jer moraju dijeliti eksterno osvjetljenja uzduž skupine piskela).

Zvučnik “Dynamic Blade Speaker”

Panasonic se kod modela EZ1000 nije posvetio samo donošenju fantastične slike u domove korisnika. S namjerom da im ponude i najbolji zvuk na OLED televizoru, kompanija je razvila zvučnik “Dynamic Blade Speaker”. Riječ je o iznimno tankom audio sustavu koji je opremljen s ni manje ni više nego 14 zvučničkih jedinica – osam woofera, četiri srednjetonca i dva visokotonca te četiri pasivna radijatora koji dodatno pojačavaju bas.

Kako bi uspjeli u ovom naumu, kompanija je u svim fazama razvoja zvučnika surađivala sa stručnjacima iz čuvene audio kompanije Technics – od dizajna mehaničkih i strujnih sklopova pa do podešavanja zvuka.

EZ1000 posjeduje novi My Home Screen 2.0 pameti sustav za upravljanje koji korisnicima donosi jednostavno i intuitivno iskustvo korištenja uređaja i to u korištenju svih onih izvora sadržaja koji su danas dostupni gledateljima.

Novi OS donosi karakteristike poput omiljenih foldera za više korisnika, My App tipku na daljinskom upravljaču koju korisnici mogu podesiti za brži pristup najdražim sadržajima i unaprjeđenu Media Player aplikaciju koja podržava 4K HDR10 i Hybrid Log Gamma formate.

(Samo u Velikoj Britaniji): Korisnicima je dostupna nova verzija Freeview Playa koja posjeduje nove alate za pretraživanje i preporuke, te Quick Live Guide koji prikazuje prošli, trenutni i budući TV program svakog pojedinačnog kanala. Korisnicima su također dostupni i l “live thumbnails“ koji pokazuju što se emitira na ostalim kanalima.

Modeli koji će biti dostupni u ostatku Europe, s druge strane, imat će IP>TV tehnologiju koja će pretvarati emitirani sadržaj u zapis koji će biti moguće streamati na drugim uređajima.

* EZ1000 podržavat će 4K HDR streaming od sljedećih servisa: Netflix, Amazon i Youtube.

* 65EZ1000 dolazi s Control4’s Simple Device Discovery protokolom i iščekuje dobivanje Control4 certifikata. Također, model će ispitati i Creston kako bi dobio i Creston certifikat.

Panasonic je osmislio i izradio model EZ1000 s vašim željama na umu u sklopu Panasonicova “Art & Interior” koncepta.

Ključna osobina ovog pristupa jest naglasak na ravnom (a ne zaobljenom) ekranu koji kao da lebdi iznad postolja. Način na koji je TV dovršen s tamnom metalik završnom obradom i bez vidljivih preklopa daje mu elegantnu i organsku dimenziju i na taj način odvlači pažnju gledatelja od svoje konstrukcije.

EZ1000 predstavlja savršenu kombinaciju forme i funkcije zajedno s moćnim audio sustavom koji mu je ugrađen u postolje.

Rezime nekih ključnih unaprjeđenja kojima se EZ1000 odlikuje naspram prethodnog modela CZ950:

EZ1000 CZ950
Ravan Zakrivljen
Otprilike dvostruko viša OLED razina Standardna OLED razina
Gotov puna pokrivenost DCI skale boja Prosječna pokrivenost DCI skale boja
Unaprjeđeni HCX2 procesor HCX procesor prve generacije
3DLUT upload funkcija + ISF kalibracija Samo ISF kalibracija
Absolute Black filter     Bez filtera
“Dynamic Blade Speaker” – 80W zvučnik u postolju 40W zvučni sustav
Unaprjeđeno My Home Screen 2.0 sučelje Staro korisničko sučelje

Dostupnost
EZ1000 (65-inča) bit će dostupan u Europi nakon lipnja 2017. godine..

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

OLED posteje još brži, još bolji

Andrija Jovićević Novi televizori dolaze s 165Hz, Wi-Fi 7 i bržom AI MediaTek je službeno …