28 listopada, 2021 12:19 am

Digitalni fokus: HDMI kabel

Autor:  Darko Brlečić

supra-hf1001_3-hdmi_big

Ne bacajte novac, kupujte kvalitetno

Kako kupovati audio/video kabel

Kupovina dodatne opreme u vidu raznih audio i video kabela vrlo često se zna pretvoriti u pustolovinu bogatom zbunjujućim podacima. Tako sam jedno jutro odlučio malo prošvrljati trgovinama audio/video opreme da vidim kakva je ponuda po pitanju cijene i kvalitete. Dođoh u jednu trgovinu gdje zaposlenici nose majice u crnoj i zelenoj boji ovisno o radnom danu. Nakon obilaska te trgovine zaustavih se na odjelu gdje su se nalazila kućna kina, satelitski i surround receiveri i plazma/LCD televizori. Na moje iznenađenje (ugodno) jedan postariji gospodin je odabrao Samsung LED LCD televizor serije 6, Blu ray napravu od istog proizvođača, no kod police s av kabelima malo je zastao. Zastao je zato jer su se na polici nalazili HDMI kabeli od cca 70 kuna nekog „no name“ proizvođača, te HDMI kabeli iz produkcije IXOS čija je cijena iznosila 169 kuna za dužinu od 1 metra. Nakon podužeg prodavateljevog monologa, kupac se odlučio za kupovinu IXOS HDMI kabela od 169 kuna.

Nakon čitanja ovog kratkog teksta mnogi čitatelji će se zapitati: Zašto potrošiti 169 kuna za HDMI kabel kad se on može dobiti i za 70 kuna? Koja je stvarna razlika između njih?

Odgovori na ova pitanja slijede u nastavku….

HDMI

HDMI je skraćenica od engleskog naziva High Definition Multimedia Interface, što bi u slobodnom prijevodu značilo multimedijalna međupoveznica visoke razlučivosti. Ona je nastala kao dugogodišnji plod istraživačkog razvoja na razvoju novih tehnologija u audio i video segmentu. HDMI je na neki način zapravo nasljednik (unaprijeđeni) nekad popularnog Scart kabela. U odnosu na Scart HDMI prenosi audio i video signal u digitalnom obliku u punom opsegu. Također vrlo bitna stavka kod HDMI kabela je brojčana oznaka trenutne revizije- 1.0 , 1.1 , 1.2 , 1.3 , 1.3a. Naime, ta oznaka govori o samoj propusnosti signala kod te vrste kabela. Što je brojka veća to je bolja propusnost signala, tj. više informacija stiže prema televizoru. Napr: HDMI 1.3 može propustiti data rate u rasponu od 5 – 10Gbps, kao dubinski spektar boja od 24bit-a do 30bit-a, te čak od 36 -48bit-a. Što u konačnici znači veću paletu boja, bolji kontrastni odnos, te prirodniji prikaz same slike na televizoru, ali također što vjerniji prikaz cjelovitosti tonske informacije.

presjek HDMI

Testovi:

Audioquest

IXOS

MONSTER CABLE

SUPRA CABLES

 

Zaključak

Ovaj mini-test je rađen prema redoslijedu dolaska brendova na naše tržište, te prema njihovom udjelu na tom istom tržištu. Ono što je svima njima zajedničko je to što nude maksimalnu učinkovitost baziranu na realnim tehnologijama. U ovom trenutku nema na tržištu HDMI kabela koji je superioran u svim kategorijama izvedbe. Razlike među HDMI kabelima su vidljive, čujne, ali i opipljive po pitanju novčanih vrijednosti.

Moja nakana je da preko ovog kratkog testa čitatelji ovog magazina dobiju što realniju sliku od HDMI kabelima, te da se znaju pripremiti za kupovinu. Ono što sam primijetio kod usporedbe ovih kabela i no name kabela koji se mogu kupiti u Chipioteci i sličnim trgovinama je ta da se kod renomiranih proizvođača mogu dobiti podaci o samoj konstrukciji kabela, porijeklu vodiča, deklariranoj klasi kao i samoj propusnosti signala kroz iste, dok se kod tzv. no name proizvođača ne može dobiti ništa od navedenog, te da su performanse vrlo upitnog karaktera.

Preporuka glasi: ne bacajte novac, kupujte kvalitetno…

 

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Novi Samsungov Zvučni Lider- TEST

SAMSUNG HW-Q950A Piše: Darko Brlečić Soundbar 11.1.4 kanalni zvučnički sustav Samsung je ovu godinu započeo …