18 listopada, 2021 4:55 pm

ANALIZA STANJA

Povratak AV proc/pretpojačala

Piše: Darko Brlečić

Negdje sredinom devedesetih godina kada su se etablirali prvi surround receiveri, onako u njihovoj sjeni se nazirao dolazak novih uređaja tzv..  AV pretpojačala/procesora. Yamaha je u tom trenutku bila a kasnije će se ispostaviti ostati tehnološki lider u tom audio segmentu. Yamahin prvi takav uređaj je bio 3-kanalno procesorsko pojačalo iz kojeg će kasnije nastati temelji višekanalnim av proc/pretpojačalima. Samo nekoliko godina poslije toga  tvrtke  poput Onkya, Rotela,Krella, Lexicona nuditi AV proc/pretpojačala koja će posjedovati visoke tehnološke mogućnosti kućnog kina, dok će audiofili dobiti priliku slušati koncertne izvedbe svojih omiljenih autora u kvalitetnoj višekanalnoj audio razini. To je vremenski period kada u jednom trenutku osim CD-a na tržištu su se našla još tri fizička digitalna medija (LaserDisc, DVD i Universal DVD player). Kasnije će se stvari  oko digitalnih fizičkih medija profilirati.

 

Yamaha CX-A5200

 

Dolaskom novog milenija tržište će eksplodirati u svim smjerovima. Tako će svaka kompanija u svom portfelju imati barem jedan model AV proc/pretpojačala i set multikanalnih pojačala snage. No cijena tehnološkog dizajna i nabave adekvatnih čipova će zakomplicirati stvari, a stvar će dodatno zakomplicirati pojava novih audio/video formata i kodeka, te generacije plazma televizora , LCD i LED LCD televizora s novom generacijom povezivosti kao što su HDMI konekcije. Sve navedeno je dovoljan razlog za izluđivanje proizvođača i potencijalnih kupaca kojima će biti znatno otežan izbor za dugi radni period.

 

Onkyo PR-RZ5100

 

U jednom trenutku su mnoge trgovine elektroničkom robom proširile svoj prodajni program, te između ostaloga otvorile stereo slušaonice i prezentacijske slušaonice za kućno kino. Iz osobnog iskustva znam da je to bio naporan posao ali s velikom dozom užitka. Za svakog kupca koji je želio više investirati u sustave kućnog kina nužno je bilo strpljenje i osluškivanje njegovih potreba, prema potrebi se nakon kupovine vršila instalacija opreme u domu novog vlasnika kućnog kina. Sve je to trajalo negdje do 2009 odnosno do 2010 godine kada je krenulo tržišno pregrupiranje. Yamaha, Onkyo, Rotel, Marantz, Integra,Krell, Bryston, Anthem su ostali u toj niši, dodatno su svakih par godina nudili adekvatnu nadogradnju postojećih modela, dok su ostali se odlučili za snagatore među AV surround receiverima. Osim toga najzagriženiji entuzijasti nisu imali previše voljnog momenta za nova ulaganja, jer se smanjila ponuda, tehnološki pomaci su bili minimalni a cijene su nerazumno rasle. Na kraju je sve dovelo do značajnog smanjenja prodaje koje se poklopilo s financijskom krizom.Konstantna tržišna nesigurnost AV proc/pretpojačala dovela je do toga da mnogi uvoznici/distributeri više to nisu držali na policama, nego se vršila prodaja po uplaćenoj narudžbi. Luksuzno štampane kataloge je zamijenila šarena internetska stranica proizvođača.

Dolaskom novih tehnoloških čimbenika, strimanje Hi-res datoteka, te pojava pametnih uređaja omogućilo je ponovni uzlet AV proc/pretpojačala. Njihova mogućnost uparivanja s novim pametnim uređajima (smartphone, tablet računala) žično i bežično naveliko proširuje raspon interesenata. Paralelno s tim došlo je do promjena na tržištu. Kanadski Classe je dobio novog vlasnika koji analizira proizvodni portfelj, Harman grupacija je kupila Arcam i time proširila svoj razvojni dijapazon, McIntosh radi na novom AV proc/pretpojačalu, dok Anthem kotira vrlo visoko zbog svojih inovativnih rješenja vezanih uz sustave za korekciju sobne akustike a Yamaha kontinuirano radi na unapređenju svojih proizvoda, tako serija 5200 djeluje više nego impresivno.

Emotiva RMC1

 

Današnji AV prijemnici su prilično nevjerojatni u smislu performansi, značajki i vrijednosti, ali AV proc/ pretpojačala i dalje predstavljaju put do vrhunskog kućnog kina i blaženstva posebno za one koji slijede prilično dosljedan put nadograđivanja.

Moderna AV proc/pretpojačala služe kao pristupačan kombinirani sustav za vrhunski stereo i multikanalni užitak.Oni danas osim obrade zvuka posjeduju mogućnost obrade slikovnog zapisa, upskejliranje slike na razinu 4K rezolucije, odlično igranje s modernim 4K televizorima. Kako stvari stoje sljedeća generacija AV proc/pretpojačala će zasigurno ponuditi mnogo više nego dosadašnji modeli, a po nekim neslužbenim najavama i cijene neće više tako brzo i visoko rasti. Uz njih će kao i do sada trebati nužno posjedovati adekvatan izvor zvuka i slike, solidan televizor i adekvatni antensku instalaciju, pa dugoročni užitak može početi.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …