30 svibnja, 2024 5:53 pm

LG OLED 65C6V – TEST

Piše: Darko Brlečić

lgoled65c6v_darac

Putokaz prema Premium kvaliteti

Napokon, došao je i taj dan! OLED 4K televizor  s HDR tehnologijom i podrškom za Dolby Vision iz LG-a stigao na testni panel. OLED tehnologija koju je lansirao LG jednostavno je budućnost televizije. Mnogi od Vas se sigurno pitaju što je zapravo OLED?  OLED (Organic Light Emitting Diode) je svojevrsni organski materijal sazdan od karbonskih vlakana koje emitira svjetlo dok kroz njega prolazi struja. Uporabne mogućnosti OLED tehnologije trenutno se koriste kod proizvodnje televizora. Televizori koji koriste OLED tehnologiju su tanji,lakši, energetski učinkovitiji. Za razliku od LED LCD televizora, tv uređaji s OLED tehnologijom nemaju potrebe za posebnim pozadinskim osvjetljenjem jer OLED posjeduje vlastito osvjetljenje- zapravo princip rada se oslanja na to da svaki pixel ima svoje osvjetljenje. To u praksi znači da se svjetlo svakog piksela može  uključiti ili isključiti. Korejski LG je otišao korak naprijed pa je kreirao tzv. WOLED tehnologiju – koja u praksi nadopunjava tri bazne boje (crvena, zelena i plava) s bijelom kao četvrtom,te se time povećava razina svjetlosti, a između ostaloga potrošnja energije se smanjuje.

Poznata režiserska faca – Ridley Scott (Alien, Blade Runner,Gladiator,Kingdom of Heaven, Black Hawk Down) je jednom prilikom rekao : ” Tama je jednako bitna za film kao i svjetlost.Onaj trenutak kada se svjetla pozornice upale tama vam osigurava da doživite svaki detalj boje na zaslonu . Te detalje sada možete doživjeti u svojem domu. OLED TV prikazuje savršenu crnu na zaslonu ” .

Napredna tehnologija
lgoled65c6v_dsc_0311U kutiji dugačkoj 165cm, visokoj 92 cm i širokoj 26 cm dolazi zakrivljeni 65 inčni OLED televizor. Kod otpakiravanja televizora nužan je izniman oprez, jer je televizor tanak poput okvira za slike, zaobljenost omogućuje široki kut gledanja ali isto tako može lako iskliznuti iz ruke pa onda sve ode u propast. Prilkom vađenja iz kutije toplo preporučujem smještaj tv-a na meku podlogu (nešto poput deke ili popluna) kako zaslon nebi stradao.  Poželjno je izbjegavanje naglih pokreta koji bi mogli dovesti do fizičkog oštećenjatv-a  ili do iskakanja kralješka iz vaše kralježnice. U paketu dolazi zakrivljeni stalak s četiri mala metalna stupića koji se vijcima spajaju na tv. Napokon kvalitetan podest a da nije bogat lošom i mekanom plastikom. Strujni kabel tv-a odudara od standardne ponude. Kabel je debljeg presjeka, vanjski plašt je sive boje, sve zajedno lijevano u komadu. Takav tip strujnih kabela se obično viđa kod boljih hifi CD playera. Za svaku pohvalu!  U posebnoj maloj kutiji dolazi Magic Remote, dva seta 3D naočala i adapter kabeli za starije video uređaje.

LG 65C6 OLED TV je smješten negdje unutar sredine ponude, a ponuda se sastoji od 19-tak modela. Unutar te ponude se nalaze stari i novi modeli što znači da LG nudi širok izbor modela OLED televizora, prema željama potencijalnih korisnika. Po navodima proizvođača ,testirani model sadrži mnoga unaprijeđenja u odnosu na prošlogodišnje modele. Testirani model posjeduje bazni model zaslona potpomognut s elektronikom i tehnologijom koja je similarna modelima iz top serija televizora.

Zakrivljenost
LG 65C6 OLED je zakrivljeni model televizora. Zakrivljenost je dobra što ovisi o kutu gledanja kao i o vrsti videozapisa koji se prikazuje. Za ljudsko oko je to dobro, jer periferni vid korisnika primjećuje sve što je unutar okvira zaslona, a i dubinska perspektiva je dobra. Naravno, sve to vrijedi  ako se gleda s frontalnog aspekta, dok gledanje s bočnih strana nije tako dojmljivo. Držim da velike dijagonale (50-75″ inča)  zakrivljenih televizora imaju više smisla kod prezentacije video zapisa negoli male dijagonale (40-50″ inča).

Povezivost
lgoled65c6v_dsc_0326LG 65C6 posjeduje samo 3 HDMI priključka koji nose oznaku specifikacije 2.0a što omogućuje prijenos 4k/2k signala.Doduše, još jedan HDMI priključak ne bi bio viška,jer poznavajući korisnike,mnogi od njih spajaju sve vrste raznih konzola, računala i drugih reproduktora na tv. No, ovdje se ipak radi o vrhunskom 4K televizoru koji ne trpi kompromisna rješenja. Također ovaj tv posjeduje 3 USB priključka, od toga jedan nosi specifikaciju 3.O dok druga dva nose oznaku 2.0. Sva tri priključka mogu bez problema reproducirati video zapis s HDD naprava, jednostavno i brzo.

Mrežna povezivost oduvijek je bila jaka strana LG televizora a  tako je i kod ovog modela, bez obzira da li se radi o klasičnom pretraživanju interneta ili streamanju sadržaja s video servisa. Implementirani operativni sustav  WebOS 3.0 nudi mnoštvo korisnih informacija, brza i redovita ažuriranja, te prikupljanja novijih aplikacija za multimedijalni užitak.

Tehnološki iskorak
LG vezano uz svoj operativni sustav WebOS 3.0 nudi razne opcije bežičnog povezivanja s drugim uređajim poput pametnih telefona, tablet računala i klasičnih računala. Jedna od popularnijih opcija zadnjih godina je tzv.djeljenje sadržaja bežičnim putem primjerice: Magic Mobile Connection koja nudi povezivost između pametnog telefona i televizora uz pomoć LG TV Plus aplikacije – tako da se može djeliti sadržaj preko Bluetootha pametnog telefona, druga vjerojatno još popuranija opcija je Screen Mirroring (MIRACAST) za koju nije potrebna neka zasebna aplikacija, nego je dovoljno istovremeno uključiti je na tv-u i na pametnom mobitelu, nakon toga slijedi brza komunikacija u vidu transfera sadržaja na tv, treća opcija je Wi-Di (Wireless Display) koja je zamišljena za povezivanje s računalom-  naravno računalo mora posjedovati poseban Intelov sklop kod grafičke kartice, u tom slučaju korisnik ima bežični veliki monitor. Dakle, za svakog ponešto.

Kvaliteta dobivene slike na tv-u ovisi o dva faktora: prvi faktor je kvaliteta ugrađenog sklopovlja kod mobilnih uređaja a drugi faktor je brzina i kvaliteta strimanja video zapisa. Za iole bolju sliku nužna je HD rezolucija 720/1080.

Implementirana Multi-view funkcija Vam pušta na volju da gledate s dva izvora istovremeno, tako bacite pogled na blamažu nogometaša Dinama u Ligi prvaka  dok gledate zadnjeg James Bonda – Spectre. Uglavnom pregršt zanimljivih funkcija za popunjavanje vremena.

Performanse

Zakrivljeni OLED TV nosi certifikat UHD Premium. Za posjedovanje takvog certifikata potrebno je imati specifikaciju (Ultra HD Alliance specs) koja obvezno podrazumijeva  DCI-P3 spektar boja, te da nativna UHD rezolucija podržava 10-bitnu kolornu dubinu, BT.2020, vršnu svjetlinu od 540 nitsa i raspon  razine crne od 0.0005 nitsa. LG u svojem televizoru kombinira HDR10 i Dolby Vision tehonlogiju. Dolby Vision tehnologija čini razliku u odnosu na standard HDR 10, i to u više smjerova.Jedan od glavnih zahtjeva se odnosi na izvorni materijal masteriran na višoj razini svjetline u odnosu na HDR 10 kao prijenos više slojeva informacija i njihova dinamička opsega. Naravno, Dolby Vision tehnologija funkcionira kod onih proizvođača koji su se odlučili na njenu implementaciju i vršili optimizaciju s zaslonom.

Vrhunski televizori posjeduju satelitski prijemnik s oznakom S2.Među njih se ubraja testirani model LG OLED 65C6 V. Zahvaljujući dobroj volji glavnog urednika prvi dio testa je odrađen gledanjem reprodukcije pravog 4K signala sa satelita. Nakon par minuta gledanja odmah se uočava veliki potencijal OLED tehnologije. Prije svega to se odnosi na razinu svjetline,izostanak bočne pikselizacije, detaljnost na sve strane i snažna dubinska perspektiva. Osim toga kod pravog izvora 4K (satelitski prijem) signala nema trzaja, te se može vidjeti test HDR tehnologije na posebnom kanalu editiranom od tvrke Technicolor. Čovjek jednostavno ostane bez teksta.

Sve gore navedeno je odrađeno bez posebnih podešavanja i kalibracije. Podešavanja i kalibracije se rade kada tv uređaj odradi cca 100 sati. Nakon izvjesnog vremena promijenio sam razinu svjetline na 80 što je rezultiralo visokom razinom crne i velikom detaljnošču među tamnijim bojama. Format slike sam ostavio na 16:9, ali sam posebno kalibrirao zvuk kako bih izvukao maksimum iz ugrađenog HarmanKardon zvučničkog sustava. Takav razvoj događaja omogućio mi je nesvakidašnji užitak gledanja koncertnog Blu ray naslova – Joe Bonamassa – Muddy Wolf At Red Rocks. Koncert snimljen na otvorenom prostoru vrvi glazbenom atrakcijom i dobrom atmosferom. Dijagonala od 65 inča na zakrivljenom OLED tv-u pružila mi je novu vizualnu perspektivu, odlična sinkronizacija čvrstog i bogatog zvuka s dubokom slikovnom izvedbom, širok spektar boja s dobro izbalansiranim nijansama. Za razliku od zakrivljenih LED LCD televizora, ovdje je moguć širok kut gledanja za više osoba bez trunke gubitka detalja.

Kako sam u prethodnom pasosu napomenuo, zakrivljeni televizor neće svugdje jednako dobro funkcionirati, posebno se to odnosi na manje dijagonale i na LED LCD tehnologiju. U slučaju LG OLED 65C6 televizora stvari su kudikamo drugačije. Prije završnog djela testiranja razmišljao sam da li da format ostane 16:9 ili da prebacim na format Zoom u svim smjerovima.Ovo potonje se pokazalo kao pun pogodak dok ISF postavka slike je bila kao dodatni začin. Tako film koji nisam stigao odgledati u kinu je bio možda savršen video predložak za reprodukciju – MAD MAX/FURY ROAD. Australski redatelj George Miller koji je pokrenuo postapokaliptični žanr u obliku filmova pod nazivom MAD MAX (trilogija) ponovno je oduševio svoju publiku novom izvedbom Pobješnjelog Maxa- Divlja Cesta.

Film obiluje vrhunskom akcijom, slojevitim karakterima, duhovitim dijalozima, više nego solidnom zvučnom kulisom. Dobar dio radnje se odvija na otvorenoj cesti gdje Imperatorica Furiosa (Charlize Theron) predvodi kolonu u  bijegu od gospodara rata koji preferira osvajanje svega i svačega, a napose obožava visokooktanski cestovni rat. Držim da su ovakvi filmski uratci dušu dali za isprobavanje mogućnosti novih tv tehnologija. Naime, brzina kretanja objekata, scenska dinamika,te kontrast unutar spektra boja moraju imati svoju razinu, ravnoteža mora postojati jer ako samo jedan segment slike drastično odudara od ostatka znači da negdje postoji otklon koji narušava cjelinu. U tom smilsu LG je daleko odmakao, najbolje se to prikazuje u sceni gdje gospodar rata sa svojom pratnjom a unutar te pratnje se nalazi tzv. borbeno vozilo na kojem sviraju četiri bubnjara na stražnjem djelu dok je na prednjem djelu vozila u prvom planu veliki zvučnik i gitarist čija gitara između ostaloga služi kao bacač plamena. Kako gitarist svira i pokazuje riffove tako iz gitare izlazi dugačak plamen. Dinamika navedene scene je postojana, nema trzaja niti iritantne pikselizacije, boje su postojane a prikaz pokreta objekata je na visokoj razini. Čini mi se da upscalling  na 4K vrhunski odrađuje posao, jer film je reproduciran s klasičnog Full HD Blu ray playera potpomognutog s programom PowerDirector 14. Nalazim da je slika značajnije oštrija negoli kod prethodnih generacija a količina šuma puno manje prisutna. Po pitanju reprodukcije crne boje nemam posebnih zamjerki, kao niti na račun prirodnih boja, čistoće i detaljnosti istih.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Zakrivljeni 165cm (65″)
Panel: OLED
Rezolucija: 3840×2160
Smarttv: DA
UHD Premium: DA
OS: WebOS 3.0
DVB-T2/DVB-C/DVB-S2: DA
HDR: HDR 10
Dolby Vision: DA
Color Prime: DA
3D: DA
Zvuk: HarmanKardon
DLNA,WiFi,WiDi,USB recording
Priključci: 3xHDMI,3xUSB,Optički audioizlaz,CI+
Pilot:Magic Remote

Prosječna maloprodajna cijena: 37.999 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
Av. Većeslava Holjevca 40
1000 Zagreb
www.lg.com.hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade
Mogućnosti
Kvaliteta zvuka
Kvaliteta SD slike
Kvaliteta HD slike
Kvaliteta UHD slike
Multimedija
Uloženo/dobiveno

Ocjena

LG OLED 65C6 s zakrivljenim zaslonom je pravo osvježenje među UHD 4K televizorima. Fizička izrada i njena fleksibilnost odudara od konkurencije. Naime, transport zakrivljenog OLED tv-a je puno manje riskantniji nego li je to kod LED LCD televizora(prenapregnutost materijala). Testirani model s UHD/HDR10/Dolby Vision tehonlogijom nudi poseban filmski doživljaj. Izostanak kolobara,zrnatosti, problematičnog bočnog pozadinskog osvjetljena, kao i lošeg upskejliranja je svojevrsna prednost u odnosu na LED LCD modele istog cjenovnog ranga. Reprodukcija SD signala nadmašuje uobičajene standarde dok upscaling s Full HD na UHD radi mala čuda, zapravo diže letvicu za jednu stepenicu više. Pravi 4K signal s HDR podrškom dobiven preko implementiranog SAT prijemnika trenutno je nenadmašiv. Svi potrebni sastojci poput: prikaza dubine crne, ravnoteža spektra boja, te dinamika i kontrast kod brzih izmjena scena u pogođenoj recepturi nude izvrstan vizualni "zalogaj". Multimedija kombinirana s zadnjom iteracijom WebOS 3.0 jednostavno mami na nova istraživanja, dok zvuk HarmanKardon zvučničkog sustava odlično nadopunjuje navedene mogućnosti. Ako tražite zakrivljeni televizor velike dijagonale onda ovaj model uzmite u razmatranje.

User Rating: 4.06 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …