22 listopada, 2021 9:18 pm

Nanodijamantska baterija (NDB)traje 28000 godina!

Istraživači startupa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi rešila dva velika problema za čovečanstvo .Napravili su nanodijamantsku bateriju (NDB) koja je sačinjena od veštački stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada.Mada se čini neobično, takva baterija mogla biti da traje neverovatnih 28000 godina bez dodatnog punjenja. Kako navode u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje efikasnije iskorišćavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije.

Baterija ne stvara štetu prilikom rada, a potreban joj je pristup otvorenom vazduhu. U NDB-u se nadaju da će da komercijalizuju svoje baterije i da ih pretvore u iskoristiv izvor energije – od električnih aviona, brodova, vozila do manjih uređaja poput pametnih telefona.U NDB-u su zadovoljni uspešnim testiranjem nanodijamantske baterije, i želja im je da naprave funkcionalni prototip do kraja godine.Interesovanje za baterijama su pokazale kompanije iz nuklearne, avio i odbrambene industrije.

Komentari

comments

O satelit74

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Novi Samsungov Zvučni Lider- TEST

SAMSUNG HW-Q950A Piše: Darko Brlečić Soundbar 11.1.4 kanalni zvučnički sustav Samsung je ovu godinu započeo …