28 listopada, 2021 12:20 am

Filmska Industrija 7

THE VIETNAM WAR

Autor: Darko Brlečić

Dragi čitatelji, ako mislite da ste sve saznali o Vijetnamskom ratu preko filmova i kratkih političkih objava, onda se strašno varate. Naime, snimljen je pravi dokumentarni složenac na temu navedenog rata.

Vijetnamski rat je američka televizijska dokumentarna serija o ratu u Vijetnamu. U deset epizoda prosječnog trajanja 95 minuta dobije se više konkretnih saznanja negoli se može očekivati od uobičajenih političko/pisanih dokumenata.Režiseri ovog dokumentarnog složenca su Ken Burns i Lynn Novick. Oni su potrošili dobrih deset godina na izradu ovog značajnog materijala. Idejni tvorci ovog serijala su koristili više od 24.000 raznih fotografija, foto-dokumenata, video snimaka, raznih izvještaja , a sve dodatno potpomognuto razgovorom s različitim svjedocima, počevši od sudionika ratnih zbivanja sa zaraćenih strana, sudionika čije su obitelji razorene podjelom zemlje na dva dijela, te raznih antiratnih prosvjednika. Svrha upotrebe raznih sugovornika je bila dobivanje temeljnog pogleda na rat iz perspektive običnih ljudi koji su drugačije proživjeli krvava zbivanja.

Ono što je vrlo bitno prikaz političkih previranja koji se događao prije dolaska Amerikanaca, zapravo sve je počelo za vrijeme francuske prisutnosti na Azijskom kontinentu, da bi sve to rezultiralo njihovim povlačenjem i polaganim utjecajem američkih konzultanata, prvo političkih a zatim vojnih, te ma kraju dolaskom američkih vojnih snaga u svim oblicima.

Moram priznati da sam dosta toga pročitao  o tom ratu, ,ali toliku količinu informacija i objašnjenja nisam očekivao da će se naći u jednom dokumentarcu,a zaista ih ima mnogo. Također moram priznati da svaka epizoda ima određenu dozu napetosti, jer se zaista malo zna kako su stvarno događaji odvijali, dodatnu atraktivnost gledanju daje pripovjedač glumac Peter Coyote, čiji smireni ton vodi gledatelja kroz cijelu seriju. Ova dokumentarna serija je napravljena tako da gledatelj prati svaku epizodu bez prestanka, napeta je u svakom pogledu.

Autori ove serije su se vraški potrudili da prikaz bude potpuno neutralan, svaka od zaraćenih strana je imala dobre i loše momke, nitko nije nevin. Na svakoj strani se nalazio po jedan tzv. jastreb među političarima, što je ujedno i dovelo do dugotrajnih iscrpljujućih sukoba. Naime Sjeverni Vijetnam je bio pod rusko/kineskom sferom utjecaja dok Južni Vijetnam je bio pod američkim utjecajem, a kako to biva u životu kada postoje barem male šanse za razuman dijalog između strana, nađe se netko tko jednostavno želi ostvariti određenu dominaciju bez obzira na cijenu koštanja, zato su ratni sukobi na tom području tako dugo trajali. Paralelno s ratnim događanjima u Vijetnamu, serija prati događaje na američkoj društveno/političkoj sceni kao i u ostatku svijetu. Krucijalni pomak kod američkog društva se događa u trenutku kada su otvoreno bez sustezanja svjedočila poznata imena kao što su John Kerry, John McCain. Njihova svjedočenja su dodatno pojačala pritisak javnosti na američku administraciju s ciljem da se  problem što prije riješi, jer usprkos velikom vojnom potencijalu kraj rata se nije nazirao, dok su mrtvački sanduci s američkim vojnicima neprestano pristizali .

Bogatstvo inkorporiranog materijala izdvaja ovu dokumentarnu seriju od ostalih. Jedna od bitnijih stavaka je njena visoka razina gledljivosti, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a na neki način pruža široki dijapazon razmišljanja i pogleda na traumatičnu tematiku.

Netflix se s ovakvim tipom snimljenog materijala želi izdignuti iznad prosječnosti online tv servisa. To mu svakako uspijeva, količina pretplatnika svakim danom je sve veća i raznovrsnija.Osim toga, svako malo stižu najave o novim filmskim ostvarenjima, kako na polju igranih filmova, tako i na polju dokumentaraca.

 

Naslov: THE VIETNAM WAR

Režija: Ken Burns i Lynn Novick

Godina : 2017

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …