ožujak 25, 2019 1:31 pm
Početna / IT news / HAKOM: Na tržištu poštanskih usluga nastavljen rast prihoda

HAKOM: Na tržištu poštanskih usluga nastavljen rast prihoda

 

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju 2017. očekivano je, s obzirom na trendove prisutne unatrag nekoliko godina, zabilježen rast u gotovo svim segmentima tržišta. Uobičajeno za zadnje tromjesečje u godini, broj poštanskih usluga je veći za oko osam posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pri čemu je zabilježen i porast pismovnih pošiljaka, paketa te tiskanica, s tim da jedino paketske usluge imaju neprekidan rast iz tromjesečja u tromjesečje. Ostvarenje većeg broja usluga imalo je pozitivan učinak na prihode ostvarene od obavljanja poštanskih usluga koji su u četvrtom tromjesečju porasli za oko šest posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno za oko tri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iako se neke usluge, poput pismovnih pošiljaka, sve manje koriste i pada im broj iz godine u godinu, prihodi na godišnjoj razini rastu bez obzira što je ukupan broj usluga u 2017. manji nego u 2016., prvenstveno zbog povećanja usluga s nekom od dodanih vrijednosti, odnosno ekspresnih usluga koje su u 2017. imale rast od 15 posto.

Pojačane aktivnosti u četvrtom tromjesečju nisu zaobišle ni međunarodni poštanski promet gdje je ostvaren najveći broj usluga promatrajući ostvarene rezultate po pojedinim tromjesečjima u protekle tri godine. Tako je broj usluga u četvrtom tromjesečju veći za preko 26 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najveći utjecaj na povećanje imao je veći broj prekograničnih paketa, odnosno usluga povezanih s e-trgovinom. To je utjecalo i na rast udjela međunarodnog prometa na čitavom poštanskom tržištu pa je tako na kraju četvrtog tromjesečja međunarodni promet imao udjel od preko deset posto.

Daljnji gospodarski rast u RH predviđen za 2018. nudi optimizam i na tržištu poštanskih usluga gdje se i nadalje očekuje nastavak pozitivnih kretanja. Na kraju 2017., na tržištu poštanskih usluga u RH usluge je pružalo 22 davatelja, među kojima je najveći davatelj HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 83 posto.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u četvrtom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Veća ulaganja u pokretnu mrežu

Andrija Jovićević  Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2018. iznosio je …