20 listopada, 2020 10:56 am

Facebook može pratiti vaše pregledavanje čak i nakon što se odjavite ?

Fotografija: Philippe Wojazer / Reuters

Sudac je odbio tužbu koja optužuje Facebook za praćenje aktivnosti korisnika web pregledavanja čak i nakon što su se odjavili s društvenog umrežavanja.

Tužitelji su tvrdili da je Facebook koristio tipke “like” pronađenim na drugim web stranicama kako bi pratili koja su mjesta posjetili, što znači da je Menlo Park, tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, mogla izgraditi detaljne zapise o  povijesti pregledavanja. Tužitelji su tvrdili da je to povrijedilo savezne i državne zakone o privatnosti i prisluškivanja.

Američki  sudac Edward Davila iz San Josea u Kaliforniji odbio je slučaj jer je izjavio da tužitelji nisu pokazali da su imali razumno očekivanje o privatnosti ili su pretrpjeli bilo kakvu realnu ekonomsku štetu ili gubitak.

Davila je rekao da su tužitelji mogli poduzeti korake kako bi privatne povijesti pregledavanja bile privatne, na primjer pomoću alata za isključivanje digitalnog oglašavanja ili korištenja “inkognitivnog modela” i nije pokazao da je Facebook ilegalno “presrela” ili prisluškivala svoje komunikacije.

“Facebookov upad mogao je biti lako blokiran, ali tužitelji su odlučili da to ne čine”, izjavio je Davila, koja je u listopadu 2015. odbacila ranije verziju petogodišnjeg slučaja. Klikom na gumb “like” na web-mjestu treće strane – na primjer, theguardian.com – omogućuje ljudima dijeljenje sadržaja na Facebooku bez potrebe za kopiranjem i lijepljenjem veze u ažuriranje statusa na društvenoj mreži. Kada korisnik posjeti stranicu s ugrađenim gumbom “like”, web preglednik šalje informacije i na Facebook i na poslužitelj na kojem se nalazi stranica. “Činjenica da korisnikov web preglednik automatski šalje iste podatke objema stranama ne potvrđuje da je jedna strana presrela komunikaciju korisnika s drugom”, rekao je Davila.

Australski bloger za internetsku sigurnost Nik Cubrilović prvi je otkrio da je Facebook očito pratio internet pregledavanje korisnika nakon što su se odjavili 2011. godine. Odgovarajući na Cubrilovića, inženjer Facebooka Gregg Stefancik potvrdio je da Facebook ima kolačiće koji i dalje nastavljaju nakon odjavljivanja kao sigurnosne mjere (kako bi se spriječilo da netko drugi pokuša pristupiti računu), ali da tvrtka ne koristi kolačiće za praćenje korisnika ili prodaju osobnih podataka trećim stranama.

Međutim, 2014. Facebook je započeo s korištenjem podataka o pretraživanju weba za isporuku ciljanog oglašavanja na temelju interesa – što objašnjava zašto vidite oglase za proizvode koje već gledate na mreži pojavljuju se na vašem Facebook feedu.

Kako bi se riješila zabrinutost zbog privatnosti, Facebook je predstavio način da korisnici isključe ovu vrstu ciljanog oglašavanja unutar korisničkih postavki.

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

U 2020. nestalo preko dve hiljade kriptovaluta

Od početka 2020 godineugasilo se više kripto-menjačnica nestaju nego u prethodnim periodima,ali se to odrazilo …