travanj 2, 2020 7:50 am

GEMA ima dobit od Streaminga

 

Darko Brlečić

GEMA, je njemačka organizacija koja okuplja i brine se za skladatelje, tekstopisce, glazbene izdavače. Nešto poput našeg ZAMPA-a, ali s daleko večim i snažnijim članstvom.

Kao društvo za svojevrsnu  naplatu, GEMA zastupa zahtjeve svojih članova za naknadu u cijelom svijetu ako se koriste njihova djela koja su zaštićena autorskim pravima. Istovremeno je uključena u brojne projekte podrške za raznoliku glazbenu kulturu. U interesu svojih članova, zalaže se za razumijevanje autorskog prava u političkom prostoru usmjereno na budućnost i pomaže u podizanju svijesti u društvu o vrijednosti kreativnog postignuća.

GEMA je nedavno objavila svoje godišnje izvješće za 2018. godinu. Kako saznajemo iz njemačkih izvora (GEMA.de), ona je treći put zaredom prikupila više od milijardu eura, od čega se 860 milijuna eura plaća autorima, skladateljima i glazbenim izdavačima nakon odbitka administrativnih troškova.

Najveći prihodi su naknade iz javnog nastupa, tj. Iz  live-koncerata ili javne reprodukcije zvučnih snimaka, na primjer u klubovima.

Na drugom mjestu su radio emisije, praćene autorskim naknadama za usluge streaminga glazbe, online platforme kao što je Youtube i preuzimanje trgovina. U usporedbi s prethodnom godinom, ova stavka je porasla za 35,5 milijuna eura, dok su naknade od prodaje zvučnih zapisa smanjene za 15 milijuna eura. Zaključak nam govori da pisci i skladatelji imaju koristi od trenda prema streamingu. Međutim, zbroj naknada na mreži i zvuka daleko je od razine na kraju 90-ih. Ovu sudbinu dijele copywriters i skladatelji s izdavačkim kućama.

Isporuka praznih medija na USB memorijama, tvrdim diskovima itd.Ukupni prihod povećao se za oko 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je još jedan pokazatelj da raznovrsnost distribucije glazbenog zapisa može donijeti korist svima.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Sennheiser 75 godina postojanja

Piše: Darko Brlečić Na spomen imena Sennheiser mnogima je prva asocijacija stereo slušalice za kućnu …