19 svibnja, 2024 4:24 pm

Opticum 7003 Te PLUS DVB-T

Autor: Andrija Jovicević

Optibox

Opticum 7003 Te PLUS DVB-T

Opticum je brend koji se polako sve više nalazi u opticaju digitalnih prijemnika na našim prostorima. Ovom prilikom na našem testu je vjerujem najmanji digitalni zemaljski prijemnik koji dolazi iz Opticuma. Dimenzije su mu svega 205x197x54 mm i vrlo je lagan.

Zahvaljujući tako malim dimenzijama sumnjam da će te imati problema sa njegovim smještajem na policu pored televizora. Svakako poželjno je da ga ipak postavite na vidno i dostupno mjesto obzirom da se na prednjoj strani uređaja nalazi utor za USB. Šteta ne iskoristiti njegove mogućnosti koje pruža.

Ovaj digitalni prijemnik istih je karakteristika kao i njegov prethodnik Opticum 7003T PLUS, samo što zbog uštede na prostoru i cijeni ima samo jedan scart priključak i nema RCA konektore. Na zadnjoj strani uređaja nalazi se znači samo jedan scart priključak, koaksijalni audio izlaz te RF ulaz za antenu i RF izlaz.

Prednja strana je zbog svoje veličine također smanjena na najmanju moguću mjeru. Na samoj sredini digitalnog zemaljskog prijemnika nalaze se samo tri tipke: uključivanje i isključivanje uređaja i program naprijed-nazad. Iznad tih tipki nalaze se led diode koje pokazuju da li prijemnik radi ili je u stanju mirovanja. Sasvim desno nalazi se utor za USB.

optibox DVB-T

Daljinski upravljač ovog digitalnog prijemnika je prava minijatura. Stvarno je vrlo malih dimenzija i vrlo sitnih tipki. Ako je prijemnik trebao biti malih dimenzija što u konačnici i nije neki problem daljinski upravljač je svakako po mojem mišljenju trebao biti većih dimenzija, tj. tipke na njemu veće i vidljivije. Ipak je taj daljinac konstantno u ruci.

Upotreba

Izbornik je lagan za korištenje, grafički prikaz sa hrvatskim jezikom što je svakako za pohvalu. Prilikom prvog uključenja prijemnika dobiva se meni u kojem odabirete osnovne parametre postavljanja digitalnog prijemnika i u lijevom dnu su opcije za pretragu kanala, automatska ili ručna pretraga programa. Automatska pretraga programa traje malo duže, dok je pretraga sa direktnim upisivanjem kanala vrlo brza. U slučaju da je potrebno napajanje pojačala u postavkama prijemnika možete uključiti napajanje od 5V za vanjsko pojačalo.

Noviji modeli ili se prije može reći modeli novijih datuma bez obzira što služe samo za prijem mpeg2 signala ipak su u svoju listu TV programa uvrstili HDTV promo program što je vrlo pohvalno. Za razliku od ostalih starijih modela digitalnih zemaljskih prijamnika koji taj TV program prebacuju u radio program.

TV i radio programe možete organizirati u osam omiljenih (favorit) grupa. Omiljene (favorit) grupe razlikuju se od ostalih prijemnika po tome što kod ovog prijemnika pored oznake FAV imate stavljene male ikone pored svake grupe.

Nakon svih osnovnih podešavanja ovog malog digitalnog zemaljskog prijemnika koje u biti traje vremenski vrlo kratko ostaje vam da se vratite na njegovu namjenu, gledanju digitalnih TV programa.

Osnovno u radu koje većina korisnika zahtijeva je brzina prebacivanja programa koja radi vrlo brzo, upotreba teleteksta koja nakon kratkog učitavanja također radi brzo. EPG postoji u mogućnostima prijemnika, ali kako radi kod nas nemoguće je testirati kad nijedan program to još ne emitira.

Od sitnica koje nas uveseljavaju tu su tri igrice: Snake, Tetris i Othello te opcija koju nudi USB priključak koji je sve popularniji u svim uređajima, pa tako i kod ovog malog digitalnog prijemnika. Preko USB-a možete pogledati svoje JPEG slike ili pustiti neku MP3 pjesmu.

Osim za zabavu USB služi za nadogradnju softvera.

 

 

Review Overview

Ukupna ocjena

Ukupna ocjena

Kao prvo ovaj digitalni zemaljski prijemnik moramo uzeti u obzir da je u cjenovnoj kategoriji jeftinih digitalnih prijemnika tako da u tom slučaju ne možemo ni tražiti sve moguće konektore koje poželimo, alfanumerički displej, veliko kućište i sl. Digitalnom prijemniku možemo zamjeriti mali daljinski upravljač koji nije baš po mom ukusu i zrno lošiju sliku. Međutim u usporedbi sa ostalim prijemnicima istog cjenovnog ranga na tržištu u svakom slučaju je u rangu da ga možemo preporučiti i dajemo mu prednost pri odabiru.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

DVB-T prijemnik: ALMA T2200

  Komentari comments