15 srpnja, 2024 10:26 pm

LG V10, Androidaš vrijedan pažnje

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

NAS66

Pročitajte / Najava LG V10, Pristigao (LINK)…. /

Nekoliko dana druženja s LG V10 modelom, brzo je prošlo. Vrijeme je polako da kažemo svoje dojmove i utiske, prednosti te pokoju manu, kakve su na nas utjecale pri druženju s LG v10 pametnim telefonom. Odmah na početku želimo kazati kako je LG V10 na tržište postavljen ne da zamjeni LG G5, odnosno da mu konkurira u jednom segmentu ali ipak bude „stepenicu ispod“ njega, tako mu ostavljajući mjesto za dominaciju. Navedimo kako je LG V10 na tržište dospio u listopadu prošle (2015.) godine, što znači kako je riječ o aktualnom modelu pametnog telefona, što nas je potaklo da uređaj još više „istražimo“ te uvidimo njegove prednosti i mane. Android 5.1.1 Lollipop krasi ovaj pametni telefon, premda smo pisali o dolasku Androida 6.0.1 Marshmallow, to se za vrijeme našeg Recenziranja, nije i ostvarilo.

LG V10 donosi potpuno drugačiji način pristupa pametnom telefonu, nego li smo to do sada imali prilike i iskušati, sam izgled, dizajn, značajke te specifikacije, dovedenu su na novu „višu“ razinu. Gdje sve to radi fluidno te besprijekorno, nije bilo nikakve trzavice u radu a LG V10 donosi mnoštvo značajki za optimizaciju rada kako samog pametnog telefona, tako i dostupnih aplikacija s njime. Mi ćemo u nastavku Recenziju koju upravo čitate, pokušati navesti sve ono što nam se dopalo, što nas je fasciniralo (pa i pokoju manu) LG V10 pametnog telefona. Te se isto tako nadamo kako ćete istom biti i zadovoljni što nas ispunjava, samo još većom motivacijom.

Specifikacije:

 • Najavljen: listopad, 2015.
 • Predstavljen: listopad, 2015.
 • Dimenzije: 159.6×79.3×8.6mm
 • Težina: 192g
 • SIM: Nano-SIM (dodatna MIL-STD-810G zaštita od padova)
 • Zaslon: IPS LCD, 5,7“, 1440X2560px (QHD), (515ppi), (70% prekrivenosti prednje strane)
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop, LG UX 4.0
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 808
 • Procesor: Šestero-jezgreni (četiri-jezgre / Cortex-A53, 1.44GHz / dvije-jezgre / Cortex-A57 / 1.82GHz)
 • Grafički procesor: Adreno 418
 • Interna memorija: 32/64GB
 • Eksterna memorija: Da (do 200GB)
 • Radna memorija: 4GB
 • Primarna kamera: 16MP, LED-flash, 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps, HDR, panorama,
 • Sekundarna kamera: 5MP, (dvije zasebne kamere), 1080p@30fps, 720p@120fps
 • Povezivanje: 3G, 4G (LTE), NFC, Bluetooth, Infracrveni port, Android Pay, microUSB 2.0
 • Baterija: Li-Ion (izmjenjiva), 3000mAh, Fast Charge

Zaslon:

Kada smo po prvi puta u ruke primili LG V10 pametni telefon, odmah nam je kroz glavu prošla misao: „uf zaslon je preveliki“. Možda i jest zaista tako ako ne zaboravimo da se radi o 5,7“ zaslonu, čija zastupljenost prekriva negdje oko 70% prednje strane navedenog modela iz LG-a. No nakon nekog vremena (kojih pola sata) polako smo se priviknuli na poveći zaslon. Usprkos dimenzijama zaslona LG se pobrinuo da isti upotpuni mnoštvom značajki te dodataka, kako isti ne bi djelovao „suhoparno“ ne osiromašeno. Odmah želimo kazati kako je u zaslonu smješten još jedan omanji zaslon, čija dimenzija iznos 2,1“ odnosno čija rezolucija donosi 160x1040px.

Kažimo i to odnosno ponoviti ćemo (što smo već naveli i u najavi Recenzija) kako LG V10 ne donosi LED notifikacijsko svijetlo za obavijest kada dospiju koje novine na pametni telefon, već se iste prikazuju putem „sekundarnog“ (omanjeg) zaslona s značajkom „Always On“. Samo ime funkcije kazuje kako je zaslon LG V10 pametnog telefona uvijek upaljen, te se na njemu prikazuju aktualnosti, što nam se svakako i dopalo. Sastavni dio zaslona uz LG UX 4.0 jest i „Smart Bulletin“, odnosno radi se o „dodatku“ koji na jednom mjestu donosi sve važne značajke pametnog telefona te potencijalne aplikacije, koje bi korisniku mogle biti od koristi.

Osim navedenog, LG V10 sa sobom donosi i mnoštvo značajki odnosno „veliki“ padajući izbornik, gdje će svatko od korisnika pronaći ono idealno za sebe. Počevši od konfiguracije pojedinih postavki pa sve do kreiranja prečaca te dodataka, za lakše dolaženje te služenje istima.55 Krenuvši od samog menija pa sve do „Postavki“ nailazimo na vrlo veliki te šarolik skup značajki te funkcija koje korisnik može sebi prilagoditi (no sve su one isto tako i vrlo pažljivo smještene u skupine, potkategorije).

Ovakav pristup značajkama odnosno dano na odlučivanje samom korisniku što mu je te na koji način potrebno, izuzetno nam se dopada). Inače zaslon dolazi pri IPS LCD tipu izrade te sa QHD rezolucijom prikaza. Sam zaslon dodatno je zaštićen Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem, koji zaslon dodatno štiti od ogrebotina te potencijalnih padova. Sam zaslon pruža izuzetno kvalitetan osjećaj pod prstima, te se dovodi osjećaj kako je zaslon premazan slojem pod kojim prsti korisnika dodatno kvalitetnije prijanjaju te istime i klišu lakše. Što je ustvari upravo Gorilla Glass 4 zaštitni sloj.

Dizajn, detalji, izrada:

Obično u ovom dijelu Recenzije napišemo najviše teksta. Sigurni smo kako ni ovoga puta neće biti odveć drugačije, jer LG V10 donosi dizajn, način te kvalitetu izrade, svakako vrijednu spomena. Metal je sastavni dio LG V10 pametnog telefona. Upravo on na poseban način prijanja ka dimenzijama te linijama uređaja, što same ostavlja dodatan dojam, kvalitete i načina izrade. Lagana obla zakrivljenost uređaja, samo dodatno prijanja tj, priljubljuje pametni telefon u korisnikov dlan, što itekako pozdravljamo. Kada tome pridodamo kako je stražnji poklopac izrađen od plastike, odnosno „posebne plastike“ koja se ponašao kao guma i gdje se upravo taj sloj odnosno kako je upravo on zaslužan za dodatnu sigurnost pri padu LG V10 pametnog telefona, dojam „robusnosti“, „moći“ te „sigurnosti“, samo je dodatno naglašen u korist LG V10 pametnog telefona. No ipak je red da krenemo s nečim, tako se ponajprije dotaknimo prednje strane ovog pametnog telefona. Dakle osim IPS LCD zaslona čija veličina iznosi 5,7“, ispod njega nailazimo na LG logotip.

Navedimo ako se pitate gdje su nestale tipke navigacije pametnim telefonom, kako su one u kapacitivnom obliku, odnosno kako se iste ocrtavaju na zaslonu (back, home, task-manager). Iznad zaslona, odnosno gornjim dijelom prednje strane nailazimo na zvučnik slušalice, koja se pozicionirala pri sredini. 20Odmah do nje (s desne strane) nalazi se senzor ambijentalnog osvjetljenja. Ispod ova dva elementa s lijeve strane odmah do sekundarnog (2.1“) zaslona nailazimo na dvije sekundarne (prednje) kamere. Obje zajednički donose rezoluciju od 5MP a glavni razlog postavljanja dviju kamera, navesti ćemo u dijelu „Kamera“. Lijevi i desni bok (bridovi) potpuno su „prazni“ odnosno nemaju nikakve utore te funkcijske tipke pametnog telefona. Navedene tipke Power On/Off kao i Volume Up/Down, nalaze se s stražnje strane LG V10 pametnog telefona.

Upravo je ta stražnja strana, ona koja je kod nas pobudila najvišu dozu znatiželjnosti. Ne samo s razlogom što su navedene tipke smještene pri njezinom prostoru (još je tome tako od LG G2 pametnog telefona), odnosno LG V10 naslijedio je iste s LG G serije flagship modela, već i zašto što je stražnji poklopac odvojiv te obložen dodatno zaštićenim materijalom. 56Stražnja strana osim navedenih tipki donosi i LED-bljeskalicu primarne kamere, kao i nju samu a ona je u mogućnosti fotografiranja 16MP fotografija kao i snimanja 4K video-zapisa. S njezine desne strane nalazi se Infracrveni port, koji služi za pojedine značajke koje LG V10 sa sobom i donosi. Pri lijevom donjem kutu nailazimo na isto tako LG logotip.

Skidanje stražnjeg poklopca LG V10 pametnog telefona, odveć je jednostavno. Naime isti se vrlo lako podiže pri rupičastom prolazu s gornje strane microUSB 2.0 utora, koji služi za sinkronizaciju kao i za punjenje baterije pametnog telefona. Osim Li-Ion baterije čiji kapacitet iznosi 3000mAh, te koja dominira sredinom uređaja, nailazimo i na microSD te Nano-SIM utore. Odnosno isti se međusobno preklapaju, odnosno ulaze u iste (jedan na drugome) u za to predviđene utore.

Ostali su nam još za navesti donji te gornji bridovi LG V10 pametnog telefona. Tako onaj donji osim već navedenog microUSB 2.0 utora donosi i 3,5mm utor s lijeve strane. Dok s desne strane nailazimo na primarni mikrofon pametnog telefona te tik do njega i zvučnik LG V10 modela. I ovdje moramo navesti odnosno biti slobodni te kazati kako LG nije odveć „razmišljao“ kada je postavljao pripadajući zvučnik, jer se isti vrlo lako može nehotično prekriti dlanom, te na taj način zvuk se može značajno i utišati, što svakako ne pozdravljamo. Umalo smo zaboravili navesti kako je gumb za paljenje odnosno gašenje (te hibernaciju) uređaja ujedno i skener otiska prsta, koji se može konfigurirati kroz za to predviđenu aplikaciju pri „Postavkama“ pametnog telefona.

Kamera:

LG v10 sa sobom donosi ukupno tri kamere, jednu Primarnu (16MP) te dvije Sekundarne (čija ukupna rezolucija iznosi 5MP). Sučelje Kamere odnosno pripadajuća aplikacija izuzetno je jednostavna za korištenje. Oba zaslona uključena su u donošenje značajki „Kamere“. Tako omanji (sekundarni) zaslon donosi tipove te načine fotografiranja (SNAP-VIDEO, MANUAL-VIDEO, MANUAL-FOTKE, AUTO i SIMPLE). Dok glavni (primarni) zaslon donosi najviši dio aplikacije „Kamera“. Odnosno na njemu se odvija glavni dio prikaza značajki Primarne te Sekundarnih kamera.

47Obećali smo navesti zašto se LG odlučio za postavljanje dviju Sekundarne kamere. Premda se radi o dvije, one zajedno iznose 5MP, (nemojte pomisliti kako obje imaju 5MP, već zajedno iznose tu rezoluciju). Glavni razlog tome je što precizniji fokus elemenata, odnosno značajki prednjeg elementa ili stražnjeg, tj, pri kojem će elementu biti glavni fokus (središte). Nije bitno dali se radi o ljudima ili predmetima, no LG što je želio postići s Sekundarnim kamerama to je i postignuo, te moramo priznati kako to u praksi izgleda poprilično fascinantno. Inače snimanje video-zapisa može biti pri 4K odnosno Full-HD rezoluciji, kada govorimo o Primarnoj (stražnjoj) kameri. Sekundarna (prednja) donosi Full-HD kvalitetu prikaza video-zapisa.

Softver i Benchmark:

Iako smo pisali nedavno kako LG V10 očekuje Android 6.0.1 Marshmallow, to se za vrijeme našeg Recenziranja nije obistinilo. Tako je naš Recenzirani model ostao na Androidu 5.1.1 Lollipop te LG UX 4.0 korisničkom sučelju. No bez obzira na to ne znači ništa manje da je naš model manje „kvalitetan“, dapače rad gledan s softverske strane, prošao je bez ikakve zamjerke. LG V10 kao što smo već kazali sa sobom donosi i mnoštvo značajki za prilagodbu, kao i šaroliki niz (predinstaliranih) aplikacija poput Facebooka, Instagrama ili pak Messengera.

Odnosno i one od strane Google-a koje dolaze s Android mobilnom platformom. Osim toga LG V10 donosi i QuickRemote ili pak LG Healt koji se brine za „zdrav život“ korisnika LG V10 pametnog telefona. LG Backup neizbježan je ako želimo izvršiti povrat datoteka te aplikacija. Naravno sve ove aplikacije dolaze u skladu s „Material“ dizajnom, kakav nam je po prvi puta nametnuo Android 5.0 Lollipop, te ga isto tako sljedi i Android 6.0/6.0.1 Marshmallow.

46

Što se tiče Benchmark testiranja i ovoga puta smo koristili AnTuTu Benchmark aplikaciju, gdje je bodovanje iz testiranja proizašlo pri iznosu od 67634 boda. Što samo dokazuje te dodatno učvršćuje njegov potencijal te značajki koje sa sobom donosi.

HRTi i LG V10:

Kako nam je u posljednje vrijeme „praksa“ da pri svakom Recenziranom pametnom telefonu i tabletu, ujedno isprobamo HRTi aplikaciju, tako ćemo i ovoga puta učiniti isto. Naime LG V10 sasvim je jednostavno prihvatio sve značajke i mogućnosti HRTi „multimedijskog centra“, odnosno njegova Android aplikacija, pokazala je sve svoje čari i prednosti na navedenom pametnom telefonu. 50Prikazivanje izravnog televizijskog te radijskog programa, kao i reprodukcija tv sadržaja koji se nalazi u bazi podataka, prošao je bez ikakvih problema (zastajkivanja te bufferinga).

Kao što smo to naveli i u Recenziranju HRTi „multimedijskog centra“ i ovdje nam je zasmetalo što reprodukcija sadržaja aplikacije ne može biti izvediva pri „portretnom“ načinu prikaza. No na neki način shvatljivo je što je samo omogućen „vodoravni“ prikaz reprodukcija, jel je na taj način jednostavnije pratiti Tv sadržaj. Bilo kako bilo HRTi i LG V10 sasvim „prihvatljivo“ su se slagali prilikom našeg Recenziranja, u što svakako nismo ni sumnjali. Pošto smo imali prilike vidjeti kako je HRTi i na slabijim modelima pametnih telefona, ostavio nadasve zanimljive te kvalitetne rezultate rada.

Ustupili:
LG Hrvatska


Preuzimanje:

HRTi (Android)

Zaključak:

Specifikacije: - 8.5
Zaslon: - 9
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 8.5
Softver i Benchmark: - 9

8.8

Druženje s LG V10 pametnim telefonom, na nas je ostavilo nadasve dobre dojmove. Izrada samog modela te unutrašnje značajke, kao i mogućnost odvajanja stražnje strane (poklopca) samu se neki od pluseva koji idu LG V10 modelu. Te se nadamo kako će i idući modeli „LG V“ serije ići ka ovome (kvalitetnom) putu izrade te donošenja značajki. Gledajući s softverske strane Android 5.1.1 Lollipop i ovdje svoj posao radi više nego savršeno. Iako smo pisali kako je u dolasku Android 6.0.1 Marshmallow, to se na žalost nije desilo. LG UX 4.0 korisničko sučelje na LG V10 modelu, dodatno je usavršeno. Posebno nam se odnosno ponajviše dopalo to što LG V10 sa sobom donosi mnoštvo značajki te mogućnosti prilagodbe, kako Postavki samog modela tako i pripadajućih aplikacija unutar svojeg sučelja. Ako se pitate koliko treba izdvojiti za prvi model iz LG V serije, naš odgovor dolazi u obliku iznosa od: 5299kn. Znamo kako ova cijena nije mala (te kako današnje prilike nisu baš bajne za kupovinu novog pametnog telefona). No oni koji si priušte LG V10, zasigurno neće požaliti ni lipe što su ostavili za njega. Drago nam je bilo družiti se nekoliko dana s LG V10 pametnim telefonom, te smo sigurni kako to iskustvo nećemo još dugo zaboraviti.

User Rating: 4.85 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …