23 lipnja, 2024 6:02 am

Huawei P9 – Kinez koji više to nije

Autor: Nino Krstačić
e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

nasl

Najava: Huawei 9p u našim je rukama

Specifikacije:

 • Najavljen: travanj, 2016
 • Predstavljen: travanj, 2016
 • Dimenzije: 145x 0.9x7mm
 • Težina: 144g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: IPS-NEO LCD, 5,2“, 1080x1920px, 423ppi
 • Operativni sustav: Android 6.0 Marshmallow, Emotion UI 4.1
 • Chipset: HiSilicon Kirin 955
 • Procesor: Osmo-jezgreni (četiri jezgre, Cortex-A72, 2,5GHz / četiri-jezgre, Cortex-A53, 1,8GHz
 • Grafički procesor: Mali-T880 MP4
 • Interna memorija: 32GB
 • Eksterna memorija: Da (do 128GB)
 • Radna memorija: 3GB
 • Primarna kamera: Dual 12MP, Leica, dual-LED, 1080p@60fps, 1080p@30fps, 720p@120fps
 • Sekundarna kamera: 8MP, 1080p
 • Povezivanje: NFC, Bluetooth, Wi-Fi, 3G 4G (LTE), USB Type-C, Skener otiska prsta
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva) 3000mAh

Zaslon:
Zaslon rezolucije 1080x1920px, odnosno Full-HD pri veličini od 5,2“ itekako je dostatan za ugodan svakodnevni rad. Upravo to i donosi Huawei P9, njegov zaslon uvelike pruža jednostavnost te lakoću korištenja, čak kada se isti koristi i nekoliko sati uzastopce. Živopisnost boja koje donosi IPS-NEO LCD samo su neke od prednosti ovog pametnog telefona. Tome svakako treba pridodati i način korištenja sučelja odnosno Emotion UI 4.3 korisničkog sučelja, za čije smo vrijeme korištenja uvelike primijetili da ima mnoštvo dodirnih točaka s Appleovim iOSom. Što nam se u jednu ruku i dopalo dok u drugu nam je izgledalo kao „običan“ način kopiranja navedenog. Iako ćemo o sučelju nešto više reći u „Softverskom“ dijelu, valja naglasiti kako Huawei P9 pruža mogućnost svrstavanja aplikacija u foldere te iste raspoređuje po zaslonima, kojih je moguće ukupno kreirati 18, od kojih jedan može biti glavni „Home“.

Posebnost je u tome što Huawei P9 ne donosi sučelje kao i ostali Android pametni telefoni, već se sve aplikacije smještaju u početno zaslon, bez dodatnih stavki sučelja, odnosno „Izbornika“. Zaslon donosi i četiri glavne aplikacije koje su uvijek prisutne bez obzira u kojem zaslonu bili, naravno iste se mogu i mijenjati te smanjivati, no maksimalni broj aplikacija jest četiri. Tu se nalazi aplikacija za pozive, za kontakte kao i Google Chrome Web preglednik.7 Ono što je zanimljivo jest mogućnost odnosno nemogućnost brisanja zaslona u koliko se na njemu nalazi „folder“ ili pojedina aplikacija. Vezano uz zaslon a dotiče se zaključanog zaslona jest neprestana izmjena fotografija (pozadina) što nam se čini svakako maštovito te itekako zanimljivo urađeno.

Osim odabira tj, kreiranja zaslona, dostupna je i mogućnost načina prikazivanja zaslona, odnosno prelaska s jednog na drugi, gdje ih ima ukupno 8. Osim toga dostupni su i widgeti kao i pozadinske slike, te više postavi, gdjese dodatno mogu prilagoditi parametri prikaza pri zaslonu. Pri samom dnu zaslona ocrtavaju se tri tipke koje se maknu kada isključimo zaslon a radi se o „back“, „home“ i „task-bar“.

Dizajn, detalji, izrada:
Huawei P9 donosi metalno uni-body kućište, bez obzira što se radi o metalnu isti je poprilično lagan za korištenje, tj, držanje u ruci. Da budemo precizniji radi se o 144g težine te dimenziji od: 145×0,9x7mm. Kao što se može vidjeti iz priloženih fotografije minimalizam djeluje i u pogledu dizajna isto kao i kod softverske strane. Prednja strana donosi ponajviše IPS-NEO LCD zaslon koji zauzima negdje oko 72% prednje strane. Osim zaslona prednjica pri svojem dnu donosi i Huawei logo, dok s gornje strane imamo prilike vidjeti slušalicu telefona kao i senzor koji prati kada je pametni telefon ispred korisnika, odnosno kada korisnik priča na telefon, te sukladno tome, uključuje odnosno isključuje svjetlinu zaslona. Odmah do senzora odnosno s njegove lijeve strane nailazimo na Sekundarnu kameru koja donosi 8MP kao i mogućnosti snimanja vide-zapisa pri Full-HD rezoluciji.

Dok s desne strane slušačice nalazi se omanje LED notifikacijsko svijetlo, koje signalizira kada smo propustili obavijest ili pak kada je autonomija baterije pri kraju. Prijeđemo li polako na bridove, odnosno pažnju usmjerimo na donji brid, na njemu će nam u oko upisati USB Type-C priključak za sinkronizaciju i punjenje. S njegove desne i lijeve strane pozicionirali su se šarafi za koje smo u početku mislili kako imaju svoju funkciju, no kasnije smo uvidjeli kako je ipak riječ o šarafima. Pri desnom kraju brida nailazimo na zvučnik Huawei P9 pametnog telefona. Isti daje vrlo veliku sličnost s modelima na Samsung Galaxy S7 liniji ili pak onima na iPhone 6 modelima, no već smo kazali kako Huawei P9 posjeduje velike sličnosti kako u dizajnu tako i u softverskom dijelu. Lijevo od USB Type-C priključka nalazi se primarni mikrofon slušalice, dok odmah do njega i 3,5mm utor. Premjestimo li polako pogled na desni brid jasno ćemo pri vrhu ugledati vratašca utora za Nano-SIM te MicroSD kartice. Naime iste se prislanjaju na za to predviđene proreze, te se na taj način umetaju u samu unutrašnjost pametnog telefona. Gornji brid donosi samo sekundarni mikrofon slušalice, dok za razliku od njega desni brid raspolaže s volume up/down tipkama glasnoće kao i Power On/Off tipkom pametnog telefona, koja ujedno služi za stavljanje pametnog telefona u hibernaciju.

2

Stražnja strana Huawei P9 pametnog telefona osim čitača otiska prista donosi i Huawei logo kao i Leica kameru. Upravo se o ovoj kameri podosta pričalo, neki su smatrali kako je ista samo puki marketinški trik, dok su drugi hvalili njezin način rada, slikanja te snimanja video-zapisa. I mi smo se sami uvjerili u njezinu kvalitetu, no o tome ćemo nešto više reći u sekciji „Kamera“. Osim Dual Kamere koja donosi 2x12MP rezolucije te Full-HD snimanja video zapisa, nailazimo i na dual-LED bljeskalicu, koja dodatno pospješuje način fotografiranja i snimanja video-zapisa. Osim toga gornjom stranom dominira i „Leica“ natpis kao i pojedine značajke Primarne kamere koju potpisuje tvrtka „Leica“.

Kamera:

https://www.youtube.com/watch?v=rmBUz8UonoQ

Po pitanju kamere Huawei P9 daleko je više od običnog pametnog telefona. Čak bi isti mogli usporediti s vrhunskom kamerom Samsung Galaxy S7 modela ili onom recimo koju posjeduje LG V10. Primarna kamera od 2X12MP, odnosno sveukupno 24MP, malokoga mogu ostaviti bez riječi, još kad se tome pridodaju i mogućnosti, iskustvo je zaista zadivljujuće. Mnogi načini, filtri, dodatci uređivanja, snimanje u Full-HD rezoluciji pri 60fpsa ili pak Sekundarna kamera od 8MP rezolucije, jest ono što velikoj većini zaljubljenika u kvalitetan pametni telefon i treba. Bez obzira na sve pozitivno mi smo ipak pronašli manu. Naime ona dolazi u vidu nemogućnosti snimanja video zapisa pri 4K rezoluciji, što velika većina flagship pametnih telefona uvelike sada i posjeduje, pa čak i oni srednjeg cjenovnog razreda.

9

Leica kamera ovdje odigrava veliku ulogu, posebice kada se uzme u obzir kako jedna od Primarnih kamera snima široki kut u boji, dok druga crno-bijele detalje s žarištem na samom fokusu elementa. Te isto tako moramo navesti dual-LED bljeskalicu, koja je širokokutna, tj, druga isto tako ima fokus na objektu snimanja. Ovi elementi daju plus samoj fotografiji te objektu koji se snima a da ne govorimo o fantastičnom fokusu objekta kada je nešto snimano pri brzini odnosno brzim pokretima objekta.

Softver i Benchmark:

Huawei P9 osim Emotion UI korisničkog sučelja, temeljen je i na Android 6.0 Marshmallow mobilnoj platformi. Sigurni smo kada po prvi puta te svaki drugi puta uzmete Huawei P9 u ruke, da će te stječi dojam kako se uopće ne radi o Android platformi, već o posve „No-Name“ novitetu u području pametnih telefona. Upravo kao takav Emotion UI odnosno njegova inačica 4,3 donosi značajko drugačije korisničko iskustvo no smo imali prilike vidjeti na ostalim Android pametnim telefonima. Emotion UI opisali smo u sekciji „Zaslon“, sto se ne želimo ponavljati. Samo ćemo navesti kako nas se isti poprilično dojmio te nam je dao izuzetno drugačije iskustvo no ostala korisnička sučelja poput TouchWiza ili pak Sensea, što nam se i sviđa.

Android 6.0 Marshmallow sam po sebi donosi mnoštvo noviteta kao i kvalitetniji rad same platforme, no što je to bio slučaj kod prethodnika. Premda za sada Huawei P9 nije na 6.0.1 Marshmallow inačici, ista se očekuje brzo kako bi mogla dospjeti putem OTA nadogradnje, toplo se nadamo kako će to biti što prije. AnTuTu Benchmark i ovoga nam je puta poslužio da odradimo test. Kao i u slučaju ostalih flagship modela i ovdje je AnTuTu dao zavidne rezultate, odnosno visoku ocjenu. Da budemo precizniji ona iznosi 93368 bodova, što Huawei P9 smješta pri sam vrh plasmana.

Ustupio:

Huawei Hrvatska

Zaključak:

Specifikacije: - 8
Zaslon: - 9
Dizajn, detalji, izrada: - 8
Kamera: - 9
Softver i Benchmark: - 9

8.6

Pri samom kraju Recenzije želimo navesti kako nas je Huawei P9 itekako iznenadio. Iako smo mislili prije Recenziranja kako se radi samo o „običnom“ Kinezu, čini se da ipak tome nije tako. Naravno neke dizajnerske značajke uzete su od poznatijih modela poput Samsunga ili Apple iPhone pametnih telefona, no kažimo kako to na neki način i razumijemo. Naravno Leica kamera nas je osobito iznenadila, te po tom pitanju nemamo ikakve zamjerke. Cijena od 4,399,00kn ne predstavlja „povoljan“ odabir, bez obzira na to budite sigurni kako će svakako opravdati svoju cijenu. Naravno ovdje još treba poraditi na kojim detaljima, poglavito dizajna ali je u suštini sve odrađeno kako treba. Za sam kraj samo kažimo kako će nasljednik iduće generacije sve to ispraviti, no kako neće biti veliki odmak u odnosu na sadašnji (aktualni) model.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …