19 svibnja, 2024 1:44 pm

Alibaba i Geely u partnerstvu

Godinama na tzv. razvijenom zapadu nema nekih značajnijih tehnoloških iskoraka. Mnoge auto-kompanije pokušavaju udružiti snage kako bi na nekim zajedničkim platformama dovele do postignuća, a da pri tom ne izgube vlastiti identitet. Za razliku od njih na dalekom istoku proizvođač automobila krenuo je u svojevrsnu digitalizaciju te industrije kako bi iskoristio prednosti ljudske intuicije, moderne računalne tehnologije i sve traženiju povezanost.

Autor: Ivy Yu

Prilagodio: Darko Brlečić

Grupacija Alibaba priopćila je u petak da je u partnerstvu s kineskim proizvođačem automobila Geely kako bi ubrzala digitalizaciju najvećeg svjetskog tržišta automobila. Taj duo je sklopio široko strateško partnerstvo na područjima uključujući računalstvo u oblaku, održivi razvoj i digitalizaciju automobilske industrije, stoji u priopćenju Alibabe. Iskorištavajući Alibabine digitalne mogućnosti i Geelyjevu stručnost u pametnim vozilima, oni će raditi na izgradnji digitalnih rješenja za automobilsku industriju. Povezani, električni i autonomni automobili sve su popularniji u Kini. Broj inteligentnih i povezanih vozila u Kini dosegnut će 28 milijuna do 2025., što će činiti 82% automobila u zemlji, prema kineskoj državnoj agenciji National Development and Reform Commission.

Računala na kotačima

Geely, jedan od najvećih kineskih proizvođača automobila, napravio je skok od tradicionalnog proizvođača automobila do tvrtke za tehnologiju mobilnosti. Lansirao je seriju električnih vozila s inteligentnim mogućnostima i udvostručio pametne tehnologije kako bi poboljšao iskustvo autonomne vožnje automobila. Kako automobili postaju računala na kotačima, računalstvo u oblaku i umjetna inteligencija ključni su za vozila budućnosti. U sklopu strateškog partnerstva, Alibabin ogranak za računalstvo u oblaku pomoći će Geelyju u povećanju računalne učinkovitosti i raditi s Geelyjevim istraživačkim institutom na istraživanju izgradnje platforme za inteligentno računalstvo. Također će surađivati s Geelyjem na izgradnji proizvodnih mogućnosti vođenih podacima, pokretanih tehnologijom izvornom u oblaku. Više od 70% automobilskih tvrtki u Kini oslanja se na Alibaba Cloud za usluge računalstva u oblaku, prema Alibaba Cloudu. Proizvođač električnih vozila  Xpeng je ranije prošle godine surađivao s Alibaba Cloudom na pokretanju računalne platforme za ubrzavanje AI obuke za svoj model autonomne vožnje.

Digitalna revolucija

Da budemo sigurni, kineska je automobilska industrija vrlo konkurentna.  Proizvođači automobila sve su više usredotočeni na poboljšanje korisničkog iskustva kako bi stekli prednost.  Geely se može osloniti na Alibabinu platformu za e-trgovinu Tmall za marketinšku stručnost. Platforma za e-trgovinu pružila je rješenje na jednom mjestu za potrošače koji žele kupiti automobile online, od traženja svojih omiljenih modela do preuzimanja i dostave vozila. Li Shufu, osnivač i predsjednik Geelyja, pojavio se u četvrtak na Alibabinom livestreaming kanalu Taobao Live kako bi govorio o novom premium SUV modelu Xingyue L Hi-P. Više od milijun gledatelja uključilo se za gledanje. Potrošači mogu rezervirati probnu vožnju i naručiti u Geelyjevoj glavnoj trgovini na Tmallu i njegovom kanalu za prijenos uživo.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

HAKOM-ova konferencija ˝Dan novih tehnologija˝

Andrija Jovićević  Svemirske tehnologije će u narednom desetljeću imati izuzetno snažan utjecaj na rast globalnog …

Odgovori