2 prosinca, 2023 12:59 am

Digital News Initiative (DNI): 150 milijuna eura vrijedan Inovacijski fond sada je otvoren za prijave

google-logo new

U travnju smo pokrenuli Digital News Initiative, partnerstvo s 11 europskih medijskih organizacija, kako bismo kroz tehnologiju i inovaciju dali potporu visoko kvalitetnom novinarstvu. Inicijativa je otvorena svima koji rade u sektoru digitalnog novinarstva u Europi, uključujući i Hrvatsku, neovisno o tome jesu li veliki ili mali, već etablirani ili početnici. Od pokretanja, više od 120 organizacija prijavilo se za sudjelovanje u Digital News Initiative. Danas otvaramo DNI Inovacijski fond za prijave i nadamo se da će se još mnogi uključiti.

Ambicija i namjera fonda je hrabra: potaknuti nove načine razmišljanja koja mogu doći s bilo kojeg mjesta u ekosustavu vijesti, dati medijskim organizacijama svih veličina prostor za iskušavanje novih stvari. U tu svrhu izdvojili smo do 150 milijuna eura, koje ćemo tijekom iduće tri godine staviti na raspolaganje u obliku bezuvjetnih nagrada.

Godišnje će se održavati najmanje dva kruga prijava. Prva počinje danas i završava 4. prosinca. Sljedeći krug će započeti na proljeće 2016. godine, a detalji će biti najavljeni preko internetske stranice Digital News Initiative.

U nastavku je kratak pregled o načinu rada Inovacijskog fonda.

Projekti

Tražimo projekte koji demonstriraju nove načine razmišljanja u praksi digitalnog novinarstva, koji podupiru razvoj novih poslovnih modela ili koji možda čak mijenjaju način na koji korisnici konzumiraju digitalne vijesti. Projekti mogu biti visoko eksperimentalni, ali moraju imati jasno definirane ciljeve te značajnu digitalnu komponentu. Nije obavezno koristiti bilo koje Google proizvode. Uspješni projekti će pokazati inovaciju i imati pozitivan utjecaj na produkciju originalnog digitalnog novinarstva te na buduću održivost poslovanja vezanog uz vijesti.

Kriteriji za sudjelovanje
Inovacijski fond je otvoren već priznatim izdavačima, igračima koji su prisutni samo online, novim start-up organizacijama, suradničkim partnerstvima te pojedincima iz Europske unije i zemalja EFTA.

Financiranje

Postoje tri kategorije dostupnog financiranja:

 • Prototip projekti: otvoreni su za organizacije i pojedince koji zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje do 50.000 eura. Ovi projekti trebaju biti u vrlo ranoj fazi, čije se ideje još trebaju osmisliti i čije se pretpostavke još trebaju testirati. Mi ćemo brzo pregledati takve projekte i financirat ćemo 100% ukupnih troškova.
 • Srednji projekti: otvoreni su za organizacije koje zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje do 300.000 eura. Prihvatit ćemo zahtjeve za financiranjem do 70% od ukupnih troškova projekta.
 • Veliki projekti: otvoreni su za organizacije koje zadovoljavaju kriterije za sudjelovanje i zahtijevaju financiranje s više od 300.000 eura. Prihvatit ćemo zahtjeve za financiranjem do 70% od ukupnih troškova projekta. Financiranje je ograničeno na milijun eura.

Iznimke uz ograničenje od milijun eura su moguće za velike projekte koji su suradnički (npr. međunarodni, iz različitih sektora, koji uključuju više organizacija) ili koji značajno pridonose širokom ekosustavu vijesti.

Kako se prijaviti

Za sve detalje posjetite internetsku stranicu Digital News Initiative, uključujući kriterije za sudjelovanje, uvjete i formulare za prijavu. Prijave moraju biti na engleskom jeziku, a rok za prijavu u prvom krugu financiranja je 4. prosinca 2015. godine.

Provedba

Opsežno smo se konzultirali kako bismo osigurali da Inovacijski fond ima sveobuhvatne i transparentne procese prijavljivanja i odabira. Povjerljivost je ključna; podnositelji ne bi trebali dijeliti poslovno osjetljive ili visoko povjerljive informacije. Svi detalji se mogu naći na internetskoj stranici Digital News Initiative.

Početnu selekciju projekata napravit će projektni tim sastavljen od iskusnih stručnjaka iz različitih segmenata novinarske industrije te zaposlenici Googlea koji će pregledati sve prijave prema prihvatljivosti, inovaciji i utjecaju. Oni će članovima vijeća Inovacijskog fonda dati preporuke o financiranju Prototip i Srednjih projekata. Članovi vijeća Inovacijskog fonda, njih ukupno 13, nadgledat će proces selekcije. Dodatni članovi vijeća bit će objavljeni na internetskoj stranici Inovacijskog fonda.

Članovi vijeća Inovacijskog fonda:

 1. Joao Palmeiro, predsjednik Portugalske udruge izdavača i predsjedavajući Vijeća fonda inovacija Inicijative Digitalnih vijesti.
 2. Alexander Asseily, Osnivač i glavni izvršni direktor Statea, osnivač Jawbonea
 3. Arianna Ciccone, suosnivač i direktor Perugia International Journalism Festival
 4. Bartosz Hojka, glavni izvršni direktor Agora S.A
 5. Katharina Borchert, MD Online, Der Spiegel
 6. Veit Dengler, glavni izvršni direktor Neue Zürcher Zeitunga
 7. Rosalia Lloret, voditeljica odnosa s institucijama, Europske udruga internetskih izdavača
 8. Bruno Patino, dekan škole novinarstva Sciences – Po
 9. Murdoch MacLennan, glavni izvršni direktor Telegraph Media Group
 10. Madhav Chinnappa, voditelj strateških odnosa, vijesti i izdavača, Google
 11. Torsten Schuppe, direktor marketinga EMEA-e, Google
 12. Ronan Harris, podpredsjednik, Google

 

 

Prve nagrade bit će odobrene početkom 2016. godine. Radujemo se Vašim prijavama.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nestašica fotomaski

Nestašica fotomaski nastavlja se unatoč globalnoj ekonomskoj krizi zbog velike potražnje za tom robom kineskih …