6 srpnja, 2022 10:27 pm

Dinamika gramofonske ploče

Autor: Darko Brlečić

Stara dobra gramofonska ploča je traženija nego što je bila dugo vremena. Poznata glazbena kuća BMG opet prodaje više vinila nego CD-a. Čudno ili ne ?  Glazbeno tržište također se uvelike mijenja u drugim područjima. Streaming servisi su krenuli vrlo ofenzivno, ali crna ploča ne gubi utrku. Možda su najbolji dani rock  bandova odavno prošli, ali Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath su  svakim danom popularniji. U prilog tomu ide činjenica o velikom broju reizdanja naslova koji su obilježili jednu značajnu epohu.

Najbolji dani  Pink Floyda, Led Zeppelina ili Black Sabbatha su odavno prošli. No ,njihova popularnost ne jenjava. Dapače, reizdanja njihovih legendarnih albuma doživljava novo proljeće, osim toga renomirane  audiofilske kuće  poput Mobile Fidelitiya krenule su s posebnim izdanjima za kojima je velika potražnja. Prema pisanju njemačkih medija, BMG koji se nalazi unutar grupacije Bertelsmann bilježi snažan porast prodaje vinilnih izdanja, posebice u segment heavy metal žanra gdje su startne glavne zvijezde albumi grupe Black Sabbath. Zanimljivo, zar ne ?!

Talijanska izdavačka kuća (http://fone.it/) nudi limitirane edicije kvalitetnih izdanja na vinilu

S druge strane  poznata njemačka izdavačka kuća klasične glazbe -Deutsche Grammophon bilježi porast novih zanimljivih autora/izvođača klasične glazbe a time i veliku potražnju za vinilnim izdanjima . Biti vlasnikom vinilnih ploča s etiketom Deutsche Grammophona je uvijek bilo pitanje kulturološkog prestiža, a to je i danas.

Dinamika tržišnog kretanja vinilne ploče se konstantno mijenja bez obzira na postojanje digitalnih streaming medija. Dugo se govorilo da će crna ploča otiči u ropotarnicu povijesti, ali se to nije dogodilo. Naprotiv, analogni medij koji zahtijeva posebnu pažnju i brigu kod korištenja s vremena na vrijeme doživljava nove pozitivne pomake. Zahvaljujući snažnom trendu prema vinilnoj ploči, divovi poput Universal Musica, Warnera, Sony rade na novom tržišnom pozicioniranju, a web trgovine poput https://eil.com i https://elusivedisc.com/ bilježe snažan porast prometa vinilnim pločama svih vrsta izdanja. Tako se kod njih mogu naći japanska live izdanja grupe “Live Killers – Red & Green Vinyl + Obi” po cijeni od samo 100 britanskih  funti. Prodaja ploča znatno je veća nego prije,a u ponudi je sve više raznih reizdanja, raznih luksuznih verzija za kojima postoji iznimna potražnja. Na našem tržištu postoji šarolik izbor vinilnih izdanja a to uključuje sve glazbene žanrove. Naime, razne gramofonske integracije su postale prihvatljivije široj publici pa u tom svijetlu treba gledati porast potražnje za gramofonskom pločom.

Dual CS455 gramofon prihvatljiv široj publici

 

Project Debut Carbon gramofonska integracija s dobrim odnosom uloženo/dobiveno

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Rusija u novoj sezoni serije “Stranger Things”

Autor: Marija Tokmaševa Prilagodio: Darko Brlečić Živimo u vremenu kada glavni urednici i njihovi novinari, …

Odgovori