18 travnja, 2024 4:31 pm

AOC Q27G2S – TEST

Rotirajući 27″ QHD Gaming Monitor

Piše: Darko Brlečić

Ponuda kompjuterskih monitora za igrače nikad nije bila bogatija, kako po cjenama tako i po performansama. Izgleda da krizne situacije poput Covida 19 i vojne operacije u Ukrajini nisu  naštetile IT industriji. Nekako u vrijeme toplinskih valova u redakciju na test je stigao AOC Q28G2S, monitor s mogućnošću rotacije.

Estetska komponenta

Estetska komponenta i funkcija bi uvijek trebala biti u jednom, iako proizvođač tvrdi da je ovdje prisutan minimalistički profil koji se uklapa u u radno okruženje, to  ipak nije tako. AOC monitor je značajno deblji po okviru i zaslonu u odnosu na LG C1 OLED TV koji također ima više nego solidne performanse po pitanju uparivanja s igračim konzolama i računalom.  Okvir AOC monitora je širok 16mm dok okvir LG C1 OLED TV je širok 11 mmm. Nije velika razlika, ali se vidi .

 

Opremljenost

AOC Q27G2S dolazi s dva HDMI 2.0 ulazna priključka i jednim DisplayPort 1.2 ulaznim priključkom. Nije loše, ali zbog renomea tvrtke očekivao se veći broj priključaka. VESA standard  100mmx100mm je podržan.

 

Specifikacije koje život znače

AOC Q27G2S ima zaslon od 27 inča (68cm) s IPS matricom (in-plane switching).  IPS monitori i dalje su tehnologija zaslona izbora za korisnike koji žele  preciznost, široki kut gledanja, vrhunske  performanse po pitanju boja.  Glavna razlika između IPS i TN zaslona je ta što se boje na IPS zaslonu neće pomicati kada se promatra pod različitim kutom, što na TN zaslonu nije slučaj. Razlučivost ovog monitora je  2560×1440 ili skraćeno QHD(quad high definition) odnosno 2K . Odlična izvedba za rad, video I gaming aplikacije. Osvježavanje zaslona od 165Hz ide u prilog spajanju ovog monitora na igraču konzolu PS5.  Također veoma bitna stavka u ovim specifikacijama je – Low Blue Light – tehnologija plave svjetlosti koja je najmanje štetna za ljudski vid.

Podesivost stalka

Podesivost stalka nije neka posebna novina, ali je raritetna među monitorima bilo koje vrste. Izgleda da su došla vremena kada to postaje must have opcija. Podizanje ili spuštanje zaslona kako bi njegove mogućnosti odgovarale korisniku. Funkcija okretanja monitora za 180° iz horizontalne u vertikalnu poziciju je dodatni adut kod odabira monitora. Ovo potonje vrlo često znaju koristiti  razni programeri i populacija koja se bavi editiranjem odnosno desk-top izdavaštvom.

Organiziranje boja

Svaki proizvođač zaslona, tv-a ili monitora preferira određeni dio spektra boja kao svoj prepoznatljivi trade mark. Ukoliko to određenoj populaciji odgovara onda se postiže solidan tržišni efekt. Naravno, uvijek kod takvih uređaja postoje određene rezerve u podešavanjima i personalizaciji. Za ovu priliku je korištena opcija podešavanja preko Windowsa 10. Prva dobra stvar kod toga je promjena pozadinske boje preko čega se može vidjeti postoji li dubinski šum i u kojoj razini. Druga dobra stvar je korekcija kontrasta i razine RGB boja. Stavljanjem tamne pozadine umjesto standardne bijele dolazi do izražaja preciznost i oštrina fontova, kao i prikaz rubnog djela spektra boja.

 

Film/Video

Imajući u vidu da ovaj monitor nadmašuje FHD rezoluciju, odnosno QHD je odličan za video i filmske zapise, nisam mogao a da ne iskoristim priliku da odgledam filmski zapis -Devjatajev ili V-2 Bijeg iz pakla. Radi se o ratnoj drami koja je snimljena tako da se može gledati na klasičnom zaslonu i na vertikalnom zaslonu. Filmska drama je posvećena Mihailu Devjatajevu i njegovom nevjerojatnom bijegu iz njemačkog zatvoreništva u zaposjednutom neprijateljskom bombarderu. Film je izuzetno bogat tzv.problematičnim nijansama sivih  , smeđih boja i jakim  crno/bijelim kontrastom. Naime, ako se na monitoru mogu vidjeti fina nijansiranja bez trunke pozadinskog šuma, onda on dobiva visoku ocjenu. Ugrađena IPS matrica s ovom rezolucijom konzistentnu kvalitetu slike i boja pri svim kutovima gledanja. Uglavnom, bez ikakvog  kompromisa kod uniformnosti boja.

PC/Gaming

Za svakodnevni rad neophodno je posjedovati što kvalitetniji monitor, posebno ako se bavite pisanjem i analizom tehničkih crteža u crno/bijeloj tehnici. Ipak,  tu do izražaja dolazi famozni kontrastni odnos gdje je svaki detalj bitan. Ostatak spektra boja nije toliko presudan. No, ako se rad bazira na grafikonima s brojčanom skalom i krivuljama onda je  raspon boja itekako bitan. Nerijetko se u prošlosti znalo desiti da su se narančasta i crvena na takvim prikazima gotovo preklapale, pa prikaz podataka nije bio očekivano precizan. U slučaju testiranog monitora sve je bilo na mjestu, počevši od kontrastnog odnosa pa do upravljanja bojama prema postavljenom zadatku.

Gaming  funkcija je glavna stavka zbog koje je ovaj monitor lansiran na tržište. Dakle, moć ovog uređaja prije svega leži u IPS panelu koji – bez obzira na dobro ili loše strane ima visoku  vjernost boja koja je svakako zavidna u usporedbi s mnogim drugim alternativnim rješenjima, a koja se može ocijeniti u sasvim kratkom vremenu , posebice pri prelasku s rješenja na drugi vid rada i tome slično. Specifične značajke za gejmere  kao što je  nisko ulazno kašnjenje , AOC Shadow Control i AOC Game Color za bolju prilagodbu slika kako bi se dobio najbolji rezultat, te  visoka razina osvježavanja(Refresh rate). Uglavnom, nije razočarao, nego je nastavio tradiciju uspješnih prethodnika.

Tehničke specifikacije

Ekran: IPS  16:9 Ravni 68,8cm(27“)
Pozadinsko osvjetljenje: WLED (White Light Emitting Diode)
2560×1440
Svjetlina: 350 nitsa
165Hz
1000:1
Kut gledanja: 178° vodoravno, 178° okomito
FlickerFree
Adaptive Sync
Low Blue Light: Da
HDR Ready
Priključci : 2xHDMI 2.0, 1xDisplay Port 1.4, Port, 1×3,5mm audio izalz(slušalice)

Ustupio:

AOC International (Europe) B.V.

www.aoc-europe.com

Prosječna maloprodajna cijena: 349 Eura

Ocjena

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.9
Mogućnosti - 9.5
Kvaliteta slike - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.5

9.6

Ukupan dojam

Uređaj o kojem je riječ, uz prosječnu cijenu, ipak zna biti prepoznat po uistinu izvrsnoj kvaliteti izrade koja se uočava odmah pri prvom raspakiravanju, a koja je istaknuta izvrsnim materijalima koji su korišteni za bazu i za sam uređaj. Ovaj, kao i gotovo svi AOC proizvodi, nudi donekle uočljiv izgled i nije baš prikladan za uredska okruženja, čak i ako nema fancy  RGB. Zapravo, postoje razne crvene završne obrade i za bazu i za donji dio panela, kao i nešto veće noge kako bi sve bilo stabilno. Jedna od prvih karakteristika koja se odmah vidi  je zapravo mogućnost potpunog okretanja uređaja čak i okomito za neke specifične postavke, te mijenjanje njegove visine u nekoliko sekundi zahvaljujući izvrsnom mehanizmu.  Testirani monitor uspijeva u svojoj zadaći  : dobivanje  beskompromisnog  iskustva kao 27-inčni uređaj s 2K razlučivošću, koristeći vlastiti IPS panel i njegovu brzinu osvježavanja od 165 Hz za pružanje izvrsnih iskustava u raznim područjima. AOC-ov dizajn može učiniti kupnju zanimljivijom od drugih, iako je dobro uzeti u obzir da i ovaj možda neće odgovarati nekim estetskim  uvjetima. Uglavnom topla preporuka…

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …

Odgovori