30 svibnja, 2024 12:24 am

Distribucija velikih sportskih događaja na ekrane širom svijeta preko satelitske antene

Tour de France 2017 © ASO/Pauline BALLET

Tour de France treći je sportski događaj koji se najviše gleda na svijetu. Kao i kod svih važnijih sportskih događaja, emiteri trebaju brzo, često iz teško dostupnih sredina i vrlo specifičnih vremenskih razdoblja, dostaviti sliku svojim gledateljima.

Eutelsatov centar za prodaju i rezervaciju i povremeni menadžment, Christelle Preioni, objašnjava kako tim pomaže pružiti prilagođenu pokrivenost ovim i mnogim drugim događajima, bilo sportskim, kulturnim ili vijestima širom svijeta.

Što je Eutelsatova uključenost u Tour de France?

Eutelsatovi sateliti omogućuju emitiranje medijske pokrivenosti najpoznatije svjetske biciklističke utrke, od tisuća novinara na licu mjesta do publike diljem svijeta. Dosad je za ovogodišnju utrku rezervirano gotovo 2000 sati na tri Eutelsat satelita – EUTELSAT 10A, EUTELSAT 16A i EUTELSAT 12 West B. To je više nego dvostruko više nego u prethodnim godinama. Po prvi put će se emitirati sve 21 faze, pokrivajući više od 3500 km, s proizvedenim 105 sati uživo. Eutelsatovi sateliti pratit će izvanredna sredstva medija tijekom cijelog događaja, omogućujući 3,5 milijarde ljudi koji godišnje gledaju Tour de France da prate najpopularniji sportski događaj na svijetu nakon Olimpijskih igara i Svjetskog kupa. Dvije tisuće novinara, koji predstavljaju 600 različitih medija, rade na Tour de France, uključujući 100 TV kanala koji emitiraju u 190 zemalja, 300 novina i tiskovnih agencija, 90 foto agencija i 70 radio postaja.

Kako TV kuće rezerviraju satelitski prijenos?

Eutelsatov prodajni i rezervacijski centar koordinira prodaju satelitskih kapaciteta novinarskim agencijama, TV  medijima, pružateljima usluga i satelitskim novinarima (SNG), od 15 minuta do nekoliko tjedana, za standardne rezolucije, visoke definicije i uskoro Ultra HD (UHD) emisije.

Sa sjedištem u Parizu, njihov multikulturalni, višejezični tim govori šest jezika – engleski, francuski, talijanski, španjolski, portugalski i arapski. Oni su uvijek dostupni, izuzetno reaktivni i proaktivni, a klijent-centri, prilagođavajući besprijekorna rješenja točno prema potrebama klijenta. Također imaju i on-line rezervacijski alat za odabrane klijente da bi provjerili dostupnost i rezervirali u nekoliko klikova.

Kako se zahtjevi razvijaju, sve više pružaju složene usluge.

Klijenti se oslanjaju na njih zbog fleksibilnosti  rješenja: ekonomičan pristup satelitskim mrežama, uslugama i globalnoj pokrivenosti. S klijentima rade na savjetovanju i definiranju rješenja isporuke diljem svijeta, koristeći zemaljsku i satelitsku tehnologiju.

Njihova OU rješenja mogu također uključivati ​​terenske usluge putem vlastite globalne mreže teleports i PoPs, kako bi se olakšao pristup klijentima. Visoko kvalificirani inženjeri mrežnih mreža pružaju potpuno pouzdanu 24/7 uslugu, pružajući jedinstveno korisničko sučelje za sve Eutelsatov prostor i usluge.

Zašto klijenti preferiraju satelitsku isporuku?

Kapacitet satelita je dostupan bilo gdje, bez potrebe za zemaljskom vezom. Klijenti rezerviraju svoje kapacitete telefonom ili putem interneta. Kada je vrijeme za početak emitiranja, SNG tehničar naziva  kontrolni centar za autorizaciju prijenosa i prilagodbu svih parametara za optimizaciju signala. Ovaj izravan pristup  poslovnom centru smanjuje eventualne kašnjenja i osigurava dosljedno visoku kvalitetu usluge.

Kvaliteta je iznimno važna, osobito za sportska i kulturna događanja. Krajnje iskustvo gledatelja ovisi o kvaliteti signala, bilo da se radi o smartphoneu ili filmskom zaslonu. Satelit pruža dosljedno iskustvo za sve korisnike diljem pokrivenosti. Nema drugog prilika za emitiranje konačnog sprinta na Champs Elysées 23. srpnja 23. – iskustvo mora biti savršeno za svakoga, gdje god se nalazili!

Koji su sljedeći veliki događaji da klijenti rezerviraju kapacitet?

Zimske olimpijske igre PyeongChang 2018 u Južnoj Koreji vrlo su zanimljive. Eutelsatov novi satelit za Aziju i Pacifik, EUTELSAT 172B, bit će spreman za ovaj događaj i ima fleksibilne značajke prilagođene za olimpijske priredbe.

Ovaj multi-beam satelit pruža sveobuhvatnu pokrivenost od Azije do Amerike. Ima snažnu snagu snopa preko Južne Koreje i Sjeverne Istočne Azije, omogućujući izravno povezivanje sadržaja s planinskih olimpijskih mjesta u Međunarodni televizijski centar, dom operacija emitiranja za Igre. Odatle se može emitirati izravno u Ameriku putem EUTELSAT 172B i isporučiti širom svijeta putem  cross-satelitske povezivosti.

https://www.youtube.com/watch?v=zYeriH_MKZQ

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Sky Italia produžila ugovor na Premier League

Sky Italia produžila je ugovor o pravima na emitovanje engleske Premier League za još tri …