23 lipnja, 2024 6:57 am

Kako je moguće da je Xiaomi toliko jeftiniji?

Autor: Mateo Jagodić

 

Vjerujem kako ste već upoznati sa Xiaomi kompanijom i njihovim proizvodima. Ja osobno posjedujem Xiaomi Redmi Note 3 Pro i iznimno sam zadovoljan s njim. Međutim Samsung ili Apple mobiteli su višestruko skuplji od njega a nude dosta slične performanse. Samim time nameće se pitanje iz naslova-kako je moguće da je Xiaomi toliko jeftiniji?

U početku je bitno napomenuti da se tvrtka jako potrudila spojiti kvalitetu i kvantitetu. Mobiteli su vrlo kvalitetni i inovativni a prodaju se u ogromnim količinama. Prema nekim novijim projekcijama Xiaomi je rame uz rame u prodaji sa Samsungom i planiraju napasti Apple na vrhu. U daljnjem tekstu objasniti ćemo kako im sve to uspijeva.

 

Niska zarada po jedinici proizvoda

Iako Xiaomi održava cijene mobitela vrlo niskima i dalje uspijevaju zaraditi na svakom prodanom uređaju. Kruže glasine kako MI 3 u izradi košta svega 157$,dok je njegova prodajna cijena 270-300$. to znači da Xiaomi zaradi u prosjeku nešto više od 100$ po prodanom uređaju. Kada malo bolje razmislite ova taktika je strašno učinkovita. Na tržište su plasirali cijenom dostupne mobitele i osvajaju tržište prodajnom količinom.

 

“Old School” poslovni plan

Tvrtkini dužnosnici često nam ukazuju na model oglašavanja koji ne zahtjeva dodatne izdatke. Radi se dakako o Internet oglašavanju. Xiaomi umjesto skupih reklama po portalima i raznim tabloidima više voli Internet i pohvalu od strane korisnika. Zašto ne? Ovakav poslovni potez donio im je mnogo uspjeha u dosadašnjem poslovanju a vjerujemo da će i u budućnosti biti isto. Pokrenut je čak i “fan klub” Xiaomi korisnika koji djeluje na način da korisnici ostavljaju informacije o uređaju koji koriste i količini zadovoljstva koje korištenje istoga predstavlja.

 

Šok na tržištu

Kompanija je sa svojim prvim flagship modelom napravila pravu revoluciju na tržištu. Mi 1 koji je 2011.godine bio vrhunski mobitel na tržište je izašao po cijeni od 324$ dok je konkurentski iPhone 4 iste godine izašao po cijeni od 650$. Tolika razlika u cijeni nagnala je kupce da isprobaju do tada skoro nepoznatu marku telefona;i nisu požalili.

Ograničene količine

Svaki novi model Xiaomi mobitela u prvoj seriji izlazi u 100 000 primjeraka. Zatim sljedeći tjedan u još 100 000 primjeraka i tako sve dok se ne zadovolje potrebe svih korisnika. Na taj način smanjen je rizik od gomilanja inventara koji se možda i neće sav prodati. Zbog toga je i cijena konstantna. Ako proizvodite onoliko koliko i prodajete nećete morati snižavati cijene da bi rasprodali zalihe.

Međunarodna ekspanzija

Zahvaljujući uspjehu svakog prošlog modela,svaki nadolazeći je sve traženiji. Iako ste do nedavno uređaj mogli kupiti samo u službenoj online trgovini od sada u nekim dijelovima svijeta to možete i u trgovini. Xiaomi je objavio da uz već otvorene službene trgovine ove godine šire prodaju na još 10ak novih tržišta. Među njima nalaze se zemlje u jugoistočnoj Aziji, Brazil, Meksiko i Rusija.

 

Budući da se na novim tržištima očekuje veliki uspjeh ni ne sumnjamo da ćemo još pisati o Xiaomi uređajima.

 

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …