30 svibnja, 2024 6:20 pm

BiH: Početak emitiranja testnog digitalnog signala za dva mjeseca

Autor: Fena

bih matanovic

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavko Matanović izjavio je danas u Sarajevu da bi testno emitiranje digitalnog signala na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara trebalo početi za oko dva mjeseca.

Informirajući Komisiju za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o realizaciji procesa digitalizacije, Matanović je rekao da bi nakon prve godine od početka emitiranja 80 posto teritorije BiH trebalo biti pokriveno digitalnim signalom, a da bi za pokrivanje čitave teritorije trebalo do tri godine. Pojasnio je da od 17. juna 2015. bh. građani koji koriste analogni signal, a takvih je između 40 i 50 posto, imaju problema s prijemom signala, te da će testno emitiranje digitalnog signala dodatno zakomplicirati situaciju ali da taj problem može riješiti Regulatorna komisija za komunikacije dodijeljivanjem drugih frekvencija emiterima.
Matanović je rekao da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH imenovati Komisiju za nabavku opreme za drugu fazu digitalizacije, raspisivanje međunarodnog tendera za drugu fazu digitalizacije, razmotriti mogućnost prelaska sa standarda DVB-T na standard DVB-T2, te definirati modalitete, izvore i iznos sredstava za subvencioniranje stanovništva za nabavku uređaja za prijem digitalnog signala – ST boksova. Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH s današnje sjednice poslala je urgenciju Vijeću ministara BiH za dostavljanje Informacije o ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici.

Izvor: avaz.ba

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Terra TA-126 antensko pojačalo

Andrija Jovićević odličnih karakteristika Terra Electronic tvrtka konstantno izbacuje na tržište odlične proizvode. Ovom prilikom …