6 srpnja, 2022 9:15 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 10

 

MATEJ MEŠTROVIĆ

Autor: Darko Brlečić

Postoje glazbenici koji svoj posao prezentiraju sasvim drugačije od uobičajenog (ako se to može nazvati poslom) . Njihov pristup nerijetko radi otklone od nekakvih standarda, relaksirano se odnose prema publici, te također ju motiviraju na aktivnost prilikom koncertnih izvođenja.  Sve navedeno karakterizira Mateja Meštrovića.

Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih hrvatskih glazbenika. Njegov opus pokriva klasičnu glazbu, filmsku glazbu i suvremenu glazbu. Njega kao skladatelja-pijanista nerijetko se može vidjeti u suradnjama s Matijom Dedićem gdje  na jedan pomalo relaksirajući način komunicira s ljudima oko sebe. Takav pristup jednostavno privlači i druge ljude koji možda nisu do tog trenutka bili zainteresirani za njegov glazbeni žanr.

Njegovu strast prema glazbi je prepoznao poznati putopisac Stipe Božić, tako što su dokumentarci – Dubine, Sjeverni Pol , Dhalaugiri ,Reticent Wall, oplemenjeni njegovom izvedbom.

Službena diskografija pokriva šest objavljenih albuma : Zvuci Velebita, Deserts of The World, Svete Planine, Sudar Percussion & Matej MeštrovićEat Suit , My Face Music Book , 4 Seasons For 3 Pianos , 3 Rhapsodies For Piano And Orchestra – mada po njegovim ostalim izvedbama moglo bi ih biti više .

Iako me njegova glazba i izvedba svaki puta nanovo relaksira, veseli i iznenađuje, pomalo sam tužan što njegove kvalitete nisu adekvatno popraćene preko medija. Lakše ga strani mediji percipiraju, negoli domaći koji su prepuni raznih poluproizvoda kratkog trajanja. Evo što o njemu govori – Matthew Mayer, utemeljitelj SoloPiano.com 

Citat – “Privilegija je prepoznati Mateja Meštrovića. On ima uistinu rijedak dar, ne samo u svojim skladateljskim i izvođačkim sposobnostima, već i u svojoj magnetskoj osobnosti i skromnom pristupu, odnosno načinu kako se preko klavira ‘povezuje’ sa svojim slušateljima. Meštrović ne samo da nastupa. On je sam glazba! On je kompozicija! Za one koji su ga vidjeli na koncertu, ne mogu ne vidjeti da postoji nešto posebno što okružuje ovog čovjeka.“

Tko ima  dobar voljni moment, želju za kulturnim uzdizanjem ima priliku se osvjedočiti o svemu napisanom na Svjetskoj Premijeri  Albuma Piano Waves koja će se održati 26.lipnja u 21. sat na prostoru otvorene pozornice – Lisinski Atrium .

{fcomment}

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YAMAHA SERIJA 10000

Za svoju obljetnicu od 100 godina postojanja, Yamaha je osim amplifikacije predstavila za ono doba …

Odgovori