23 lipnja, 2024 7:40 am

Internet kao „privilegija“ a ne potreba

Autor: Nino Krstačić

i2

Mreža svih Mreža“ (Internet) danas je još uvije privilegije. Sve se svodi na to kako su Zemlje trećeg Svijeta poprilično „zakinute“ kada je u pitanju pristupanje Interneta. Kako navode Agencije koje se bave Internetom kao sredstvom komunikacije, on bi trebao biti dostupan svim stanovnicima Planeta Zemlje ali tome još uvijek nije tako.

Prema aktualnim podatcima 4.2 milijarde ljudi i ove 2015. Godine neće biti u mogućnosti pristupa Internetu, odnosno to u postotcima iznosi 57,00%. Ujedinjeni Narodi kao i popularne odnosno mega tvrtke iz pripadajućeg sektora poput Google-a te Facebook-a kazuju kako ova problematika nije vrlo jednostavna za rješavanje. Odnosno nepristupačnost Internetu vezuju se uz siromaštvo te čak uz neravnopravnost spolova. Mnogi pokušaji koje provode Google i Facebook, poput balona odnosno GPS mrežnih sustava koji će se lansirati u orbitu te time plasirati na širem području,još su uvijek u povojima odnosno fazi izrade te planiranja. Pojedine Zemlje poput Kube imaju omanji postotak pristupa Internetu putem Internet Caffe-a ali taj postotak sve skupa iznosi izuzetno malih 6,00%.

Kakav je plan za budućnost, kuda će teći daljnji razvoj?

Jednostavnog odgovora na pripadajuće pitanje nije moguće s sigurnošću navesti. Ujedinjeni Narodi, mnogi IT analitičari u suradnji s tvrtkama kazuju kako će do 2020. odnosno 2021. godine 60,00% ukupnog stanovništva Planeta imati mogućnost povezivanja na Internet. I tada će se postavljati problem „umrežavanja“ ruralnih područja na Zemlji poput prašuma ili pak sela koji se nalaze na izuzetno nepristupačnim lokacijama.

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …