23 veljače, 2024 6:17 pm

Huawei otkriva napredni čip.

Huaweijev Mate 60 Pro radi na novom Kirin 9000s čipu koji u Kini proizvodi Semiconductor Manufacturing International Corp.

Piše: Darko Brlečić

Prema istraživačkoj tvrtki TechInsights, procesor je prvi koji koristi najnoviju 7nm SMIC tehnologiju i sugerira da kineska vlada čini određeni napredak u pokušaju stvaranja domaćeg ekosustava čipova. Trenutačni Appleovi iPhone uređaji izrađeni su u 4nm tehnologiji, a sljedeći će tjedan predstaviti novi vodeći iPhone koji pokreće 3nm čip.

Prošle je godine američka administracija uvođenjem kontrole izvoza pokušala obuzdati pokušaje Kine da dobije pristup 14nm čipovima, koji zaostaju oko osam godina za najnaprednijom tehnologijom. SAD je također stavio na crnu listu Huawei i SMIC. Ali sada je Kina pokazala da može proizvesti barem ograničeni broj čipova koji pet godina kasne za vrhunskom tehnologijom, i tako se približila svom cilju samodostatnosti u kritičnom području poluvodiča.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Fracarro rješenja za strukturno kabliranje

Talijanska tvrtka posjeduje kompletan asortiman proizvoda i usluga za izradu sustava distribucije podataka u stambenim …

Odgovori