13 lipnja, 2024 11:00 pm

LTE ili 4G filteri i zašto?

Autor: Andrija Jovićević

LTE_FI-778_ekselans_by_its

Osnovne o 4G& LTE

TELE2, HT i  VIP pustili su u rad mobilne mreže 4. generacije (LTE). Također tu je i 4G termin koji se već neko vrijeme u javnosti koristi. LTE je skraćenica od engleske složenice Long Term Evolution (dugoročna evolucija)) i ime je za bežičnu telekomuniacijsku tehnologiju te spada u tzv. četvrtu generaciju (engleski fourth generation skraćeno 4G). Ovaj novi svjetski standard za bežičnu telekomuniciju oslanja se na tehnološkim dostignućima GSM/EDGE te UMTS/HSPA, a svoje veći kapacitet u prijenosu informacija zasnivanju se na novim modulacijskim tehnikama.

4G je nasljednik 3G i 2G familija standarda. Zahtjevi u pogledu brzine kod 4G servisa postavljaju se na oko 100 Mbit/s za komunikaciju u stanju visoke mobilnosti (na primjer iz vlaka ili automobila) i 1 Gbit/s za stanja niske mobilnosti (na primjer u toku šetnje ili mirovanja).

fte-maximal-antena
FTEmaximal antena

Od 4G sistema se očekuje da omogući sveobuhvatan i sigurna all-IP bazirana mobilna širokopojasna riješenja smartpfone uređajima, laptop računalima, bežičnim modemima i drugim mobilnim uređajima. Usluge kao što su ultra broadband Internet pristup, IP telefonija, gaming servisi, i streaming najrazličitijih multimedijalnih sadržaja mogu biti omogućeni korisnicima.

Toliko podataka i skračenica u par rečenica za one koji žele malo više saznati o 4G odnosno mi ćemo u nastavku govoriti samo o LTE-u jer svi proizvođaći antenske opreme su usvojili samo LTE kao osnovno ime. Ista stvar će biti i kod dolaska pete generacije mreže pod imenom 5G i dalje će se kod antenske opreme biti naziv LTE filter.

Zašto nam je potreban neki LTE filter?

Zbog nedostatka frekvencijskog prostora 4G frekvencijski je u području zemaljskih digitalnih programa u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su za sada to kanali 61, 62 i 63. Teoretski prvi slijedeći kanal koje zauzima zemaljska televizija je 59 kanal i to je dva kanala razlika što je dovoljna razlika da se ne stvaraju smetnje. Međutim strategija Hrvatske za prijem zemaljskih digitalnih TV signala koja je donešena je napravljena da je za kvalitetan prijem potrebna vanjska antena. U većini slučajeva je potrebno i antensko pojačalo. Sobna antena? Kupovina sobne antene je potpun promašaj i bacanje novaca u 99% slučajeva.

RHOMBUS P 5U pasivna antena HDTV DVB-T CH21-60, 17dB, LTE
RHOMBUS P 5U pasivna antena od 21-60 ch, 17dB, LTE

Pitate se gdje je tu sada problem sa 4G? Problem je taj što TELE2, VIP i HT rade sa daleko većom snagom od signala zemaljske televizije, a na dosta mjesta rade i sa snagama koje ne bi smjeli raditi. Neravnomjerni odnos signala stvara interferenciju i smetnju tako da u Zagrebačkoj regiji naprimjer 4G smeta na 25 i 48 kanalu. Najjednostavnij spas je ugradnja LTE filtera što bliže samoj anteni. Kvalitetni filteri mogu Vam uveliko pomoći  u gušenju 4G signala da budu na razini digitalnih zemaljskih signala, ali ako su 4G signali u startu drastično veći sama ugradnja filtera je samo jedan segment u slagalici. Slijedeće što vam može pomoći je usmjerenija zemaljska antena koje u sebi ima LTE filter ili ono u najgorem slučaju je da sakrijete svoju antenu iz zone prejakog 4G signala.

Problem oko ovakvih smetnji teško je riješiti bez kvalitetnog instrumenta.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Terra TA-126 antensko pojačalo

Andrija Jovićević odličnih karakteristika Terra Electronic tvrtka konstantno izbacuje na tržište odlične proizvode. Ovom prilikom …