19 svibnja, 2024 2:25 pm

AOC Gaming 27G2SPU Monitor – TEST

Hrvatsko tržište monitora je više nego dobro opskrbljeno. Ponuda po trgovinama i centrima nikad bolja. Među monitorima ima prilično solidan izbor gaming monitora za sve vrste korisnika. Jedan od možda jačih brendova, AOC je dobro predstavljen.

Autor: Darko Brlečić

 Modeli 1080p gaming monitori bili su glavni oslonac, postali su svojevrsni mainstream uređaji. Razlog tomu leži u činjenici da su po funkcionalnosti više nego dobri, lakše se proizvode, postoji još uvijek jako dobra potražnja za njima, te su cijene više nego prihvatljive.

Moderna 1440P ili standardna 1080P verzija ?

Obje verzije su podatne za igranje. Razlika je ta što kod 1080P rezolucije nije potreban iznimno snažan GPU koji nerijetko košta više od samog monitora, dok kod 1440P je potreba za snažnim GPU must have. Jednostavno, nema smisla igrati na toj rezoluciji sa srednjim ili možda nižim postavkama, jer nište neće doći do izražaja. Osim toga u obje verzije cijene igra značajnu ulogu !

Estetski dizajn

Sam dizajn ovog modela monitora je relativno minimalistički, zapravo on je svojevrsni trade mark tvrtke AOC. Tanki rubovi  crno/crvenom izvedbom su naglasak za AOC-ov dizajnerski pristup gejmerskom proizvodu.

 

Opremljenost

Ne dobivate nikakve otmjene značajke na stražnjoj strani poput RGB-a, vješalice za slušalice ili bilo kakve izvanredne mogućnosti povezivanja, ali ispunjava sve temeljne okvire za pristojan monitor za igre. Konekcija za spajanje s izvorom slike je na standardnoj razini. Tu nalazim dva HDMI 1.4 priključka i jednim DisplayPort 1.2 priključkom, te  VGA i USB čvorištem. USB čvorište ima priključak za brzo punjenje, s četiri USB 3.2 Gen1 priključka koji vam omogućuju punjenje mobilnih uređaja, dodataka i perifernih uređaja. Monitor posjeduje 100×100 VESA  standard za zidnu montažu za one koji preferiraju prazan stol.

 

Funkcionalnost  i performanse

Raspon kabelske povezivosti je više nego dobar. Doduše ako korisnik poput mene odluči spojiti na monitor iole kvalitetniji kabel onda dolazi do problema smještaja. Naime, kvalitetniji HDMI i DP kabeli su značajno bolje konstrukcije, kako po ugrađenim vodičima tako i po konektorima. Pa se zna dogoditi da zbog masivnijih konektora dolazi do blagog dodirivanja.

Druga stavka su ugrađena funkcijska tipkala koja su premala ako se želi dobro manualno podesiti monitor.

Treća stavka je ugrađeni IPS panel od 1080P. AOC koristi IPS panel koji može značajno poboljšati prikaz boja, razinu unutar same palete. Te tu su najmanje kompenzacije koje se mogu primijetiti.

Četvrta stavka

Film/Video

Odgledati video zapis na monitoru s osvježenjem od 165Hz je nesvakidašnja stvar. Današnji televizori visoke kategorije imaju osvježenje slike od 120 do 144 Hz, ovisno o modelu kod renomiranog proizvođača. Američka  biografska sportska drama iz 2019 poznatija pod imenom Ford protiv Ferrarija je više nego dobar primjer odlične montaže zvuka, adrenalina na cesti, te preciznost prikaza sekvenci utrka. Famozna utrka 24 sata Le Mansa 1966.  Bila je 34. Grand Prix of Endurance, a održana je 18. i 19. lipnja 1966 Bila je to i sedma runda Svjetskog prvenstva u sportskim automobilima 1966. sezone . Ovo je bila prva ukupna pobjeda u Le Mansu za Ford GT40 . Kod gledanja ovog filmskog zapisa vrijeme odziva od 1 ms na ovom zaslonu nije bilo nešto primjetno, dok brzina osvježavanja od 165Hz-a davala je fluidnost tijekom protoka signala. Uglavnom jedno veliko iskustvo gledanja.

Peta stavka

Gaming

Gaming  funkcija je glavna stavka zbog koje je ovaj monitor lansiran na tržište. Dakle, moć ovog uređaja prije svega leži u IPS panelu koji – bez obzira na dobro ili loše strane ima visoku  vjernost boja koja je svakako zavidna u usporedbi s mnogim drugim alternativnim rješenjima, a koja se može ocijeniti u sasvim kratkom vremenu , posebice pri prelasku s rješenja na drugi vid rada i tome slično. Brzina osvježavanja od 165Hz nije baš neka učestala pojava na tržištu, ali vrijedi to iskoristiti ako  se nađe monitor s tom opcijom. Kao ljubitelj klasičnih ratnih igara poput World of Warships i sličnih verzija, imao sam priliku osjetiti te pomake kod ovog monitora.

Šesta stavka

Kompatibilan s FreeSync Premium i G-Sync I Nvidia i AMD imaju svoje vlastite vlasničke stope/uzorke osvježavanja i metode kontrole koje osiguravaju da monitor glatko ispisuje okvire i izbjegava trganje zaslona. Ovo u biti sinkronizira okvire koje prikazuje da GPU s intervalom osvježavanja na monitoru za igranje. FreeSync Premium osigurava da ćete dobiti brzinu osvježavanja od 120 Hz (gdje GPU daje dovoljan broj sličica u sekundi), istovremeno smanjujući zastajkivanje i artefakte na zaslonu kako bi vaše igre radile glatko. Mogućnost odabira između AMD-a ili Nvidije na ovoj ploči je fantastična značajka.

Sedma stavka

OSD i G-izbornik, organizator boja

OSD i G-izbornik AOC ima potpuno prilagodljiv OSD kojem se može pristupiti tipkom pored prekidača za napajanje. Unutar postavki OSD-a možete promijeniti razne postavke kao što su HDR način, Blue Light način, postavke igranja i točnost boja. OSD je vrlo zastario i godinama je glavni oslonac na njihovim proračunskim pločama.

Svaki proizvođač zaslona, tv-a ili monitora preferira određeni dio spektra boja kao svoj prepoznatljivi trade mark. Ako  to određenoj populaciji odgovara onda se postiže solidan tržišni efekt. Naravno, uvijek kod takvih uređaja postoje određene rezerve u podešavanjima i personalizaciji. Za ovu priliku je korištena opcija podešavanja preko Windowsa 10. Stavljanjem tamne pozadine umjesto standardne bijele dolazi do izražaja preciznost i oštrina fontova, kao i prikaz rubnog djela spektra boja. Ovo potonje kao da je preuzeto od starije iteracije ove vrste monitora.

Tehničke specifikacije

Ekran: IPS  16:9 Ravni 68,8cm(27“)
1920×1080 – HD
165Hz
Kut gledanja: 178° vodoravno, 178° okomito
FlickerFree
Adaptive Sync
Low Blue Light: Da
Priključci : 2xHDMI 1.4, 1xDisplay Port 1.2, Port, 1×3,5mm audio izlaz (slušalice),USB 4×3,2

Ustupio: https://aoc.com/hr-en/

Ocjena

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.9
Kvaliteta slike - 9.5
Mogućnost - 9.5
Uloženo / dobiveno - 9.5

9.6

Ukupan dojam

Testirani monitor uspijeva u svojoj zadaći  : dobivanje  beskompromisnog  iskustva kao 27-inčni uređaj s FHD razlučivošću, koristeći vlastiti IPS panel i njegovu brzinu osvježavanja od 165 Hz uz 1ms za pružanje izvrsnih iskustava u raznim područjima. AOC-ov dizajn može učiniti kupnju zanimljivijom od drugih, iako je dobro uzeti u obzir da i ovaj možda neće odgovarati nekim estetskim  uvjetima. Uglavnom topla preporuka za korisnike koji ne žele dignuti veliki kredit u eurima…

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …