15 lipnja, 2024 10:39 pm

Europski trendovi zaživjeli na našem tržištu:

68% Hrvata plaća beskontaktno, 95% koristi kartice, a 84% kupuje na internetu

 Ključni rezultati

  • kartice su omiljeno sredstvo plaćanja: 50% korisnika ima 3 ili više kartica, 95% ih koristi na prodajnim mjestima
  • sve više postajemo svjesni prednosti beskontaktnog plaćanja: 68% korisnika koristilo je ovu praktičnu vrstu plaćanja, a 99% njih je čulo za beskontaktno plaćanje
  • kupnja online je i dalje navika većine korisnika kartica: 84% nas barem povremeno kupuje karticama na internetu
  • raste popularnost mobilnog plaćanja: kupnju putem mobilnog telefona uz plaćanje karticom koristi 21% korisnika kartica

Rast svih oblika bezgotovinskog plaćanja

Strelovit rast popularnosti beskontaktnog plaćanja te rast korištenja mobilnih plaćanja i kupnje online predstavljaju presjek korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj prema najnovijem izdanju istraživanja.

Struka predviđa da će do 2022. u Europi biti više bezgotovinskih transakcija od onih koje podrazumijevaju gotovinu[1], a ovi europski trendovi zaživjeli su i na našem tržištu. Tako čak 92% ispitanika posjeduje barem jednu karticu, 50% korisnika kartica ima 3 ili više kartica, dok prosječan broj kartica po osobi iznosi 2,7. Upotreba kartica raste sa stupnjem obrazovanja i platežne moći, a najčešće ih koriste ispitanici iznad 40 godina te češće muškarci. Na prodajnim mjestima 95% ispitanika kartice koristi redovito – preciznije, 84% korisnika kartica to čini barem jednom tjedno, a njih čak 28% svakodnevno. Kod korisnika kreditnih kartica ili kartica s odgodom plaćanja ovi brojevi rastu pa ih 90% karticu na prodajnom mjestu koristi barem jednom tjedno. Zanimljivo je i da tek 2% korisnika ovih kartica gotovo nikad ili nikad ne koristi kartice na prodajnom mjestu.

Beskontaktno plaćanje navika je većine ispitanika

Kad je riječ o beskontaktnim plaćanjima, čak je 99% korisnika kartica čulo za taj način plaćanja, u usporedbi s 96% u listopadu 2016. i 91% u listopadu 2015. No, korištenje beskontaktnih plaćanja doživjelo je još veći skok – 68% njih danas plaća beskontaktno, za razliku od 53% u listopadu 2016. i 36% u listopadu 2015. Beskontaktno plaćanje najviše koriste ispitanici s visokim primanjima, a najpopularnije je u Istri i Primorju gdje 78% ispitanika plaća beskontaktno.

Ispitanici misle da je beskontaktno plaćanje brzo, jednostavno i bolje od gotovinskog, a 18% onih koji imaju beskontaktnu karticu koriste je svaki dan.

Strelovit rast uporabe beskontaktnih kartica pokazuje da Hrvati vole koristiti ovu vrstu jednostavnog, brzog i sigurnog plaćanja. Kako za kupnje do 100 kuna samo treba beskontaktnu karticu prisloniti na POS terminal, dok je za one iznad 100 kuna nakon prislanjanja kartice potrebno unijeti PIN ili potpis, ova je vrsta plaćanja idealna za djelatnosti u kojima je brzina od presudne važnosti, poput restorana brze hrane, benzinskih postaja, ljekarni, kina ili javnog prijevoza. Beskontaktne kartice temelje se na najnovijem obliku zaštite – čip tehnologiji koja osigurava da se kreira jedinstven kod prilikom svake transakcije – čime su rizici od prijevara svedeni na najmanju moguću razinu.

Raste sklonost online kupnji

Na internetu kupuje čak 84% korisnika kartica, u usporedbi s 81% u listopadu 2016., a 34% ih to čini više puta mjesečno, što ukazuje na rast popularnosti kupnje online među Hrvatima. Najaktivniji online shopperi su ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 39, s visokim stupnjem obrazovanja. Kad je riječ o korisnicima kreditnih kartica ili onih s odgodom plaćanja, među njima je tek 10% onih koji nikad ili gotovo nikad ne kupuju putem interneta, dok je u listopadu 2016. takvih bilo 15%.

Najčešće se kupuju odjeća, obuća i modni dodaci (67%), potrošačka elektronika (48%), predmeti za kućanstvo (32%), kozmetika i parfemi (28%) te ulaznice za kulturna događanja (26%). Visoko na popisu su i usluge turističkih agencija, igračke i oprema za bebe, knjige i glazba te softver i zrakoplovne karte. Odjeća i obuća te kozmetika i parfemi najpopularniji su među ženama, najmlađim ispitanicima te ispitanicima iz Dalmacije. Potrošačka elektronika je najatraktivnija muškim ispitanicima s visokim primanjima iz Like, Korduna i Banovine, a predmeti za kućanstvo onima s mjesečnim primanjima iznad 12.000 kuna iz Sjeverne Hrvatske i Istre. Zanimanje za ulaznice za kulturna događanja najviše pokazuju ispitanici više razine obrazovanja, iz dobne skupine 40-49 godina te s primanjima iznad 5.500 kuna. Knjige i glazba te usluge turističkih agencija najpopularnije su kod ispitanika višeg socioekonomskog statusa, a igračke i oprema za bebe ispitanicima iz dobne skupine od 30 do 39 godina.

PayPal i slične usluge pri internetskoj kupnji koristi 32% online kupaca u usporedbi s 35% u listopadu 2016., a plaćanje kreditnim karticama kao i prije godinu dana 25% njih, no među korisnicima kreditnih kartica ili kartica s odgodom plaćanja taj postotak raste na 38%. Također, korištenje kreditnih pri kupnji na internetu raste s godinama starosti i prihodima, a najpopularnije je u Zagrebu i Lici, Kordunu i Banovini. Internetsko bankarstvo za kupnju online koristi 6% online kupaca, a debitne kartice 23% njih, najčešće najmlađih ispitanika.

39% online kupaca preferira inozemne e-trgovine, 13% njih domaće, dok 49% njih podjednako kupuje online u Hrvatskoj i u inozemstvu. Atraktivnost domaćih webshopova raste s dobi ispitanika. Online kupce se pitalo pohranjuju li informacije o svojoj kartici u sučeljima internetskih trgovina – 34% ih je to učinilo u inozemnim webshopovima (25% u listopadu 2016.), ponajviše Dalmatinaca, 13% u domaćim (11% u listopadu 2016.), najčešće ispitanika iz Like, a 5% u mobilnim aplikacijama trgovca (6% u listopadu 2016.).

Online kupce se pitalo i plaćaju li račune online. To ih čini 75%, za razliku od 68% u svibnju 2017. 57% online kupaca račune plaća preko internetskog bankarstva, 32% koristi mobilno bankarstvo, a samo 21% njih ističe da račune uvijek plaća u poslovnicama.

Popularnost kupnje online objašnjavaju brojne prednosti za korisnike – pristupačne cijene (ovu prednost ističe 72% online kupaca), ušteda vremena (65%), bolja ponuda nego u klasičnim trgovinama (59%) i dostupnost trgovina u bilo koje vrijeme (55%), a među prednostima ispitanici ističu i predmete koji su ekskluzivno dostupni online, kao i mogućnost bolje usporedbe cijena i dostave. Pristupačne cijene (73%) i besplatna dostava (66%) su glavni motivi koji bi potaknuli online kupce da još češće kupuju online. Istovremeno, glavne prepreke za shopping na internetu su briga o tome je li kupnja online dovoljno sigurna (57%) te činjenica da žele predmet koji kupuju vidjeti uživo (52%).

Mobilna plaćanja sve popularnija

Primijećen je trend rasta u mobilnom plaćanju: m-banking s 44% na 47%, kupnja putem mobilnog telefona uz plaćanje karticom sa 16% na 21% te naplata preko računa za mobilne usluge s 18% na 23%, dok su i dalje najpopularnija SMS plaćanja koja je koristilo 74% ispitanika, u usporedbi sa 71% u svibnju 2017.

Iako mobilno plaćanje karticama još nije redovita praksa u Hrvatskoj, ovaj je porast odraz činjenice da mogućnosti koje nude pametni telefoni, u kombinaciji s najnovijim standardima platnih terminala postavljenih posljednjih godina u Europi, vode prema budućnosti u kojoj će svugdje biti dostupna plaćanja pametnim telefonima.

Inače, u ovom su segmentu i dalje najpopularnija SMS plaćanja koja koristi 74% korisnika kartica, u usporedbi sa 71% u svibnju 2017.

Informacije o istraživanju

Online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama je u rujnu 2017. provela je GfK – Centrom za istraživanje tržišta, na uzorku od 1.020 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …