24 listopada, 2021 5:10 pm

MOBILE FIDELITY

Trajno Kulturno Dobro

Autor: Darko Brlečić

Malo je produkcijskih kuća u svijetu  čiji ljudi kombiniraju predanost u svom poslu sa strašću prema glazbi. Takva je kuća Mobile Fidelity !

Mobile Fidelity Sound Lab je neprikosnoveni pionir i lider u audiofilskim snimkama od svog osnutka 1977. godine. Osnovan od strane ljubitelja glazbe s ciljem da se  ponude snimke visoke vjernosti koje će se moći koristiti za razvoj audio uređaja širokog spektra.

Tijekom svojeg postojanja  tvrtka Mobile Fidelity je ostala vjerna tom cilju uvodeći najsuvremenije tehnologije i postavljajući audiofilske standarde koji i danas traju.

Glavnu ulogu u svemu tome je imao producent i inženjer gdin.Brad Miller (1939-1998). On je promijenio glazbenu industriju na bolje, njega su vodile strast prema zvuku i kvaliteti. Iako gdin-a. Brada Milera nema više među nama, oformljena ekipa koja je stasala uz njega i dalje radi vrhunski posao.

Kao odgovor na brzi napredak u oba formata za snimanje i u sustavima za reprodukciju zvuka tijekom posljednjih nekoliko godina, Mobile Fidelity je  održao svoju stalnu posvećenost poboljšanju industrijskih standarda. To je rezultiralo uvođenjem mnogobrojnih inovacija unutar audiofilske arene: svladali su pola brzine(half speed) Original Master Recording ™ LP-ovi, Ultra High Quality Records ™ (UHQRs), kasete visoke vjernosti, uređaji/alati  za podešavanje gramofonskih zvučnica i audio kazeta, Original Master Recording ™ kompaktnih diskova, 24-karatnog CD-a s pozlaćenim Ultradisc ™ i Ultradisc ™ Ultra High Resolution ™ (UHR). Do danas tvrtka koja je samostalno u vlasništvu nastavlja svoju obveza premašivanja industrijskih standarda. navedeni standardi se jednako odnose na vinilne ploče i CD odnosno SACD diskove. Uglavnom, sustav razvoja tehnologije od snimanja zvučnog zapisa pa do sustava za reprodukciju se značajno usavršavao, inženjeri nisu spavali na lovorikama. Jednako tako je i rastao glazbeni katalog, od rasnih jazz umjetnika pa sve do modernih pop/rock sastava, legendarnih autora glazbene poezije i šire od toga. Nešto od toga i sam posjedujem u svojoj glazbenoj kolekciji.

Kako je vrijeme odmicalo, te su se proširivali horzonti znanja i mogućnosti, ekipa iz MoFi-a je odlučila napraviti vlastitu gamu gramofonskih integracija, dovoljno snažnu i kvalitetnu te na neki način pristupačnu prema ljubiteljima glazbe i dobrog zvuka. Da , dobro ste pročitali. Tvrtka MoFi u svom portfelju ima dvije gramofonske integracije, tri različite MM gramofonske zvučnice, dva fono korekciona pretpojačala i mnoštvo dodataka za održavanje gramofonskih ploča. Sve navedeno je izrađeno s puno strasti prema glazbi. Cilj izrade ovih naprava nije borba za tržišni kolač nego ponuda za cjelovita rješenja kod potencijalnih kupaca. U to ime palac gore !

Za vrijeme  nastajanja ovog teksta, kompanija je objavila vijest da uskoro u ponudi će se nalaziti prva četiri albuma grupe Dire Straits, kako na vinilnoj ploči tako i na SACD diskovima. Još jedan razlog da razmislim o investiciji u kulturno dobro.

 

https://www.mofi.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …