20 svibnja, 2024 11:26 pm

Huawei predstavio najbrži ARM procesor

Darko Brlečić

 Huawei je predstavio najbrži i najnapredniji CPU temeljen na Advanced RISC Machine-u (ARM-u) nazvan Kunpeng 920. Novi CPU stvoren je kako bi ubrzao napredak u području big date i distribuiranog skladištenja podataka. Huawei će se udružiti s drugim tržišnim igračima kako bi unaprijedio ARM tržište i potaknuo otvoren, suradnički i obostrano koristan ekosustav, podižući računalne performanse na nove visine.

Kunpeng 920 je ARM procesor s najsnažnijim performansama dosad. Korištenjem najnovijeg 7-nm proizvodnog procesa, Huawei je razvio CPU temeljem ARMv8 arhitekturne licence. Ovo značajno poboljšava performanse procesora optimizirajući predvidljive granajuće algoritme, povećavajući broj OP jedinica i razvijajući arhitekturu memorije podsustava. Na uobičajenim frekvencijama, SPECint Benchmark rezultat Kunpeng 920 CPU-a je preko 930, što je 25 % više od benchmarka industrije. Istovremeno, energetska učinkovitost je 30 % bolja od one koju nude konkurenti na tržištu. Kunpeng 920 daje puno bolje računarne performanse za podatkovne centre, istovremeno štedeći potrošnju energije. Kunpeng 920 integrira 64 jezgre na radnom taktu od 2,6 GHz. Ovaj čipset integrira 8-kanalnu DDR4 memoriju dok memorijska propusnost nadmašuje postojeću ponudu za 46 %. Integriranost samog sustava također je značajno poboljšana s dva 100G RoCE priključka. Kunpeng 920 podržava PCIe Gen4 i CCIX sučelje i podržava bandwidth do 640 Gbps. Dodatno, brzina jednog utora je dvostruko brža od sadašnje, efektivno ubrzavajući pohranu podataka.

Također, Huawei je danas lansirao svoju TaiShan seriju servera koja uključuje tri modela: jedan s fokusom na pohranu, drugi na velik broj procesora, a treći je fokusiran na ravnotežu prethodne dvije specifikacije. TaiShan serveri stvoreni su za pohranu velike količine podataka i distribuciju istih. ARM arhitektura optimizirana je za upravo ove scenarije, a najveća joj je prednost multi-core rad i mala potrošnja energije uz vrhunske performanse.

TaiShan će omogućiti još naprednije računalne platforme te nižu potrošnju energije za poduzeća. Primjerice, kod manipulacije velikom količinom podataka, TaiShan serveri stvoreni su kako bi iskoristili prednosti velikog broja jezgri i pametnu raspodjelu podataka rezultirajući s 20 % boljim računalnim performansama. Huawei Cloud usluga također je temeljena na TaiShan serverima pružajući korisnicima razne mogućnosti.

Huawei uzastopno promovira industrijsku suradnju u području hardvera, basic softvera i aplikacija. Huawei, u suradnji s organizacijama poput Green Computing Consortium (GCC), Linaro, i Open Edge and HPC Initiative (OEHI), radi na izgradnji otvorenog, suradničkog ekosustava, poput partnera kao što su Hortonworks, Microsoft, Red Hat, SAP, SUSE, Ubuntu, i China Standard Software.

Kada je riječ o hardveru, Huawei je središnji član Linara. Kod basic softvera, Huawei je posebni član OpenStack-a i član-osnivač Cloud Native Computing Foundation-a (CNCF-a). Što se tiče aplikacija, Huawei se pridružio GCC-u. GCC je predstavio Green Computing Consortium Server Technical Standards Report, a tu su i brojne druge aktivnosti koje pridonose izgradnji “zelene” open-source računalne zajednice. Huawei je također član OEHI.

Huawei vjeruje kako je došla nova društvena generacija koja živi još brže i povezanije, a taj se trend sve brže širi. Razvoj i usvajanje aplikacija temeljenih na ARM-u s pametnim terminalima se ubrzava, kao i rad na računalnim oblacima. Osim toga, nove aplikacije u računarstvu u oblaku potiču raznolikost podataka. Na primjer, big data aplikacije, distribuirano pohranjivanje i neki rubni računalni scenariji kako bi radili zahtijevaju puno jezgri uz veliku potrošnju energije. U ovom kontekstu, ARM sustavi ističu se jedinstvenim prednostima u performansama i potrošnji energije.

Stoga se, s obzirom na trendove u industriji i zahtijevanim specifikacijama, odvija novo razdoblje raznolikog računarstva. Višestruke vrste podataka i raznovrsni scenariji potiču optimizaciju računalne arhitekture. Kombiniranje višestruke računalne izgradnje postaje nužno za optimalne performanse.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON by AOC širi svoju novu G4 gaming seriju

Piše: Darko Brlečić AGON by AOC – jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora i …