22 listopada, 2021 9:36 pm

FILMSKA INDUSTRIJA 8

MINDHUNTER

Autor: Darko Brlečić

Mindhunter je američka psihološko-kriminalistička dramska serija koja se preko kabelske mreže Netflix prikazuje širom svijeta. Serija je bazirana na knjizi Mindhunter -Inside the FBI ‘s Elite Serial Crime Unit čijiautori su  John E.Douglas i Mark Olshaker. Prema jednom od autora knjige Johnu E.Douglasu koji je također bio agent formiran je lik Holdena Forda dok lik Billa Tencha je utemeljen na agentu  Robertu K Ressleru, toj dvojici osebujnih likova se kasnije pridružuje doktorica Wendy Carr čiji je lik utemeljen na profesorici sveučilišta u Bostonu – Dr. Ann Wolbert Burgess.

Radnja serije je smještena u 70-te godine kada je unutar FBI agencije pokrenut znanstveno-istraživački projekt vezan za bihevioralne znanosti. Taj projekt je pokrenut u svrhu pomaganja lokalnim policajcima kod pronalaženja teških kriminalaca, serijskih ubojica, serijskih silovatelja, zlostavljača djece.

Holden Ford je mlad perspektivan agent FBI-a koji svojom smirenošću i nekonvencionalnim pristupom rješava probleme u komunikaciji s kriminalcima dok Bill Tench je stariji i iskusniji agent koji poštuje mlađeg kolegu i njegove principe ali također poštuje  obrazac ponašanja kojeg diktira sama agencija. U početku navedeni dvojac agenata je ima zadatak da prikupi što više korisnih informacija kako bi se formirao tzv. profil zločinaca a u svrhu pomaganja policijskim službenicima prilikom istraživanja zločina. Kasnije se agentima pridružuje doktorica Wendy Carr iz Bostona koja će formirati sasvim novi obrazac pitanja koja bi trebala izvući detalje iz odgovora zločinaca,a ti detalji bi oblikovali process razmišljanja zločinaca.

Serija je snimana na autentičnim mjestima, a to uključuje interijer i eksterijer, dok likovi serijskih ubojica su bazirani na stvarnim osuđenim kriminalcima , kao i intervjui s tim osobama.Jedan od dojmljivijih intervjua je onaj s Edom Kemperom, serijskim ubojicom koji je lovio studentice, ubio ih, dekapitirao ih te na kraju općio s njihovim glavama.

Mindhunter je serija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, naprotiv dinamički psihološki moment zahtijeva punu pažnju kod gledatelja, te ga nagna na promišljanje u kakvom to svijetu živimo.

Naslov: MINDHUNTER

Glumci: Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv

Producent: Jim Davidson, Mark Winemaker

Broj sezona: 2

Broj epizoda : 19

Godina: 2017

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …