19 siječnja, 2021 3:56 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 4

VOYAGER

ESSENTIAL MAX RICHTER

Autor: Darko Brlečić

Maxy Richter je rođen u Zapadnoj Njemačkoj (Hamelin)1966, ali je zato  odrastao u Engleskoj(Bedford).Dobar dio svog života je proveo usavršavajući svoj nekonvencionalni pristup glazbenoj komunikaciji prema ljudima. Njegova klasična naobrazba koja je uključivala studij kompozicije I klavira na Sveučilištu u Edinburghu, zatim na Londonskoj Kraljevskoj glazbenoj akademiji omogućila mu je spajanje njegovih inovativnih ideja s klasičnom glazbom , te širenje pogleda prema novim horizontima.Između ostaloga on je jedan od suosnivača  Piano Circus, ansambla složenog od šest klavira s kojim će kreirati prepoznatljive minimalističke kompozicije. Richterov glazbeni jezik obuhvaća širok spektar glazbenih stilova koji dosežu do elektroničke I eksperimentalne glazbe. To se može detaljno slušno osjetiti na četverostrukom LP setu pod imenom VOYAGER.

Voyager -Essential Max Richter- je esencijalni zbirka iznimnih radova koju je sam kreirao Max Richter,vjerojatno jedna od najutjecajnijih ličnosti suvremene  glazbene scene. Navedena zbirka objedinjuje njegove radove kao što je rekomponirana  Četiri godišnja doba od Vivaldija, uratke sa solo albuma Plave bilježnice (Blue Notebooks), Pjesme od ranije (Songs from Before), Tri svijeta (Three Worlds),Infra (Infra), te uradci za razne serije I filmove kao što su: The Leftovers, Taboo, White Boy Rick, The Hostiles, Mary Queen of Scots.

Ono što me posebno fascinira  kod ove glazbene zbirke je slaganje kompozicija nestandardnim putem, pri tome mislim da nije posloženo kronološkim redom nego po harmonijskom skladu. Takav pristup je pravo osvježenje, jer slušatelj može osjetiti svaki detalj jedne homogene cjeline, a Richterova  avangardnost to svakako omogućuje. Glazbena zbirka je tonski ujednačeno snimljena, nema napadnih dinamičkih eskapada koje ponekad znaju unezvijeriti  samog  slušatelja. Četverostruki LP set dolazi u ograničenoj nakladi od 2500 setova s etiketom Deutsche Grammophona, najstarije izdavačke kuće za klasičnu glazbu.

Četiri LP ploče dolaze u crno/bijelim omotnicama s popisom kompozicija, njihovim trajanjem, te zasebnim esejem koji govori o autorovom radu  i popratnim događajima.

Naslov:VOYAGER – ESSENTIAL MAX RICHTER

Nakladnik: Deutsche Grammophon

Godina: 2019

Info: https://www.deutschegrammophon.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

TRADICIJA KAO BAZA OPSTANKA

Yamaha stereo sustav  5000 Piše: Darko Brlečić Kako vrijeme sve više prolazi tako postajem svjedok …