22 listopada, 2021 10:27 pm

DIZAJNERSKI ISKORAK

Ljepota iz oka kreatora

Piše: Darko Brlečić

Vizualni dizajn je ono što prvo primijetimo na samom proizvodu. On nam skreće pažnju u tolikoj mjeri da ponekad zaboravimo na suštinu onoga što odabiremo kod kupovine. Naravno, to nije najbitnija stavka ali ponekad je presudna kod samog odabira. Kod ljubitelja audio i video uređaja vizualni dizajn ne igra neku posebnu ulogu nego kvaliteta izrade i posebnost reprodukcije. Doduše, izvedba vizualnog dizajna manje-više ima ulogu konceptu početaka kod omiljenog proizvođača. Neki se drže svoje prepoznatljivosti, a neki naprave drastičan zaokret.

Kostas Metaxas je čovjek kojemu nije dosadno u životu. Između ostaloga on se bavi glazbom kroz dizajniranje uređaja za visoko vjernu reprodukciju. U početku karijere njegovi uređaji nisu odskakali od konkurencije. Dapače, imao sam prilike na kratko vidjeti i osluhnuti te naprave koje ni po čemu nisu bile lošije od konkurencije. Današnji Metaxas modeli su sušta suprotnost svemu što smo do sada vidjeli u hi-fi eri.

Pretpojačalo Marquis

Ljudska lubanja presvučena metalnom politurom, s ugrađenim minimalističkim sklopovima i potenciometrima koji izviru iz očnih duplji. To je najkraći mogući opis netipičnog pretpojačala.

Stereo pojačalo snage Solitaire

Stereo izlazno pojačalo od 150 watta po kanalu izgleda kao skulptura neke egzotične životinje. Svaki dio tog  pojačala je rađen preko CNC strojeva, te sklapano po dijelovima u jednu kompaktnu cjelinu. Kombinacija tamne boje s plavom i crvenom nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

 Gramofonska integracija Phonographic Perambulator PP1

Gramofonska integracija kao reproduktor zvuka djeluje dosta klasično u odnosu na ostatak uređaja iz proizvodne game. Vizualno bi se mogla uklapati u standardne audio sustave. Integracija je napravljena od bloka avionskog aluminija i titanija. Sve u svrhu maksimalnog otklona od vanjskih smetnji.

Magnetofon GQT R2R

Kostas Metaxas je između ostalog pasionirani poznavatelj vrhunskih audio snimaka, ali također poznavatelj odabira materijala kod izrade snimačkih  naprava. Dizajn ovog magnetofona datira iz davnih 70-tih godina prošloga stoljeća. On je izrađen tako kao da lebdi u zraku. Krucijalni dijelovi su napravljeni od kirurškog čelika, ništa nije prepušteno slučaju.

Zvučnički sustav Sirens

Pojam Sirena dolazi iz grčke mitologije gdje ona označava misteriozna bića sa ženskom glavom i ribljim tijelom. Njezin pjev je znao mamiti mornare na otvorenom moru, te nakon toga bi mornari bili udavljeni. Zvučnički sustav Sirens je samostojeći dizajn s ugrađenim  Accuton keramičkim zvučničkim jedini[DB1] cama. Zvučnička skulptura je izrađena na CNC stroju s rigidnom preciznošću. Zvučnici u obliku Sirene nikog neće ostaviti ravnodušnim, kako po vizualnom dizajnu tako i po zvuku.

Za ovakav dizajnerski iskorak osim znanja potrebno je imalo hrabrosti. Ipak ovako dizajnirani audio uređaji se ne viđaju svaki dan, zapravo spadaju u raritetne primjerke koji kombiniraju umjetnost i elektronički inženjering…

http://www.metaxas.com


 [DB1]a.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

HIDIZS S9 PRO

  Pametni telefon ste spojili na slušalice, ali zvuk nije nešto ? Za takve situacije …